Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)

Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)
  • 14.06.2015
  • Lucia Hausknechtová

Kuchárska kniha Pirôžky od Petra Jachnina nie je žiadnym nováčikom na knižnom trhu. Táto prvotina víťaza televíznej show Recept na bohatstvo, v ktorej vyhral v kategórií Medzinárodné špeciality, nebola určite krokom vedľa. Kniha síce neobsahuje recepty rôznych druhov jedál, ale to sa od kuchárskej knihy s názvom Pirôžky ani nedá očakávať.

Táto kuchárska kniha osloví pekným, jednoduchým obalom a po prvom prelistovaní  v nej človek nájde množstvo receptov, ktoré má chuť vyskúšať. Keď sa však rozhodne, že nastal vhodný moment experimentovania v kuchyni, recepty po bližšom preštudovaní nie sú až také lákavé a mnoho receptov pravdepodobne nevyskúšate. Zachráni vás ale fakt, že táto kniha ich obsahuje vyše 100, a preto si svojho favorita nakoniec určite nájde každý. 

Odporúčame prečítať:  Z fitka do kuchyne 2 (recenzia)

Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)

Zdroj: Shutterstock®

„Dijonské pirôžky s bravčovým mäsom, gruzínske pirohy, židovský kreplach, litovské virtiňaje, moskovské pelmene, grécke manti, provensalské lístkové pirôžky, zelené ravioly v paradajkovej omáčke, cappelletti s hubami a vývarom, banánové pirôžky s čokoládou, maďarské višňové, grécke pečené, naše tradičné orechové a mnoho ďalších variantov pirohov, pirôžkov a taštičiek z celého sveta...“

Odporúčame prečítať:  10-dňový detox (recenzia)

Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)

Zdroj: Shutterstock®

V úvode knihy sa nachádza obsah, ktorý vám predstaví stručný prehľad receptov na ďalších stranách. Po krátkom predhovore o vzniku pirôžkov nasleduje takmer 130 strán receptov. Tie sú prehľadne rozdelené do dvoch veľkých kapitol Slané a Sladké.

Obidve kapitoly obsahujú ešte štyri menšie podkapitoly podľa druhu cesta, z akého sa pirôžky pripravujú – z lístkového, rezancového, zemiakového cesta a ostatné. Autor nezabudol ani na register receptov, ktorý patrí posledným stranám knihy. Tu sú recepty rozdelené podľa druhu plniek pirôžkov – mäsová, rybacia, syrová, vajcová, zeleninová, orechová, ovocná alebo tvarohová plnka

Odporúčame prečítať: Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr (recenzia)

Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)

Zdroj: Shutterstock®

Medzi desiatkami receptov plnených taštičiek a pirôžkov nájdete jedlá ako vajcové pirôžky, ruské pirohy z tvarohového cesta, ravioly s ricottou a so špenátom alebo banánové pirôžky s čokoládou. Okrem toho sú tu aj recepty na pirôžky zo zahraničných kuchýň ako kreplach, khinkali či vareníky.

Pri každom recepte je prehľadne napísaný zoznam ingrediencií a jasne napísaný postup. Fotografie jedál sa nachádzajú približne pri polovici receptov, ale väčšinou to neprekáža, pretože pri pirôžkoch nie je tvar až taký rozdielny, väčšinou sa experimentuje s náplňami. 

Odporúčame prečítať: Kniha Zelené smoothie (recenzia)

Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)

Zdroj: Shutterstock®

Kniha Pirôžky je jedinečná v tom, že na slovenskom trhu nenájdete podobnú knihu zameranú len na tento druh jedla. Ak podobné recepty obľubujete, v knihe si prídete na svoje. Inak je to veľmi jednostranne zameraná kuchárska kniha, ktorá vám neponúkne nič viac okrem inšpirácií na chutné pirôžky či taštičky. To však nemusí byť negatívum. 

Odporúčame prečítať: Dukanova diéta 2014 s novými receptami (recenzia)

Kuchárska kniha Pirôžky (recenzia)

Zdroj: Shutterstock®

Knihu Pirôžky si môžete zakúpiť na bux.sk - bežná cena 12,90€ - tu v zľave za 12,26€.

Zdroj foto: www.luci.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Martina Zahoranová 14.06.15 08:18

MZ
karma
92.00

pirôžky sú perfektné jedlo hlavne bryndzové, tie by som jedla aj každý deň

  • 0
Odpovedať

Miriama Rusinová 22.09.15 15:09

MR
karma
-1.00

milujem hlavne slané,

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 14.11.21 13:50

KS
karma
133.00

Super kniha, pirohy predsa patria do každej slovenskej kuchyne :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní