Bylinky pre znamenie horoskopu BLÍŽENCI: To pravé pre pľúca a nervy

Bylinky pre znamenie horoskopu BLÍŽENCI: To pravé pre pľúca a nervy

Znamenie horoskopu BLÍŽENCI patrí k vzdušným znameniam, ktoré by si mali dávať dostatočný pozor na svoje pľúca, a teda dýchacie cesty. Toto znamenie dostalo do vienka, bohužiaľ, najmä ochorenia nervového aparátu, a to kvôli neustálemu napätiu a stresu. Blíženci sú neustále v jednom kole a v pohybe, no občas by mali myslieť na seba, na relax, spánok a mali by sa naučiť vypnúť. Podľa odporúčaní by sa mali ľudia narodení v tomto znamení vyhýbať nikotínu, ktorý vážne ohrozuje a poškodzuje pľúca. Naopak, prospeje vám čerstvý vzduch a bylinky. Z nich predovšetkým pľúcnik lekársky a kozlík lekársky.

účinky valeriány lekárskej

Zdroj: Shutterstock®

Valeriána lekárska a jej účinky

Kozlík lekársky alebo teda u nás známy ako valeriána lekárska sa v ľudovom liečiteľstve používa už po stáročia. Ide o trvalku, ktorá sa pýši bielymi, ružovými alebo fialovými kvetmi, no na lekárske účely sa využíva predovšetkým koreň tejto bylinky.

Už odjakživa sa využíva za účelom výroby vôní i parfumov, no čo sa týka jej liečivých účinkov, tak ide o najprospešnejšiu bylinku v oblasti duševného zdravia. Najčastejšie sa využíva pri poruchách spánku – teda pri nespavosti. Tiež ju mnohí odporúčajú aj pri prekonaní úzkosti alebo v stresovom období.

Valeriána obsahuje množstvo látok, vďaka ktorým vyniká antioxidačnými, upokojujúcimi a sedatívnymi účinkami. Účinky valeriány sa neobmedzujú len na podporu spánkového cyklu. Valeriána tiež:

  • zmierňuje menštruačné bolesti,
  • zmierňuje symptómy menopauzy,
  • pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém,
  • zlepšuje kognitívne funkcie,
  • tlmí pocity úzkosti,
  • zmierňuje syndróm nepokojných nôh,
  • podporuje a upravuje trávenie,
  • zmierňuje bolesti hlavy, svalov a kĺbov,
  • znižuje prejavy depresie.

Neprehliadni: TOP bylinky pre znamenie horoskopu BARAN: Pomôžu hlave i tráveniu

ako využiť valeriánu lekársku

Zdroj: Shutterstock®

Kozlík lekársky – odporúčané dávkovanie

Samozrejme, pri každej bylinke platí, že by sa nemala užívať v nadmernom množstve a hlavne nie príliš často. Aj pri valeriáne by ste sa mali držať odporúčaného dávkovania, a to ako pri čaji, tak aj pri tinktúre, tabletkách a ostatných prípravkoch s jej obsahom. Pre podporu spánkového cyklu je ideálne dopriať si čaj alebo kvapky 2 hodiny pred spánkom. Pozor, ak užijete valeriánu vo väčšom množstve môžete aj po prebudení pociťovať únavu a ospalosť.

Ak preferujete valeriánový čaj, odporúčané dávkovanie sú 2 až 3 g sušeného koreňa, ktoré sa zalievajú horúcou vodu a nechávajú sa lúhovať po dobu 10 až 15 minút. Valeriána ani prípravky z nej by sa za žiadnych okolností nemali kombinovať s alkoholom, pretože ten môže umocniť jej účinky. Rovnako nie je vhodné užívať ďalšie lieky so sedatívnym účinkom alebo lieky proti úzkosti v kombinácii s touto bylinkou.

Tinktúra, extrakt a prášok z valeriány lekárskej

Ako sme uviedli vyššie, valeriána lekárska sa využíva na výrobu rôznych tinktúr, ale aj liekov vo forme tabliet, ktoré sú určené predovšetkým pre dospelých. U detí je nutné konzultovať užívanie tejto bylinky s lekárom.

  • Tinktúra z valeriány – užíva sa v pomere 1:5 (je možné riediť ju vodou) alebo 1 až 1 a pol lyžičky
  • Tekutý extrakt z valeriány – užíva sa v pomere 1:1 alebo maximálne 1 čajová lyžička

Kozlík lekársky, teda valeriána, je celkovo považovaný za bezpečný, no v istých prípadoch by sa mu mali niektorí vyhýbať. Jeho užívanie by malo byť vždy pod dohľadom lekára. Pri dlhodobom užívaní si mnohí môžu na ňom vytvoriť závislosť, a to aj napriek tomu, že odborníci uvádzajú, že nevyvoláva abstinenčné príznaky. Ak bola valeriána užívaná dlhodobo, aby ste sa vyhli „absťáku,“ je potrebné postupne znižovať jej dávkovanie.

Valeriánu by nemali užívať aktívni šoféri, pracovníci na ťažkých strojoch a vhodná nie je ani pre tých, ktorých pracovná činnosť si vyžaduje plné sústredenie.

Inšpiruj sa: Nebezpečné mýty o opaľovacom kréme: Toto leto im never!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní