Ako na starostlivosť o pleť v zime? Tu je 7 tipov pre tvoju dokonalú zimnú skin care rutinu!

Ako na starostlivosť o pleť v zime? Tu je 7 tipov pre tvoju dokonalú zimnú skin care rutinu!

Zdravá pleť je aj výsledkom dobrej starostlivosti, vďaka ktorej sa môžu minimalizovať rôzne problémy s pleťou, ako aj jej predčasné starnutie. Viete, že každý typ pleti si vyžaduje trošku inú starostlivosť? Suchá, mastná, zrelá, problematická či citlivá pleť potrebuje skrátka naplnenie iných potrieb.

Avšak, našu skin care rutinu, teda to, ako sa o pleť staráme, nemusí prispôsobovať iba typu našej pleti, ale aj niektorým ďalším faktorom. Uvažovali ste napríklad niekedy nad tým, že aj v rôznom ročnom období môže naša pleť potrebovať inú mieru pozornosti a odlišné ošetrovanie? Je viacero spôsobov, ako v zimnom období upraviť svoju skin care rutinu pre ešte lepšiu starostlivosť o pleť, ktorá sa nám za to odvďačí zdravším a krajším vzhľadom.

Aké sú základné zásady starostlivosti o pleť v zime? Ktorým partiám tváre venovať zvýšenú pozornosť? Aké produkty na čistenie pleti sú v zime najvhodnejšie? Aké krémy a ďalšie prípravky voliť pri dennej a nočnej rutine? Máme pre vás 7 tipov a dokonalú zimnú skin care rutinu.

7 tipov, ako pristupovať k zimnej starostlivosti o pleť:

1. Obmena prípravku na čistenie pleti

Ranná aj večerná rutina v starostlivosti o pleť má bezpodmienečne vždy zahŕňať dôkladné čistenie pleti. Keďže je pleť cez zimu náchylnejšia k vysúšaniu a dokonca aj matnejšie typy pleti môžu byť suchšie, oplatí sa v prvom rade obmeniť čistiaci prípravok. Ako na správne čistenie pleti počas zimy?

Najlepšou voľbou sú jemné čistiace prípravky s krémovejšou konzistenciou. Dajte im prednosť pred gélmi s vysušujúcimi zložkami. Ak je vaša pleť počas zimy významne suchšia a spôsobuje vám nepríjemné problémy, ako pnutie, začervenanie či olupovanie, pokojne obmeňte aj odličovací prípravok. Miesto klasických odličovačov voľte hydratačné odličovacie mliečka alebo odličovacie oleje vhodné pre suchú pleť.

Odporúčame: ​Nádherný nechtový dizajn – tu je dôkaz, že aj krátke nechty môžu byť krásne upravené a elegantné!

2. Stopka pre nešetrnú exfoliáciu

Používanie peelingu je taktiež dôležitou súčasťou skin care rutiny. Vhodne zvolený peeling nám pomáha zbavovať pleť odumretých kožných buniek a je vďaka nemu zabezpečená aj dôkladná hĺbková očista pleti. Avšak, počas zimy si dávajte na peelingy pozor, niektorí odborníci dokonca odporúčajú dať si od nich úplnú pauzu.

Nadmerná exfoliácia pleti je pre pleť obrovskou záťažou v ktoromkoľvek ročnom období, no v zime môže narušenie kožnej bariéry z dôvodu nadmernej exfoliácie spôsobiť ešte väčšie ťažkosti, keďže už samotné mrazivé počasie je pre pleť záťažou. Výsledkom nešetrného používania peelingov v zime môže byť dehydratácia pleti, suché a šupinaté miesta na pokožke, začervenané miesta, svrbenie, pocity suchosti.

Klasický čistiaci peeling s hrubými čiastočkami (mechanický peeling) v zime radšej odložte. Lepšou voľbou môže byť napríklad jemný peeling na báze aktívnych enzýmov, prípadne gomáž a spomedzi chemických peelingov jemná PHA kyselina. S frekvenciou to nepreháňajte, postačí aj raz týždenne, v prípade suchšej a citlivejšej pleti aj raz za pár týždňov.

3. Dôsledná hydratácia pleti vďaka hutnejším a výživnejším krémom

Prechod do zimného obdobia by sa v rámci našej skin care rutiny mal niesť aj v znamení obmeny pleťového krému. Kvalitný hydratačný pleťový krém patrí k najzákladnejším prípravkom na starostlivosť o pleť. Bez kvalitného nočného a denného krému to skrátka nejde.

Cez zimu robia dobrú službu našej pleti najmä hutnejšie a ťažšie krémy, ktoré sú vysoko hydratačné a rovnako obsahujú cenné výživné látky, antioxidanty a vitamíny vo vyššej miere. Spravidla vedia zabezpečiť našej pleti aj lepšiu ochranu pred mrazom ako jemné gélovité krémy s ľahkou konzistenciou. Tie sú skvelou voľbou na letné obdobie, no na zimné obdobie môžu byť málo hydratačné a zvláčňujúce, o to viac, ak máte suchší typ pleti.

Avšak, aj mastnejšie typy pleti majú v zime tendenciu sa menej mastiť a viac vysúšať a bez dôkladnej hydratácie môžu byť dehydrované, čo sa môže pokojne prejaviť vznikom šupiniek na tvári a pocitmi pnutia. Ak máte pocit, že v zime potrebujete intenzívnu hydratáciu, stavte na kyselinu hyalurónovú a ceramidy.

4. Vrstvenie kozmetických produktov

Hydratačný krém nemusí byť jediný, ktorý vašej pleti počas zimy dopraje dostatok hydratácie, zvlhčenia, výživy a regenerácie. Ako dodať pleti extra dávku výživy a hydratácie? Vyskúšajte obľúbené vrstvenie produktov s použitím pleťových boosterov, sér, ampuliek. Aby vaša pleť bez problémov zvládla nepriaznivé zimné počasie, nebojte sa jej pomáhať viacerými produktami zároveň.

Skúste aplikáciu hydratačných alebo obnovujúcich ampuliek pred použitím krému. Alebo skombinujte booster a sérum. Booster znásobuje účinky pleťového séra. Tieto prípravky sa tiež nanášajú pred krémom. Je to pre vašu pleť stále málo? Pridajte aj prírodné oleje, napríklad mandľový alebo arganový. V rámci starostlivosti o pleť sa používajú ako posledný krok.

Olejový prípravok totiž na pleti vytvára ochrannú vrstvu a všetko, takpovediac, uzamkne. Zabraňuje strate hydratácie. A keď sme pri extra starostlivosti o pleť, skvelou voľbou je aj kvalitná hydratačná maska, ktorú si pokojne môžete dopriať aj dvakrát týždenne. Aplikuje sa po čistení pleti prde ošetrujúcimi prípravkami – sérom, krémom, pleťovým olejom.

Odporúčame: ​Domáce recepty na mastnú pleť – 7 receptov s prírodnými ingredienciami, ktoré osviežia tvoju pleť

5. Zamerané na starostlivosť o očné okolie

Aj vy počas roka neraz starostlivosť o očné okolie podceňujete? V zimnom období by sme to rozhodne robiť nemali. Pokožka v okolí očí je najtenšou pokožkou na našom tele. Je krehká a náchylná na dehydratáciu a rôzne negatívne vonkajšie faktory. A mrazivé počasie či chladný vietor jej rozhodne ku kráse nepomôžu. Zvoľte v prvom rade kvalitný očný krém, ktorý pokožku v očnom okolí zhydratuje a vyživí.

Starostlivosť o očné okolie však môžete doplniť aj maskami na oči, ktoré sú dnes čoraz populárnejšie. Skvelou voľbou sú napríklad aj hydrogélové masky pod oči. Nedostatočná starostlivosť o očné okolie vedie pomerne rýchlo k prejavom starnutia. Zvyšujúci sa vek sa obvykle najskôr prejavuje v okolí očí. Príčinou je jemná pokožka, nedostatok podkožného tuku, slabý výskyt mazových žliaz v danej oblasti.

6. Zvýšená starostlivosť aj o pery

A ktorej partii tváre treba taktiež venovať osobitnú starostlivosť? Pokožke pier! Aj keď nemávate cez rok problém so suchšími perami, v zime stavte na kvalitný balzam na pery s dobrými hydratačnými, zvlhčujúcimi a výživnými zložkami. Pokožka pier je v zime extrémne náchylná na vysušovanie z dôvodu nízkych teplôt, rovnako jej škodia zmeny teplôt pri prechode zo zimy v exteriéri do tepla v interiéri.

Určite to poznáte, že v chlade zrazu začnete pociťovať nepríjemne ťahanie a pálenie pier. Ak nemáme poruke balzam, často to končí neustálym oblizovaním pier, čo vedie k zhoršeniu ich stavu. Dochádza k ich začervenaniu a v horšom prípade aj praskaniu. Preto majte balzam na pery počas zimy vždy poruke.

7. Ochrana pleti pred UV žiarením

Nie, nepomýlili sme sa. Používanie ochrany pred slnkom, teda prípravku, ktorý má ochranný faktor, nie je rozhodne len záležitosťou letnej skin care rutiny. Chcete sa o pleť správne starať a predísť jej poškodeniu a predčasnému starnutiu? V tom prípade je potrebné myslieť na to, že aplikácia SPF je celoročnou záležitosťou. V prípade zimy je vhodné voliť prípravky aspoň s SPF 30.

Slnečné žiarenia patrí medzi rizikové faktory starnutia pleti, vzniku pigmentových škvŕn, ako aj rozvoja kožných nádorov. Časti pokožky, ktoré nechráni oblečenie, by sme vždy mali chrániť krémom s SPF ochranou. A rozhodne si nezabúdajte opaľovacím prípravkom chrániť pleť počas zimnej lyžovačky. Ultrafialové žiarenie na horách poškodzuje nielen pleť, ale škodí aj očiam. Pri lyžovačke voľte na tvár krém s SPF 50.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alena Kmecová 15.12.23 21:05

karma
-1.00

Vďaka za rady, hľadám informácie ako si poradiť so stratou hydratácie v zime. Používam serum a krém no vždy je to malo. Zrejme by stalo vyskúšať mandľový olej, ktorý spomínate, zatiaľ sa ním len odličujem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní