Všetky to veľmi dobre poznáme. Teda hlavne gazdinky, ktoré takmer každý deň vyvárajú trojchodové pokrmy pre svojich stále hladných členov rodiny. Občas sa niečo pripáli, čo nejde ani odmočiť a poriadne umyť. A dokonca, aj častým používaním hrncov alebo panvíc dochádza k mechanickému narušeniu, vďaka čomu už ani zďaleka nevyzerajú ako nové.
Čo robiť v tomto prípade? Zobrať drôtenku alebo nôž a začať šúchať všetku špinu dole? Alebo sa rovno vydať do obchodu a nakúpiť nový kuchynský riad? To určite nie! My poznáme neuveriteľný tik, vďaka ktorému budú vaše nádoby ako nové, práve prinesené z obchodu. Pripravte si spolu s nami domácu čistiacu pastu.
Na pastu budete potrebovať:
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 1 lyžičku tekutého prostriedku na riad
- 2 polievkové lyžice peroxidu vodíka
- hubku na riad
Návod ako postupovať:
V menšej miske zmiešajte všetky uvedené ingrediencie – teda sódu, prostriedok na riad a peroxid vodíka. Miešajte dovtedy, kým vám nevznikne pasta. Ak je to potrebné, tak pridajte sódu alebo peroxid.
Vytvorenú pastu naneste na povrch hrnca, panvice alebo plechu a nechajte pôsobiť zopár minút. Prečo to funguje? Sóda bikarbóna totiž patrí k abrazívnym látkam, ktoré oddeľujú nečistoty z kovového povrchu a peroxid zase skvelo vyčistí akýkoľvek povrch, vďaka čomu sa bude krásne lesknúť.
Predmet, ktorý sa takto snažíte vyčistiť, vložte do drezu a jednoducho ho hubkou na riad začnite jemne čistiť. Akonáhle vám všetka usadená a prischnutá špina zlezie dole, hrniec alebo panvicu umyte čistiacim prostriedkom na riad. Voilá – riad je ako nový!
Ďalšie triky, ako vyčistiť pripálený riad
- Kolový nápoj – posypte pripáleniny sódou bikarbónou a následne zalejte kolovým nápojom.
- Hliníková fólia – namiesto drôtenky môžete použiť alobal. Stačí si len kúsok odtrhnúť, vytvoriť guľôčky a použiť ju na vyčistenie pripálenín.
- Víno – ak máte v chladničke staršie víno, ktoré by ste už asi len vyliali, tak ho použite na vyčistenie pripálenín. Víno nalejte do hrnca a dajte na sporák. Varením vína sa začnú pripáleniny odlupovať.
Vyskúšaj: Prečo je aktivácia orechov a semien dôležitá? Rob to aj ty!
Aktualizovaný článok: 27.10.2022