Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch

Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch
  • 26.05.2016
  • Lucia Hausknechtová

  • 33
  • 5

Najväčší zber rebarbory končí podľa nepísaných pravidiel záhradkárov 24. júna, teda na Jána.

Dovtedy si však môžeme z červených stoniek tejto zeleniny pripraviť rôzne koláče, sirupy alebo omáčky, ktoré dodajú každému jedlu príjemne kyslú chuť. Jej vysoký obsah vody a kyseliny pantoténovej prospieva našej pokožke a pomáha zlepšiť kvalitu vlasov. 

Pestovanie v záhrade

Hoci sa rebarbora používa najčastejšie do sladkých koláčov, nie je to ovocie. Jej charakteristická kyslá chuť sa počas zrenia zvyšuje, preto je skoršia úroda najsladšia. Ak sa ju rozhodnete pestovať v záhrade, ideálnym obdobím na sadenie je marec. Rastlina môže dorásť do výšky až 70 centimetrov a hrúbky 8 centimetrov. Keďže je rebarbora viacročná rastlina, dokáže počas zimy prezimovať a na jar môžete vždy očakávať novú úrodu. 

Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?

Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch

Zdroj: Shutterstock®

Čo rebarbora obsahuje?

Hoci je rebarbora tvorená prevažne vodou, nájde sa v nej aj nemalé množstvo minerálnych látok ako sú vápnik, draslík, horčík alebo železo. Z iných významných látok sa v rebarbore nachádzajú vitamíny A a B, v menšom množstve aj vitamín C.

Rebarbora taktiež obsahuje kyselinu listovú, ktorá ovplyvňuje správnu funkciu nervovej sústavy a kyselinu pantoténovú, ktorá zlepšuje kvalitu vlasov a pokožky. 

Odporúčame prečítať: Ako úspešne bojovať proti jarnej únave?

Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch

Zdroj: Shutterstock®

Môže pomôcť, ale aj uškodiť

Rebarbora dokáže pomôcť pri znižovaní vysokého cholesterolu, odstrániť zápchu, zlepšiť celkovú imunitu organizmu a stabilizovať hladinu krvného cukru. Všetky pozitívne účinky na zdravie však platia len v prípade, že budete rebarboru konzumovať s mierou.

Ak trpíte problémami s obličkovými kameňmi, kyselina šťavelová v rebarbore by vám mohla spôsobiť zdravotné problémy. V organizme sa viaže s vápnikom a môže sa v podobe kamienkov usadzovať v močových cestách. 

Odporúčame prečítať: Čo ste o domácom kvásku nevedeli

Kyslá zelenina, ktorú milujeme v koláčoch

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com

  • 33
  • 5
Návrat hore
Autor článku

5 komentárov

Mária Maxianová 26.05.16 06:47

MM
karma
117.00

asi zasadím do záhrady

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 26.05.16 07:24

SK
karma
115.00

rebarbora am rastie v zahrade, kazdy rok sa tesime na kolaciky z nej

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 26.05.16 07:42

AK
karma
112.00

dobrá zeleninka

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 27.05.16 09:18

SK
karma
86.00

mnam, urobili ste mi chuť na rebarborovú bublaniu, ktorú robievam..

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 27.05.16 13:06

MZ
karma
92.00

rebarboru som ešte nikdy nepripravovala a myslím že ani nejedla :-)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Bezmäsité jedlá

RECEPT: Špenátovo-kapustové placky pripravené na zdravší spôsob

  • 40
  • 7
  • 03.05.2020
Dezerty

RECEPT: Sladučký mrvenicový koláč s vanilkovým pudingom a malinami

  • 104
  • 0
  • 09.04.2020
Dezerty

RECEPT: Raffaello cheesecake, ktorému sa nedá odolať

  • 66
  • 9
  • 23.05.2020
TOPlist