Podľa čoho vyberať vankúš na spanie? TOTO rozhodne pred kúpou zváž!

Spánok je príliš dôležitý na to, aby sme podcenili jeho kvalitu. Kvalitný spánok má totižto veľký vplyv na naše zdravie. Ako prvé môžeme uviesť, že kvalitný spánok ovplyvňuje našu náladu, produktivitu, znižuje stres, zlepšuje pamäť a je liekom proti bolesti.

Na kvalitu spánku má veľký vplyv prostredie, v ktorom spíme. Rovnako tak aj večerný rituál, ale aj matrac, na ktorom spíme, či vankúš, ktorý máme pod hlavou. Vankúše na spanie by mali spĺňať niekoľko základných kritérií, aby sme sa neprebúdzali dolámaní a unavení. Ako sa však uistiť, že sme si vybrali ten najlepší pre pohodlný a zdravý spánok?

Prečo nepodceniť výber vankúša na spanie?

Vankúš je príliš dôležitý na to, aby sme podcenili jeho výber. Udržuje a podopiera náš krk v správnej polohe. Vankúš, ktorý vám nevyhovuje môže byť príčinou problémov so spánkom, ktoré sú v dnešnej dobe pomerne časté. Poďme sa teda spolu pozrieť na to, ako si vybrať ten najlepší vankúš pre ten najhlbší a najsladší spánok.

Pozri aj: Vieš, na čo je dobré pálenie bobkového listu? Tento trik ťa dostane!

vankúše

Zdroj: Depositphotos

1. Veľkosť a hrúbka vankúša

V prvom rade by ste si vankúš mali vybrať podľa toho, v akej polohe najradšej spíte. Poloha v spánku je totižto významným prvkom pri výbere vhodné vankúša. Ak spávate na boku, tak je lepšie zaobstarať si vyšší vankúš. Naopak, ak najčastejšie spávate na chrbte alebo na bruchu, voliť by ste mali nižší vankúš, aby ste predišli bolesti krčnej chrbtice.  

Meníte počas spánku polohy? V tom prípade môže byť náročnejšie vybrať si správny vankúš. Každopádne, voľte zlatú strednú cestu. Poprípade môžete spať na dvoch vankúšoch súčasne (na strednom a nízkom), čo je však nepraktické.

Čo sa týka štandardov, tak najčastejšie sú dostupné vankúše v rozmeroch 50 x 70 cm alebo 70 x 90 cm. Pre pohodlný spánok je menší vankúš postačujúci. No ak po posteli cestujete alebo často počas spánku striedate polohy, voľte väčší vankúš.

2. Materiál vankúša

Ako prvé svoju pozornosť zamerajte na vrchný materiál vankúša. Ideálnou voľbou sú prírodné materiály, ako je bavlna alebo hodváb. Avšak, ak používate aj obliečky na vankúše, tak vrchný materiál nie je až taký podstatný ako samotná náplň. Každopádne, platí, že čím hustejší je vrchný materiál, tým odolnejší bude voči unikaniu výplne (pierok).

Dôležité je tiež dbať na kvalitu švov. Krivé línie a nerovnomerné švy bezpochyby poukazujú na zlú kvalitu výroby. Kvalitné vankúše majú spravidla buď dvojitý vonkajší šev po obvode, alebo vnútorný šev s ozdobným okrajom všitým medzi dvoma látkami. Vďaka týmto technikám je šev pevnejší a odolnejší.

Zaujme ťa aj: Piješ správny? Tieto čaje by si mala piť podľa tvojej krvnej skupiny

výplň vankúšov

Zdroj: Depositphotos

3. Výplň vankúšov

Vankúš na spanie môže mať rôznu výplň a závisí len od vás a vášho zdravotného stavu, pre akú výplň sa rozhodnete.

Vankúše z páperia zvyčajne obsahujú zmes páperia a peria z vodného vtáctva. Pri kúpe takéhoto vankúša by ste mali venovať pozornosť percentuálnemu podielu páperia a peria, pretože pohodlie priamo závisí od tohto faktora. Páperie je zodpovedné za „vzdušnosť" a mäkkosť vankúša. Kvalitný vankúš z páperia dobre udržiava teplo a rýchlo získava svoj tvar.

Dôležité je tiež pri kúpe prihliadať na to, či ide o prírodné páperie alebo umelé. A, samozrejme, aj na váš zdravotný stav a prípadné alergie. Ak vám bola diagnostikovaná alergia, voľte antialergické vankúše, ktoré majú umelú výplň (napr. duté vlákno).

V ponuke nájdete aj iné druhy vankúšov. Napríklad vankúše s výplňou z umelého vlákna, anatomický vankúš – ten je nečastejšie vyrobený z molitanu, antirefluxný vankúš – klinový vankúš (najmä pre dojčatá – predchádzajú refluxu a uduseniu zvratkami).

4. Elasticita vankúša

Kvalitu vankúša určuje aj jeho pružnosť. Ak ju chcete otestovať, jednoducho stlačte vankúš dlaňou. Kvalitný vankúš obnoví svoj pôvodný tvar za 3 až 5 sekúnd. Ak sa tak nestane alebo sa vankúš obnovuje pomaly, pravdepodobne má málo výplne alebo je doň pridané veľké percento páperia.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE