Trendy v cestovaní pre rok 2020: Ktorý z nich vyskúšaš?

Trendy v cestovaní pre rok 2020: Ktorý z nich vyskúšaš?
  • 07.03.2020
  • Michaela Kožáková

Na úsvite nového desaťročia nielenže prichádza nová generácia cestujúcich vo veku 10 až 25 rokov, ale vyniká i masové povedomie o zmene klímy a o tom, ako každý človek musí byť zodpovedný za svoj vlastnú stopu, ktorú tu po sebe zanecháva. Čo to znamená? Jednoducho povedané, menej lietať a viac vysádzať stromy.

Ľudia hovoria o ekologickom cestovaní, o využívaní iných prostriedkov ako lietadiel, hotelieri sa začínajú vyhýbať malým plastovým fľaškám na šampóny. Nadmerný cestovný ruch nás tiež núti prehodnotiť, kam ideme a zameniť preplnené top cestovateľské destinácie, ako sú Benátky či Santorini, za menej známe ciele. 

Viac ako tucet odborníkov v odbore dostalo otázku, ako bude vyzerať cestovanie tento rok a drvivá väčšina sa zhodla na tom, že tento rok si viac ako kedykoľvek predtým cestujúci pred plánovaním výletov či dovoleniek uvedomia dopady svojich ciest na planétu, na destinácie, miestne komunity a i na samých seba.

Možno nie je prekvapujúce, že vzhľadom na titulky vo všetkých novinách a na internetových stránkach týkajúcich sa zmeny klímy a nadchádzajúcemu 50. výročiu Dňa Zeme je táto ochrana a udržateľnosť najvyššou prioritou. Cestovatelia sa čoraz viac zaujímajú o cesty, ktoré niečo znamenajú, a to z dlhodobého hľadiska. A práve vedomie, že prispievame k niečomu udržateľnému alebo prospešnému, je dôležité.

Neprehliadni: Turistické atrakcie, ktoré sú v ohrození: Pozri, čo sme zničili!

najnovšie trendy v cestovaní

Zdroj: pinterest.com

Zodpovedný sám za seba

Rok 2020. Nová dekáda. Svet cestovania sa od posledných desiatich rokov dramaticky zmenil – od zvýšenia medzinárodnej konektivity po príchod zodpovedného cestovného ruchu, ktorý nás učí premýšľať nad tým, aké sú dôsledky nášho správania počas cestovania.

V dnešnej dobe máme nekonečné možnosti: dopravné prostriedky, hotely a ubytovania od výmyslu sveta, kompletné balíčky od cestovných kancelárií. A práve tento rok začíname uvažovať nad tým, čo prinesie budúcnosť. Budú mať moje deti možnosť vidieť Plitvické jazerá? Budú sa vôbec môcť kúpať v mori?

Mnohí influenceri na sociálnych sieťach začali uverejňovať fotografie menej známych destinácií a miest. Dokážu ovplyvniť i nás? Prezrite si nižšie trendy v cestovaní pre rok 2020 a možno aj vy prehodnotíte svoju tohtoročnú dovolenku.

- Trendy v cestovaní pre rok 2020
1 z 7

Sparťanská dovolenka

Sparťanská dovolenka spája myšlienku digitálneho detoxu s minimalistickým životom, počas ktorej cestujete s najmenším možným množstvom batožiny a zbalíte si len to najnevyhnutnejšie. Cieľom je oslobodiť ľudí, a to fyzicky aj duševne, pomôcť im spojiť sa so svojím vlastným ja a ich okolím, napríklad kreslením s ceruzkou na papier alebo vyrazením si na túru bez akýchkoľvek technológií. Nárast vzniku lesných mini hotelov je dôkazom toho, ako sa tento trend dostáva do popredia.  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 07.03.20 06:54

ĽŠ
karma
100.00

Lákavé trendy, obzvlášť cestovanie za pôvodom!

  • 1
Odpovedať

Alica Mareková 04.08.20 12:07

AM
karma
-1.00

Dovolenka s pocitom viny?

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 28.02.21 10:03

KS
karma
133.00

Som rada, že aj cestovanie sa čoraz viac modernizuje a pri tom všetko konečne začína brať ohľad aj na prírodu :-)

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 23.04.21 10:38

JK
karma
100.00

Nechodím na dovolenku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní