Ovčie kiahne v dospelosti – s akými komplikáciami sa spájajú? Je možné zabrániť nákaze?

Ovčie kiahne v dospelosti – s akými komplikáciami sa spájajú? Je možné zabrániť nákaze?

Infekčnosť ovčích kiahní je veľmi vysoká, preto sa toto ochorenie ľahko a rýchlo šíri v rizikových skupinách. Ovčie kiahne postihujú vo vysokom percente prípadov najmä deti do desať rokov, prípadne dospievajúcu mládež v období puberty. Do dospelosti prekoná ovčie kiahne vysoké percento jedincov. Čo však, ak dieťa nie je vystavené ovčím kiahňam a toto ochorenie neprekoná?

V tom prípade sa môže jedinec nakaziť aj v dospelosti. Avšak, je všeobecne známe, že priebeh ovčích kiahní v dospelom veku býva neraz závažnejší a ťažší. Aké komplikácie môžu vniknúť pri prepuknutí kiahní v dospelosti? Ako sa liečia ovčie kiahne u dospelých a je možné im nejako predísť, ak sme ich v detstve neprekonali? Zistite viac!

Čo treba vedieť o ovčích kiahňach?

Ochorenie známe ako ovčie kiahne (odborne varicela) predstavuje silne nákazlivé ochorenie vírusového pôvodu. Ovčie kiahne spôsobuje varicella zoster vírus (VZV), ktorý patrí medzi herpetické vírusy. Konkrétne ide o ľudský herpes vírus 3 alebo HHV-3. Vírus ovčích kiahní je DNA-vírus, ktorý sa prenáša z chorého jedinca na zdravú osobu priamym kontaktom alebo vzdušnou cestou.

Imunita po prekonaní kiahní je celoživotná. Ak sa človek nakazí vírusom varicella zoster a prekoná ovčie kiahne, vírus v neaktívnej forme zostáva v tele človeka po celý život. Opakovaný výskyt ovčí kiahní u človeka je raritný. Spravidla, ak dôjde k opätovnej aktivácii vírusu, prepukne u pacienta pásový opar.

Inkubačná doba a príznaky ovčích kiahní v dospelosti

Aká je inkubačná doba? V priemere sa udávajú 2 týždne, avšak, ochorenie obvykle prepukne za 10 až 25 dní po preniknutí vírusu do organizmu. K najtypickejším príznakom ovčích kiahní patria kožné vyrážky, ktoré sa môžu objaviť prakticky kdekoľvek na tele.

Vyrážky mávajú obvykle najskôr podobu červených pupencov a neskôr sa menia na pľuzgieriky. Tie postupne pukajú a menia sa na chrasty. Nové vyrážky po tele sa objavujú v priebehu ochorenia v niekoľkých vlnách. Vyrážky bývajú najskôr prítomné v tvárovej oblasti a postupne sa šíria na trup, hrudník a končatiny.

Postihovať môžu aj také miesta, ako sú napríklad očné viečka, ústna dutina či dokonca genitálie. Veľkosť pľuzgierikov môže byť až okolo 0,5 až 1 cm a obvykle aj nepríjemne svrbia. Ďalej kiahne bežne sprevádza zvýšená teplota až horúčka, bolesti hlavy, únava, slabosť, nevoľnosť, nechuť k jedlu, malátnosť.

Odporúčame: ​Čo oči odhalia o našom zdravotnom stave? Týchto 9 signálov neignoruj!

Možné komplikácie ovčích kiahní v dospelosti

Dieťa ovčie kiahne obvykle prekoná bez nejakých väčších komplikácií. Toto ochorenie je síce vysoko nákazlivé, no zároveň dobre liečiteľné. Imunitný systém si vie s vírusom ovčích kiahní rýchlo poradiť a vyrážky sa v priebehu dvoch až troch týždňov zahoja.

Riziko komplikácií rastie hlavne v dospelosti. U dospelých jedincov mávajú ovčie kiahne neraz ťažší priebeh a liečba je zdĺhavejšia. Problematickejšia môže byť nákaza vírusom ovčích kiahní napríklad u osôb s oslabenou imunitou (poruchy imunity, infekcia HIV, onkologickí pacienti, transplantácia orgánov) alebo u jedincov vo vyššom veku.

Horší priebeh často mávajú aj osoby s kožnými ochoreniami, u ktorých môžu dlhšie pretrvávať kožné zmeny, prípadne hrozí trvalé poškodenie kože, napr. vo forme jaziev. Ovčie kiahne v dospelosti sa spájajú aj s vyšším rizikom sekundárnej infekcie vyrážok (pridruží sa iná infekcia, hlavne bakteriálna). Spomedzi komplikácií, ktoré sa môžu objaviť pri ovčích kiahňach v dospelosti, môžeme spomenúť nasledovné:

  • zápal mozgu alebo zápal mozgových blán,
  • rôzne neurologické ťažkosti,
  • zápal pľúc,
  • zápal pečene,
  • zápal srdcového svalu a ďalšie problémy so srdcom,
  • zápal kĺbov (artritída),
  • zápal obličiek,
  • u mužov zápal semenníkov,
  • septický šok / sepsa,
  • krvácavé stavy.

Ovčie kiahne počas tehotenstva

Ovčie kiahne predstavujú nemalú hrozbu pre tehotné ženy, ktoré rovnako patria do rizikovej skupiny osôb, ktoré v dospelosti môže potrápiť závažnejší priebeh spomínaného vírusového ochorenia. Ak sa žena nakazí vírusom ovčích kiahní v priebehu tehotenstva, môže to mať závažné následky.

V prípade nákazy v priebehu prvého trimestra môžu byť následkom vrodené chyby plodu. Objavujú sa očné vady, ale aj vrodené chyby mozgu a periférnej nervovej sústavy či vady končatín. Na koži plodu môžu byť prítomné jazvy.  Avšak, tieto komplikácie, ktoré sú označované ako kongenitálny, resp. vrodený varicellový syndróm, sa objavujú asi len v 2 % prípadov.

Nákaza ovčími kiahňami v začiatku tehotenstva môže byť rovnako príčinou spontánneho potratu. Infekcia v neskorších štádiách tehotenstva môže mať za následok predčasný pôrod. Problematická býva aj nákaza krátko pred pôrodom, kedy hrozí riziko prenosu infekcie z matky na novorodenca. Ide o takzvanú neonatálnu varicellu, ktorá môže mať z dôvodu nedostatku protilátok u novorodenca ťažký priebeh.

Liečba ovčích kiahní v dospelosti

Pre ovčie kiahne je vo všeobecnosti charakteristická symptomatická liečba, čo znamená, že sa len tlmia sprievodné príznaky, kým sa telo vysporiada s infekciou. Liečba zahŕňa podávanie analgetík a antipyretík, teda liekov proti bolesti a horúčke. Tiež sa môžu podávať lokálne antihistaminiká, najmä na zmiernenie svrbenia. Dôležitý je pitný režim a pokoj na lôžku.

Antibiotiká sa nepodávajú, keďže nejde o bakteriálne ochorenie. Antibiotiká sa podávajú len v prípade pridruženej druhotnej bakteriálnej infekcie. Ak majú ovčie kiahne v dospelosti závažný priebeh lekár môže predpísať antivirotiká.

Často sa podávajú napríklad lieky s účinnou látkou acyklovir (acyclovir). Toto liečivo sa podáva aj pri infekcii vírusom herpes simplex či pri pásovom opare. Ak to lekár uzná za potrebné, antivirotikum sa podáva aj v prípade nákazy počas tehotenstva. Ak prišlo k nákaze v tehotenstve tesne pred pôrodom, obvykle sa novorodencovi podáva vakcína. 

Odporúčame: ​Trápi ťa laktózová intolerancia? Toto sú syry s nízkym obsahom laktózy, ktoré si môžeš vychutnať bez obáv

Je možná prevencia proti ovčím kiahňam?

Ak človek neprekonal ovčie kiahne v detskom veku, odporúča sa myslieť na prevenciu. Prevencia ovčích kiahní zahŕňa v prvom rade vyhýbanie sa chorým jedincom s kožným výsevom. Vírus sa šíri pri dotyku s kožnými vyrážkami, ale aj vzduchom pri rozprávaní či kýchaní. Avšak, jedinec je nákazlivý približne už 48 hodín pred výsypom kiahní.

Ďalšou možnosťou prevencie ovčích kiahní v dospelosti je očkovanie proti ovčím kiahňam, ktoré sa odporúča napríklad ženám, ktoré v detstve neprekonali ovčie kiahne a plánujú tehotenstvo (ideálne najneskôr tri mesiace pred plánovaným otehotnením), ale aj ďalším rizikovým skupinám osôb, u ktorých hrozia z dôvodu kiahní v dospelosti komplikácie.

Vakcína zahŕňa oslabený varicella zoster vírus. Jej podanie je možné aj v detskom veku, dokonca je možná vakcinácia u jedinca, ktorý neprekonal ovčie kiahne, no stretol sa s chorou osobou (spravidla maximálne do 5 dní od kontaktu).

Očkovanie proti kiahňam nezabezpečí ochranu na 100 %, ale v prípade nákazy zníži závažnosť priebehu. Ak si človek nie je istý tým, či ovčie kiahne prekonal, je možné vyšetriť protilátky z krvi a na základe výsledku vyšetrenia sa rozhodnúť, či podstúpi očkovanie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní