Lieky a doplnky stravy stoja stále viac. Tu je 5 tipov, ako ušetriť pri návšteve lekárne!

Lieky a doplnky stravy stoja stále viac. Tu je 5 tipov, ako ušetriť pri návšteve lekárne!

Užívaniu liekov sa z času na čas nevyhne pravdepodobne nikto, snáď len najväčší šťastlivci široko-ďaleko. A nehovoríme pritom len o tak často skloňovaných antibiotikách, ktoré lekári predpisujú pri bakteriálnych infekciách, často napríklad pri ochoreniach dýchacej sústavy. Mnoho jedincov musí značnú časť života užívať lieky na rôzne chronické ochorenia, veľa liekov človeku tiež pribúda spolu so zvyšujúcim sa vekom a chradnúcim zdravím. 

Okrem týchto liekov, ktoré sú prakticky nevyhnutné pre udržanie dobrého zdravotného stavu človeka, je tu potom ešte nespočetné množstvo liekov a liečiv v rôznych formách, ktoré pomáhajú riešiť bežné zdravotné ťažkosti, prípadne im predchádzať. Lieky proti bolesti, antipyretiká (proti horúčke), liečivá proti hnačke či nevoľnosti, ale aj rôzne masti s hojivým účinkom či vitamínové doplnky. Je vôbec možné sa bez nich zaobísť?

Lieky nás zachraňujú v horších chvíľach a niekedy je takmer nemožné sa bez nich zaobísť. Pravdou ale zároveň je, že návštevy lekárne sú neraz veľmi bolestivou záležitosťou. Aj vám sa zdá, že v lekárňach nechávate čoraz viac peňazí? Lieky sú čoraz drahšie, no bez nich to skrátka nejde. Avšak vďaka jednoduchým trikom je možné v lekárni aspoň čo-to ušetriť. Prinášame 5 tipov, ako ušetriť na liekoch. 

nákup liekov

Zdroj: Shutterstock®

1. Sledujte zľavy a akcie

Tak ako to platí aj pri nákupe potravín, oblečenia a prakticky takmer čohokoľvek, treba sledovať akcie a zľavy. Lekárne často ponúkajú rôznorodé voľnopredajné liečivá a doplnky stravy za zvýhodnené ceny. Samozrejme, nikdy sa netreba nechať zlákať reklamou na obrovské zľavy a akcie výrobkov a netreba skupovať veľké množstvá liekov do zásoby.

No ak práve zaznamenáme v akcii napríklad lieky od bolesti, ktoré sa vždy doma oplatí mať poruke, alebo vitamín C, ktorý dlhodobo užívame, je lepšie nakúpiť za zvýhodnenú cenu, ako o pár týždňov kupovať za plné ceny. Mnohé lekárne majú svoje letáky, tak ich stačí sem-tam pozrieť a podľa potreby doplniť lekárničku za dobré ceny. 

2. Informujte sa o cenovo prijateľnejších alternatívach

Aj v bežnom obchode neraz hľadáme lacnejšie alternatívy k produktu, o ktorý máme záujem. Tak prečo to tak nerobiť aj v lekárni? Možností, ako nájsť lacnejší liek podobný lieku, ktorý potrebujeme, je viacero. V prípade rôznych voľnopredajných liekov je možné v prvom rade pozerať sa na ceny produktov rôznych značiek od konkrétnych výrobcov. Napríklad liekov s účinnou látkou kyselinou acetylsalicylovou, ktorá bojuje proti zápalu, bolesti a horúčke, je na trhu neúrekom.

Tak prečo nekúpiť liek s touto látkou od výrobcu, ktorý ho ponúka za lepšiu cenu? A to platí aj pri kúpe rôznych vitamínových doplnkov a mnohých iných voľnopredajných liečiv. Niektoré lekárne majú dokonca svoje privátne značky, pod ktorými možno nájsť bežné lieky, vitamíny a výživové doplnky za omnoho lepšie ceny, ako sú ceny liekov známych značiek, ktoré vídame v reklamách.

Voliť medzi lacnejšími a drahšími variantmi lieku však možno neraz aj pri liekoch na predpis. V prvom rade sa však treba spýtať na lacnejšie lieky priamo lekára. Môže sa napríklad stať, že pri malých baleniach nejakého lieku (napríklad na 1 mesiac) sú vyššie doplatky na lieky, pričom pri väčšom balení (napríklad na 3 mesiace) už nie je žiaden doplatok.

Rovnako sa lekára môžete spýtať na takzvané generiká. Generické lieky predstavujú  bioekvivalent originálneho lieku a spĺňajú rovnaké kvalitatívne štandardy. Obsahujú rovnaké účinné zložky ako pôvodné lieky a v rovnakých koncentráciách a dávkových formách.

Lacnejšie bývajú z viacerých dôvodov, a to napríklad aj z toho dôvodu, že výrobcovia generík daný liek nevyvíjajú od začiatku, rovnako už nemusia vykonávať dlhé klinické štúdie, ktoré vykonali výrobcovia originálnych liekov, taktiež napríklad nevedú spravidla reklamné a marketingové kampane. Spýtajte sa preto lekára pri predpisovaní liekov práve na možnosť predpísať generikum. 

Odporúčame: Základné pravidlo: Ako skladovať vodný melón tak, aby bol šťavnatý a stále svieži?

ako ušetriť na liekoch

Zdroj: Shutterstock®

3. Pri výbere prihliadajte na viacero parametrov, nie len na cenu

Ak sa v lekárni pýtame lekárnika na nejaký liek alebo doplnok, neraz nám dá na výber viacero obdobných možností. Ak chceme ušetriť, ako prvé nás to začne tiahnuť k lacnejšej variante. Jedine podľa ceny sa však možno orientovať vtedy, ak ide o predchádzajúci prípad, teda dve varianty liečiva sú naozaj porovnateľné. Vtedy možno siahnuť po lacnejšom lieku. Treba však myslieť na to, že rôzne lieky sa nemusia zhodovať v ďalších parametroch, a to hlavne v množstve a účinnosti.

Napríklad o niečo drahší liek môže obsahovať väčšie množstvo účinnej látky a postačí ho užívať menej často, pričom jedna krabička vydrží na celý mesiac. Druhý liek podobného druhu môže v jednej tablete poskytovať menšie množstvo účinnej látky a tak v rámci denného odporúčaného množstva je ho potrebné užívať vo vyššom počte. A nakoniec môžeme zistiť, že dané balenie je len na dva týždne užívania, pričom cena dvoch balení potrebných na mesačné užívanie môže prerásť cenu prvého lieku. I na toto je potrebné pri nákupe liekov myslieť, ak chceme ušetriť. 

4. Nakupujte lieky online

Nákup liekov, liečiv a doplnkov stravy má v kamennej lekárni nemálo výhod. Tou hlavnou výhodou je, že sa pri výbere a kúpe môžete priamo poradiť s lekárnikom. Ak však máte jasno v kúpe liekov a prípadne sa aj chystáte urobiť väčší nákup, skúste nakupovať cez online lekáreň. Samozrejme, uplatniť to možno len pri voľnopredajných liekoch.

Ceny liekov v online lekárňach však bývajú neraz poznateľne nižšie, navyše je takéto nakupovanie pohodlné. Mnoho online lekárni má pri určitej sume nákupu i zadarmo poštovné, prípadne ponúkajú zadarmo prepravu do kamennej lekárne. Možností je mnoho, stačí ich preskúmať v konkrétnej online lekárni.  

5. Podľa možností kupujte väčšie balenia

I posledný tip pri nákupe liekov možno prakticky prebrať z nákupu potravín. Aj pri potravinách často platí, že väčšie balenie je skrátka cenovo výhodnejšie. Pri nákupe potravín však treba byť obozretný. Nakupovanie nadbytočných množstiev potravín sa totižto môže ľahko spájať s plytvaním jedla.

Aj pri liekoch treba nakupovať s rozumom. Rovnako majú svoj dátum spotreby a netreba ich doma zbytočne hromadiť. No ak sa krabička s 24 tabletami proti horúčke a bolesti oplatí omnoho viac, prečo kupovať 12-kusové balenie?

Odporúčame: Hnojenie izbových rastlín – ako na to, aby sa rastlinám darilo?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Katarína Konečná 16.06.22 08:06

KK
karma
109.00

cez on-line lekáreň sa dá ušetriť, nakupujem tam dokonca okrem voľnopredajných liekov aj drogériu a parfémy

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 17.06.22 08:01

ĽŠ
karma
100.00

Užitočné rady.

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 17.06.22 19:47

IM
karma
100.00

Už to davnejšie sledujem kde je lacnejšie

  • 0
Odpovedať

igor peto 18.06.22 15:02

IP
karma
116.00

Celé je to podvod.

  • 0
Odpovedať

Zuz Kosle 04.12.22 15:37

ZK
karma
-1.00

ked su to neni lieky na predpis tak ja si ich tiez radsej objednam online ako ist kupovat do lekarne

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 07.12.22 13:33

OM
karma
-1.00

liekom sa ja dost vyhybam, dam si nejaky ked uz je to velmi nevyhnutne

  • 0
Odpovedať

Lea Junsk 11.12.22 19:33

LJ
karma
-1.00

lieky ja beriem velmi vynimocne, skôr uzivam vitaminy a to hlavne teraz ked som tehotna, pravidelne si davam ogestan

  • 0
Odpovedať

Zita Zadr 14.12.22 14:41

ZZ
karma
-1.00

na liekoch by som nesetrila, v dnesnej dobe je ich aj problem kupit, su hrozne vypadky v lekarnach

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní