Ako prať páperovú bundu? Je potrebné to urobiť TAKTO, inak si koledujete o jej zničenie

Ako prať páperovú bundu? Je potrebné to urobiť TAKTO, inak si koledujete o jej zničenie

Páperové bundy skvelo poslúžia do chladnejšie počasia, či už počas jari, jesene alebo zimy. Ich obrovskou výhodou je, že sú veľmi ľahké, čo ale neznamená, že dobre nezahrejú. Práve naopak, sú typické svojimi skvelými izolačnými vlastnosťami. 

Sú nielen výborným tepelným izolantom, ale kvalitné páperové bundy majú tiež vyššiu odolnosť voči poveternostným vplyvom a často majú tiež nepremokavú vrstvu. Dnes sa už vyrábajú v rôznych strihoch a farbách, preto ich možno ľahko zahrnúť do svojho šatníka. 

Aká je však údržba bundy tohto druhu? Periete páperovú bundu klasicky v práčke? Alebo ju zanášate vždy do práčovne? A je vôbec vhodné vyprať páperovú bundu v práčke? Nie je to žiaden problém, treba to ale urobiť správne! Ako ju prať v práčke, kedy zvoliť ručné pranie a ako správne sušiť páperovú bundu?

Je možné prať zimnú páperovú bundu?

Je páperová jarná či zimná bunda súčasťou aj vášho šatníka? V tom prípade by ste mali vedieť, ako sa o ňu správne starať. Inak hrozí jej poškodenie a strata charakteristických vlastností. Prať bundu tohto druhu doma v práčke môže aj nemusí byť dobrý nápad. 

V prvom rade skontrolujte štítok na bunde, na ktorom sa toho o údržbe konkrétnej bundy dozviete viac. Pri niektorých bundách sa pranie v práčke vôbec neodporúča. Ak výrobca povoľuje pranie páperovej bundy v práčky, sledujte odporúčanú teplotu, ktorú by ste pri praní nemali presiahnuť.

Zo štítku na oblečení sa ďalej dozviete aj iné dôležité informácie, napríklad ohľadom možnosti používania bielidiel, tiež možnosti umiestnenia oblečenia do sušičky alebo žehlenia. Rovnako sú tu uvedené informácie dôležité v prípade profesionálneho čistenia.  

Odporúčame: ​Trendy adventné vence pre tieto Vianoce - už ten svoj máš?

Pranie páperovej bundy v rukách

Než svoju páperovú bundu hodíte do práčky, zhodnoťte, či je jej celkové opratie naozaj nevyhnutné. V niektorých prípadoch postačí ručné pranie, pri ktorom sa odstránia znečistené miesta. Sú na bunde prítomné len nejaké lokálne znečistenia či drobné škvrny, napríklad na rukávoch alebo golieri?

V tom prípade obvykle postačí, ak na čistenie bundy použijete napríklad vlhkú handričku, ktorou špinavé miesta očistíte. Vystačíte si s vodou a vhodným čistiacim prípravkom alebo jemným mydlom. Pri odolnejších škvrnách môžete použiť aj jemnú kefku.

Následne nechajte bundu dobre vyschnúť. Vhodné je ju po usušení aj prevrátiť naruby a nechať poriadne vyvetrať.

Ako správne prať páperovú bundu v práčke?

Ak je páperové bunda výrazne znečistená, alebo už skrátka potrebuje celkové vyčistenie, môžete pristúpiť k praniu v práčke (ak je podľa štítku možné prať konkrétnu bundu v práčke). Pri praní páperovej bundy v práčke je však dôležité dodržiavať niekoľko zásad v rámci prevencie jej poškodenia.

V prvom rade by práčka mala mať hmotnosť náplne aspoň 6 kg, aby sa v nej dala dobre a šetrne vyprať páperová bunda. Dôležitá je správna teplota pri praní, ako aj to, aký prací prostriedok zvolíme. Prať páperovú bundu v práčke môžete podľa nasledujúceho postupu:

  1. Páperovú bundu najskôr pripravte – skontrolujte vrecká, zapnite zipsy a všetky patenty. Odstráňte prípadné kožušinky.
  2. Bundu dajte do práčky (samostatne) a nastavte šetrný program bez odstreďovania s teplotou vody 30 °C.
  3. Zvoľte vhodný prací prostriedok – dnes nie je problém nájsť špeciálny prací prostriedok určený na pranie peria. Voľba vhodného pracieho prostriedku zabezpečí dôkladné, no zároveň šetrné očistenie páperovej bundy bez zníženia jej funkcií.
  4. Pri praní páperovej bundy nikdy nepoužívajte bielidlá, zmäkčovadlá a ani aviváž!
  5. Bundu po opratí zľahka vyžmýkajte rukami, aby sa z nej vytlačila časť vody. Bundu však len stláčajte, materiál nekrúťte s cieľom vytlačiť z bundy viac vody.
  6. Následne je vhodné bundu položiť na uterák alebo osušku a popritláčať ďalším uterákom, aby sa odstránilo väčšie množstvo vody.
  7. Potom bundou pretrepte, aby sa perie od seba lepšie oddelilo a na záver nechajte bundu dobre vyschnúť. 

Odporúčame: ​Ako s partnerom zaspávate? Zisti, čo týchto 12 polôh pri zaspávaní naznačuje o vašom vzťahu!

Sušenie páperovej bundy na vzduchu

Dôležité je nielen správne vypratie, ale aj správne usušenie bundy. Sušiť páperovú bundu možno v prvom rade na vzduchu, avšak, potrebujete na to dobre vetraný priestor. Bundu je vhodné napríklad rozložiť na sušiak a nechať vo vetranej miestnosti. Počas sušenia bundu niekoľkokrát prevracajte a tiež ňou vždy pretrepte, aby sa perie našuchorilo.

Takéto sušenie môže trvať niekoľko dní. Nikdy neurýchľujte sušenie páperovej bundy tak, že ju umiestnite nad zdroj tepla, alebo dokonca priamo na radiátor. Takýto postup môže znehodnotiť páperovú vrstvu. Taktiež nie je vhodné bundu vešať na šnúru klasicky ako inú bielizeň. Pri nedôkladnom vysušení hrozí aj rozvoj plesní.

Sušenie páperovej bundy v sušičke

Skvelým pomocníkom na dôkladné vysušenie páperovej bundy je sušička na bielizeň. Takúto bundu rovnako sušíme pri nízkej teplote (do 30 °C). Odporúča sa do bubna vložiť čisté tenisové loptičky (alebo špeciálne pracie loptičky na to určené), ktoré počas sušenie zabránia zlepovaniu a zhlukovaniu peria a podporia jeho rovnomerné rozloženie.

Bundu je v sušičke vhodné sušiť maximálne hodinu, pričom ideálne je v strede procesu bundu vytiahnuť a pretrepať ju.

Následná starostlivosť o páperovú bundu

Po dôkladnom presušení je vhodné myslieť aj na impregnáciu bundy, ktorá zabezpečí odolnosť voči vode. Dnes je možné zohnať v obchodoch a na internete špeciálne prípravky na impregnáciu v pohodlí domova. Vždy postupujte podľa návodu priloženého ku konkrétnemu ošetrovaciemu impregnačnému prípravku.

A čo skladovanie bundy? Čistú páperovú bundu môžete zavesiť na ramienko a odložiť do dostatočne odvetranej skrine, v ktorej nebude utlačená. Rozhodne ju neodkladajte do nejakého kompresného obalu. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní