Najlepšie a najhoršie zložky pre suchú pleť: Dopraj svojej pleti len to najlepšie!

Najlepšie a najhoršie zložky pre suchú pleť: Dopraj svojej pleti len to najlepšie!

Každá pleť je špecifická a má svoje potreby. Či už máte mastnú pleť, ktorá potrebuje občas zmatniť, normálnu pleť, ktorá na starostlivosť nie je až taká náročná alebo suchú pleť, ktorá dozaista nikdy nepohrdne vlahou. Nájsť však tie najlepšie prípravky pre svoju pleť je náročné a v podstate hľadanie je založené na pokuse a omyle.

Vytvorenie rutiny v starostlivosti o pleť môže často pripomínať hru Tetris, najmä ak máte chronické ochorenie, ako je suchosť, ktoré je potrebné riešiť. Pamätajte však na to, že ak niečo vyhovuje vašej kamarátke a osvedčilo sa jej to, nemusí to zákonite vyhovovať aj vám, pretože každá pleť je špecifická. Existujú niektoré zložky, ktoré by sa mali univerzálne používať na všetky typy suchej pleti.

Čo však v starostlivosti o pleť potrebujete, sú tri základné zložky, ktoré by mali pôsobiť spoločne na ošetrenie a prevenciu suchej pokožky. Nimi sú zvlhčovadlá, okluzívne zložky a zmäkčovadlá. Zvlhčovadlá priťahujú molekuly vody na povrch pokožky. Okluzívne zložky vytvárajú bariéru, ktorá pomáha udržiavať vlhkosť v pokožke. A napokon zmäkčovadla vyhladzujú pokožku a zvyšujú rýchlosť obnovy kožnej bariéry.

Ako si teda vytvoriť správnu rutinu v starostlivosti o pleť? Mali by ste siahnuť po zložkách, ktoré jej prospejú. A naopak, niektorým by ste sa mali vyhnúť.

Pozri aj: Vitamín C je požehnaním pre pleť! Ale, po akej koncentrácii siahnuť? Je vyššia lepšia?

Zložky v kozmetike vhodné pre suchú pleť

  • Kyselina hyalurónová – možno to už znie ako obohraná platňa, ale kyselina hyalurónová (poprípade aj kyselina polyglutámová – biopolymér aminokyselín, ktorý sa nachádza v natto a dokáže udržať až 5000-násobok svojej hmotnosti vody) je základnou látkou pre ľudí trpiacich suchosťou pokožky. HA kyselina vťahuje vodu do vonkajšej vrstvy pokožky, pričom jej udrží až 1000-násobok svojej hmotnosti. Aj napriek tomu, že sa prirodzene nachádza v ľudskom tele, je vhodné podporiť jej účinky aj topickou aplikáciou na pokožku.
  • Ceramidy – ak je vaša pleť suchá a podráždená, problém môže spočívať v kožnej bariére. Práve preto by ste mali do starostlivosti o pleť zaradiť ceramidy. Tie pomáhajú obnoviť kožnú bariéru a zároveň aj zmierniť zápal na pokožke. Sú to v podstate mastné molekuly, ktoré fungujú ako okluzívne zložky. Sú kľúčom k udržaniu zdravej kožnej bariéry a ochrane pleti pred vonkajším svetom. Ceramidy tiež pomáhajú uzatvárať a zachytávať hydratáciu v pokožke.
  • Glycerín – číra kvapalina bez zápachu, ktorá môže pochádzať zo živočíšnych alebo rastlinných tukov a dokonca aj z ropy (napr. vazelína). Podobne ako HA kyselina, aj glycerín pôsobí ako zvlhčovadlo, ktoré pomáha priťahovať a udržiavať vlhkosť v pokožke a tým zabezpečuje jej hydratáciu. Na povrchu pokožky vytvára bariéru (povlak), ktorá chráni pokožku pred stratou vody. Okrem toho pokožku zmäkčuje, čím sa pokožka dokáže rýchlejšie zbaviť odumretých a poškodených kožných buniek nachádzajúcich sa na jej povrchu.

Neprehliadni: Vlasy a najčastejšie mýty s nimi spojené – ktorým z týchto 10 tvrdení si verila?

Zložky, ktorým by ste sa mali pri suchej pleti vyhýbať

  • Alkohol – častokrát sa používa ako zložka v zmatňujúcich prípravkoch. Ba dokonca sa vo veľkom využíva v mnohých prípravkoch zameraných na starostlivosť o pleť, a to pre svoje výhody – pomáha produktom ľahšie sa rozotierať a preniknúť do pokožky. Hoci má táto zložka absorpčné výhody, je lepšie sa jej vyhnúť, ak máte suchú pokožku, pretože odstraňuje prirodzené oleje nachádzajúce sa na pokožke, a tým prispieva k jej väčšiemu vysúšaniu.
  • Kyselina salicylová – preniká do kožného mazu, uvoľňuje póry a odstraňuje baktérie, ktoré vedú k vzniku akné. To teda dokáže oceniť predovšetkým aknózna pleť. Je to však drsná zložka, ktorá je dráždivá pre ľudí s narušenou kožnou bariérou. Na suchej pokožke by táto kyselina mohla spôsobiť jej väčšie vysušenie a rovnako aj podráždenie.

Zaujme ťa aj: „Liek“ na suché a popraskané pery v zime: Skús LIP SLUGGING zo sociálnych sietí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní