Najkrajšie jesenné výlety po Slovensku, ktorých návšteva ťa nebude stáť ani cent!

Najkrajšie jesenné výlety po Slovensku, ktorých návšteva ťa nebude stáť ani cent!
  • 01.11.2023
  • Michaela Kožáková

Leto je už dávno preč a tajomná jeseň sa začala zakrádať do našich každodenných dní. Milovníci tohto ročného obdobia sa už nemohli dočkať toho, ako si vychutnajú teplý čaj pod mäkkou dekou počas upršaných dní. Avšak i jeseň na Slovensku dokáže byť čarovná a ponúknuť niekoľko slnečných a teplých dní vhodných na výlety do prírody.

Jesenné túry po Slovensku sa nesú v duchu popadaného lístia, ospalých dediniek v objatí jemnej hmly, rozprávkových dolín, hustých lesov ťahajúcich sa po kopcoch a vrchov hrajúcich farbami jesene a záhadných zrúcanín hradov, ktoré práve v týchto mesiacoch ponúkajú kúzelnú atmosféru.

Vychutnajte si i vy najlepšie miesta na jesenné výlety, krásy slovenskej prírody a potulky po Slovensku práve v tomto období. Zažite nádherné jesenné výlety po Slovensku a užite si toto ročné obdobie so všetkým, čo k tomu patrí. 

Neprehliadni: Najzaujímavejšie stavby na Slovensku: Tieto unikáty nám môžu závidieť i vo svete

Jesenné výlety po Slovensku - najkrajšie jesenné výlety

Krásne scenérie, nádherné výhľady, historické pamiatky, skalná scenéria, turistický chodník, vínna cesta a jesenná degustácia vína, prírodná rezervácia či národný park - objavte krásy našej malebnej krajiny a neseďte doma na gauči. Či už obľubujete výlety do prírody na jeseň, trasy rôznej náročnosti alebo relax v prírode, Slovensko vám toto všetko ponúka. 

Využite babie leto a pekné počasie a spoznajte krásy Slovenska. Na svoje si prídu zamilované dvojice túžiace po romantike, rodiny s deťmi, staršie ročníky hľadajúci pokoj a oddych, ale aj partia priateľov, ktorá chce zažiť dobrodružstvo. 

Zbaľte teda batoh, obujte si pohodlnú obuv, nachystajte fotoaparáty a nezabudnite si pribaliť i plavky a uteráky. Prinášame vám zopár tipov na výlety a najkrajšie miesta. A čo je najlepšie, návšteva týchto miest ani náhodou nepotrápi vašu peňaženku. Nasledujúce výlety vás totiž nebudú stáť ani cent - žiadne vstupy.

Súľov

Zdroj: PINTEREST/foto_marek

Jesenný výlet na Súľovské skaly

Ak hľadáte príjemné turistické trasy na Slovensku alebo fantastickú jesennú turistiku, vyberte sa do Súľovských skál. Najobľúbenejšou trasou je náučný chodník, ktorý má takmer 4 kilometre a prevýšenie do 300 metrov. Nachádza sa na ňom 18 zastávok a prejsť ho trvá približne dve hodiny. Počas neho uvidíte všetky hlavné atrakcie tejto oblasti, ako je Súľovský hrad, Šarkania diera či Gotická brána a kamenný les . Náučný chodník je otvorený celoročne, no počas daždivých dní buďte opatrní, aby ste sa niekde nešmykli.

Prameň

Zdroj: INSTAGRAM/besurfy

Termálny prameň Kalameny

Chcete si vychutnať príjemný relax v termálnej vode, a to úplne zadarmo? Vyberte sa do obce Kalameny. Nachádza sa tu termálny prameň, ktorý má celoročnú teplotu 30- 33°C a vyviera z 500 metrov hlbokého vrtu. Voda je liečivá, mierne mineralizovaná, jemne sfarbená do ružova a priaznivo pôsobí na pohybové ústrojenstvo. V jazierku sa dá kúpať celoročne a je bezplatné. Hneď vedľa prameňa je turistická značka z rôznymi trasami, napríklad aj na Liptovský hrad.

Pozri aj: Najkúzelnejšie železničné trate na Slovensku: Už si sa nimi previezla?

Svätý Jur

Zdroj: INSTAGRAM/ rebel_369

Svätojurský náučný chodník

Ak hľadáte jesenné výlety na skok od Bratislavy, vyberte sa do Svätého Jura. Svätojurský náučný chodník sa skladá z mestského a prírodného okruhu. Výlet poteší výhľadmi na Bratislavu, príjemným prostredím viníc a šumením hustého lesa, v ktorom nájdete zabudnutý hrad Biely kameň. Náučný chodník je veľmi zaujímavý a približuje históriu vinohradníctva v Svätom Jure ako aj históriu mesta samotného. Ide o nenáročnú prechádzku vhodnú i pre rodiny s deťmi. 

Maša

Zdroj: INSTAGRAM/pepochalupka

Jesenná Palcmanská Maša

Palcmanská Maša je najväčšia vodná nádrž na území Slovenského raja. Počas tohto obdobia sa jesenné farby prírody odrážajú na pokojnej hladine a okolité ubytovacie zariadenia vytvárajú malebný obraz. Tí, ktorí patria medzi otužilcov, môžu tiež skúsiť studenú vodu tejto nádrže.

Okrem nádherných výhľadov si môžete vychutnať i jesenné turistické trasy. Ak budete mať chuť a energiu, môžete sa vydať aj na päť a pol hodinovú túru z Dediniek po červenej značke do Stratenej, potom po modrej až po Dobšinskú ľadovú jaskyňu a po červenej cez Stratenský kaňon a Stratenú späť do Dediniek na brehu Palcmanskej Maše.

Dolina

Zdroj: INSTAGRAM/vylety_po_slovensku

Čutkovská dolina

Čutkovská dolina nachádzajúca sa v náručí Národného parku Veľká Fatra je nádhernou lokalitou a vyhľadávaným turistickým miestom. Naprieč dolinou zurčí potok Čutkovo, ktorý dokresľuje túto nádhernú prírodnú scenériu. Dolinou vedie náučný chodník s dĺžkou viac ako šesť kilometrov a zavedie vás napríklad k Tiesňave a Jeleniemu a Jamišnému vodopádu. Čutkovská dolina je ideálna pre turistiku, cyklistiku a najmä pre rodinné prechádzky v lone liptovskej prírody.

Sauna

Zdroj: INSTAGRAM/hviezdnanoc.sk

Lesná sauna v Spišskom Hrhove

Na úpätí lesa v Spišskom Hrhove nájdete lesnú saunu s výhľadom na Spišský hrad a travertínový vrch Dreveník. Hlavnou myšlienkou tohto projektu je prilákať turistov aj do dedinky Spišský Hrhov. Na Spišský hrad mieria tisícky turistov, ale málokto sa zastaví v tejto malebnej obci.

Lesná sauna je originálna svojou architektúrou a je prístupná pre každého zadarmo. Je však potrebné si ju online rezervovať a potom si už len vychutnávať dokonalý relax, hviezdne nebo a zvuky lesa. 

Zaujme Ťa: 7 architektonických divov Slovenska: Tieto rozhodne stoja za návštevu!

Sauna

Zdroj: INSTAGRAM/carovne_slovensko

Hobitie domčeky v Liptovskej Tepličke

Rázovitá podhorská obec Liptovská Teplička ležiaca kúsok od Štrby je známa unikátnymi zemiakovými pivnicami, ktoré pripomínajú drobné hobitie domčeky. Týchto 419 zemiakových pivníc je európskym unikátom, ktorý láka zvedavcov z blízkeho i ďalekého okolia. Pivničky sú vyhĺbené do vápenca do hĺbky okolo 2,5 – 3 metrov a držia si stabilnú teplotu 2 až 6 °C.

Navštíviť môžete aj miestnu bio farmu, ktorá ponúka mliečne produkty vysokej kvality. Dedinku tiež obklopujú krásne terasovité políčka a ponúka výhľady na Vysoké Tatry i Kráľovu hoľu.

Vodopád

Zdroj: INSTAGRAM/v, Lúčanský vodopád

Ďalšie tipy na nádherné jesenné výlety po Slovensku

  • Kamenný vodopád Somoška
  • Vodopád Bystré
  • Západné Tatry a Roháče
  • Roklina Suchá Belá
  • Hojdačka s top výhľadom v obci Vernár na rozhraní Nízkych Tatier a Slovenského raja
  • Zelené pleso
  • Zaujímavé dedinky- Zuberec, Ždiar, Hlinné, Zázrivá, Vršatské Podhradie, Priepasné
  • Lučanský vodopád
  • Národný park Pieniny
  • Chmarošský viadukt
  • Haluzická tiesňava
  • Špania dolina
Zdroj foto: úvodná koláž: INSTAGRAM/slovakapolka_travel, INSTAGRAM/chalupkovoresort

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Andrea Hazuchová 13.12.23 13:33

AH
karma
-1.00

Krásne miesta milujeme turistiku

  • 0
Odpovedať

Lucia Belková 17.12.23 17:10

LB
karma
-36.00

Súľovské skaly ma veľmi lákajú už dlho :)

  • 0
Odpovedať

Stella Brezinová 19.12.23 13:34

SB
karma
-1.00

Je to všetko krása, keď je jeseň, stromy hrajú krásnymi farbami.

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 20.12.23 21:42

karma
-1.00

Kalameny su krasne no stale ked tam prideme je tam plnka :(

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní