Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Čo je to epsomská soľ? Zázrak, ktorý ti pomôže s mnohými neduhmi!

Epsomská soľ nie je žiadny výmysel modernej doby. Objavená bola totiž už začiatkom sedemnásteho storočia. Aj napriek tomu nie je veľmi známou surovinou, čo je však veľká škoda. Ide totiž o skvelého prírodného pomocníka pri mnohých zdravotných či kozmetických problémoch.

 Aké sú účinky epsomskej soli? Epsomská soľ dokáže zatočiť s bolesťou či zápalmi. Taktiež je skvelá na boj proti akné či mastným vlasom. Pozrite sa spolu s nami na možnosti využitia epsomskej soli pre zdravie a krásu!

Čo je epsomská soľ?

Epsomská soľ je prírodnou formou soli horčíka. Z chemického hľadiska je to zlúčenina zvaná síran horečnatý. Údajne ešte začiatkom sedemnásteho storočia našiel farmár naďaleko mestečka Epsom v Spojenom kráľovstve studňu, v ktorej bola príliš horká voda.

Zistilo sa, že studňa je bohatá na spomínaný síran horečnatý. Postupne došlo k objaveniu jeho liečivých účinkov a blahodarného vplyvu, napríklad na pokožku človeka. Z mesta Epsom sa neskôr stalo jedno z prvých kúpeľných miest. Horčík obsiahnutý v sírane horečnatom napomáha regulovať aktivitu enzýmov, znižuje zápal, podporuje funkciu svalov a nervov.

Epsomská soľ má silné detoxikačné účinky. Jej vítanou vlastnosťou je, že sa ľahko vstrebáva cez pokožku. Táto látka pomáha predchádzať tvorbe krvných zrazenín a tíši bolesť kĺbov aj svalov. Vplýva na zdravie pleti, potláča kožné ochorenia a podporuje okysličovanie celého tela. Taktiež napomáha dobrému spánku, uvoľňuje stres a napätie. 

Kde kúpim síran horečnatý – epsomskú soľ?

Epsomskú soľ v súčasnosti bez problémov zakúpite napríklad na internete. Kilové balenie stojí od 3 eur, čo vám však vydrží veľmi dlhú dobu. Dostupná tiež býva v lekárňach.

Pozri aj: Akú silu majú olivy? Čo všetko dokážu s telom ťa dostane

problémy s akné

Zdroj: Shutterstock®

Tipy, ako využiť epsomskú soľ pre zdravie a krásu:

1. Epsomská soľ na akné

Epsomská soľ je v prvom rade vynikajúcim pomocníkom pri starostlivosti o pleť. Môžete si z nej pripraviť napríklad píling. Zmiešajte pol lyžičky síranu horečnatého s trochou vody, prípadne s vaším čistiacim prípravkom alebo micelárnou vodou. Zmes vmasírujte do pleti a opláchnite studenou vodou.

Epsomská soľ vyčistí póry a zatočí s baktériami, ktoré často stoja za tvorbou vyrážok. Tento píling môžete tiež vyskúšať na celé telo. Vaša pokožka bude zvláčnená i omladená a zbavíte sa jej odumretých častí.

2. Epsomská soľ na mastné vlasy

Ak vás trápia rýchlo sa mastiace vlasy, neváhajte na ne použiť epsomskú soľ. Táto látka totiž účinne pohlcuje prebytočnú mastnotu. Stačí, ak z nej za hrsť pridáte do klasického šampónu a vlasy si umyjete ako zvyčajne. Z epsomskej soli si tiež môžete pripraviť masku. Zmiešajte jeden diel síranu horečnatého a jeden diel kondicionéru.

Zmes zohrejte v menšom hrnci a po miernom ochladnutí naneste na vlasy. Nechajte pôsobiť 20 minút a zmyte. Vlasy budú posilnené a plnšie.

3. Epsomská soľ na nechty

Epsomská soľ môže byť použitá na zmäkčenie a zároveň posilnenie nechtov. Stačí si pripraviť kúpeľ s epsomskou soľou a ponoriť do neho prsty na 10 až 15 minút. Takýto kúpeľ nechty pomôže zmäkčiť, čo je výhodné napríklad pri odstraňovaní zarasteného nechta. 

Odporúčame: ​Pečené tvarohové buchty s hrozienkami – sladučké, mäkučké a hotové raz-dva!

bolesť hlavy

Zdroj: Shutterstock®

4. Telové kúpele s epsomskou soľou proti bolesti a zápalu

Epsomská soľ je účinná nielen pri starostlivosti o pokožku a vlasy, ale pomôže aj pri zdravotných problémoch. Ak vás trápia bolesti hlavy alebo kĺbov, zápal v tele či svalové kŕče, pripravte si uvoľňujúci kúpeľ. Kúpeľ jednoducho pripravíte tak, že nasypete približne dve šálky soli do príjemne hrejivej vody.

Takýto kúpeľ pôsobí relaxačne, uvoľňuje svalové napätie, zmierni bolesť, zníži zápal a navodí procesy hojenia. Okrem toho napomáha znižovať množstvo vody, ktorá sa v tele prebytočne ukladá.

5. Epsomská soľ na opuchnuté nohy

Ak prídete po náročnom pracovnom dni domov s boľavými a opuchnutými nohami, máme pre vás jeden tip. Do lavóra s teplou vodou pridajte šálku epsomskej soli a namočte si doň nohy aspoň na 20 minút. Kúpeľ utlmí bolesť, odstráni opuchy aj pocit ťažkých a unavených nôh, zlepší krvný obeh a navyše zjemní pokožku. 

Epsomskú soľ rozpustenú vo vode tiež môžete látkou naniesť na spálenú pokožku od slnka, štípance alebo boľavé modriny. Obklad bude pôsobiť protizápalovo a urýchli hojenie.

Kúpeľ nôh s epsomskou soľou je rovnako skvelým trikom, ako sa zbaviť zápachu nôh a zároveň aj zmierniť nadmerné potenie. V tomto prípade pridajte do lavóra s teplou vodou približne hrnček epsomskej soli (môžete primiešať aj bylinky, napr. šalviu) a užite si príjemný kúpeľ.

Pozri aj: TOP voňavé izbové rastliny: Ktoré rozvoňajú tvoj domov?

zápcha a tráviace ťažkosti

Zdroj: Shutterstock®

6. Epsomská soľ ako preháňadlo (vnútorné použitie)

Epsomská soľ dokáže človeku pomôcť i zvnútra. Užitočná je najmä pri zápche alebo iných tráviacich ťažkostiach. Pôsobí ako šetrné preháňadlo, zmäkčuje stolicu a uľahčuje jej priechod črevami. Taktiež upravuje zlé trávenie a napomáha k celkovej vnútornej očiste. Epsomská soľ sa užíva ráno nalačno pred raňajkami. Stačí pridať jednu čajovú lyžičku soli do pohára s vodou.

Tu však platí jedno pravidlo. Týmto spôsobom sa používa jedine soľ priamo určená na vnútorné použitie, žiadna iná! Jej vnútorné užitie tiež môžete konzultovať s lekárom.

Extra TIP: Epsomská soľ v záhrade

Epsomská soľ je nielen pomocníkom pre zdravie a krásu, ale využiť ju môžete aj pri pestovaní rastlín. Vodným roztokom epsomskej soli môžete obohatiť pôdu o cenný horčík. Ten pomáha pri vstrebávaní ďalších potrebných živín, ako sú dusík, fosfor alebo síra.

Pestujete v záhradke ruže? V tom prípade skúste do 4 l vody pridať 1 PL epsomskej soli a kríčky postriekajte roztokom vtedy, keď začínajú kvitnúť. Zabezpečíte tak bohaté kvitnutie. Podporiť úrody paradajok a paprík môžete rovnako vodným roztokom epsomskej soli. Roztok aplikujte na listy po odkvitaní. 

Aktualizované na 25. 11. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

18 komentárov

Mária Maxianová 02.02.18 07:24

MM
karma
100.00

musím si zistiť, kde ju dostať kúpiť okrem e-shopov

  • 3
Odpovedať

Darina Božiková 17.03.18 11:13

DB
karma
114.00

ak je to magnézium,alebo horká soľ,tak ju kúpite v lekárni.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:44

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 20:44

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 02.02.18 22:36

karma
109.00

o tejto soli som nikdy nepočula

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 04.02.18 18:54

karma
-1.00

veľmi zaujímavé informácie o pozitívnych účinkoch epsomskej soli

  • 1
Odpovedať

Soňa Krátka 04.02.18 20:20

SK
karma
114.00

toto počujem prvý raz

  • 0
Odpovedať

Patrícia Hettešová 15.02.18 15:24

PH
karma
118.00

prvý krát čítam o takejto soli, musim vyskušať.

  • 2
Odpovedať

Darina Božiková 17.03.18 11:11

DB
karma
114.00

na užívanie sa to nevolá náhodou horká soľ?ak áno,tak s tou mám skúsenosť pred kolonoskopickým vyšetrením.je príšerne horká,ale účinná až-až.

  • 0
Odpovedať

Nikola Turková 31.03.18 01:59

karma
110.00

Dobrý deň. Ďakujeme, že ste sa s nami podelili o vašu skúsenosť. Pojmom horká soľ alebo horké soli sa často označuje aj epsomská či dokonca glauberova soľ. Želáme pekný deň :)

  • 1
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 30.03.18 21:36

karma
74.00

ešte som o tejto soli nikdy nepočula, no podla toho čo čítam môže byť naozaj fajn musím zistiť kde sa dá zohnať

  • 0
Odpovedať

Janka Ľubeková 11.07.18 00:00

karma
-1.00

Super, určite kúpim a vyskúšam. Ďakujem za tip a zaujímavý článok.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 22.09.18 16:20

AK
karma
100.00

rada vyskúšam na mastné vlasy

  • 1
Odpovedať

Kristína Sekeráková 04.05.20 18:03

KS
karma
133.00

Ešte som o nej nepočula a už vôbec som nevedela na čo všetko je dobrá :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 28.04.22 07:16

ĽŠ
karma
100.00

Výborný pomocník!

  • 0
Odpovedať

Marianna Rajniaková 30.04.22 17:45

MR
karma
109.00

zaujímavý tip, počujem prvý x

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 12:18

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 12:18

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní