Čo vyvoláva hnev? Neuveríš, ale môžu to byť aj niektoré potraviny!

Čo vyvoláva hnev? Neuveríš, ale môžu to byť aj niektoré potraviny!
  • 25.10.2018
  • Simona Kostková

Prídete domov z práce, unavení, rozladení, poprípade nahnevaní a jediné, na čo sa tešíte, je chutná večera. Pripravíte si grilované mäso so zeleninou alebo sladký puding s piškótami a viete, že to vám náladu okamžite zlepší. Pokiaľ ste aj vy zástancom toho, že jedlo dokáže ovplyvniť našu náladu, tak vás neprekvapí fakt, že existujú potraviny, ktoré náladu dokážu pokaziť.

Samozrejme, nejde o jedlá, ktoré ak zjete, tak budete okamžite plakať kvôli ich chuti alebo špeciálnej látke, ktorá plakanie vyvolá. Čo presne tieto potraviny dokážu a ktoré to sú, sa dozviete v našom článku. Čítajte ďalej!

Vymeniť nezdravé za zdravé?

Potraviny, o ktorých dnes bude reč, obsahujú veľké množstvo trans-mastných kyselín, ktoré hrajú kľúčovú úlohu v zmene našej nálady. Väčšina potravín, ako je ovocie, zelenina, čokoláda či orechy, ktoré dokážu našu náladu vylepšiť, obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Tie sú mimoriadne dôležité pre náš mozog a dokážu našu náladu pozdvihnúť. Ich najväčším nepriateľom sú ale trans-mastné kyseliny, ktoré blokujú metabolizovanie omega-3 mastných kyselín. A to môže viesť k nekontrolovateľnej zmene nálady. Zaujímavosť: Rybí olej, ktorý obsahuje, okrem iného, aj omega-3 mastné kyseliny, je dokonca považovaný za antidepresívum!

Takéto „zlé“ mastné kyseliny sa nachádzajú hlavne v margaríne, pekárskych výrobkoch, instantných jedlách a tiež vo vyprážaných pokrmoch. Ak si teda doprajete niektorú z týchto potravín, váš mozog by mal byť zablokovaný, čo môže priniesť zmenu nálady. Avšak, táto teória má aj mnoho odporcov, ktorí tvrdia, že jedlo nemá žiadny vplyv na stav našej mysle. Ako to teda je?

Neuveríš: Aká je skutočná pravda o strese? Týmto mýtom rozhodne never!

omega-3 mastné kyseliny význam

Zdroj: Shutterstock®

Vymeniť zdravé za nezdravé?

Jedna z teórií, ktorá vyvracia vyššie uvedené fakty, tvrdí, že ľudia, ktorí vymenia zdravé jedlá za tie nezdravé, teda za tie, ktoré by v nás mali vzbudzovať hnev, majú väčší sklon k agresii. Prekvapujúce, však? Ak by sme teda odolali chuti na sladké či mastné, mali by sme byť šťastnejší, no opak je pravdou, veď to sami vyskúšajte!

Pravdou zostáva, že takmer každé jedlo má nejaký vplyv na našu náladu. Ak máme chuť na vyprážaný syr, ale radšej si dáme uhorku, je jasné, že hoci naše brucho bude sýte, naša nálada poklesne, pretože sme museli odolať tomu, na čo sme mali práve chuť. A možno niektorým, naopak, dobrá nálada stúpne, pretože dokázali zvíťaziť nad nezdravou stravou a zvolili si zdravú. Na druhej strane, nezdravé, mastné jedlá nemajú dobrý vplyv celkovo na naše telo a teda aj na samotný mozog, takže by sme mali radšej voliť pestrú a vyváženú stravu. Napriek tomu, prečítajte si, ktoré potraviny sú známe tým, že náladu dokážu pokaziť!

čo spôsobuje zmenu nálady

Zdroj: Shutterstock®

Na toto si dajte pozor!

Okrem mastných jedál vám dokáže náladu pokaziť aj nekvalitná šunka. Dôvodom je vysoký obsah rôznych dochucovadiel, konzervantov, veľkého množstva soli a hormónov. V poslednej dobe sa bio produkty stali veľmi populárne a to aj samotné sliepky či prasatá, ktoré nie sú dopované hormónmi a inými tabletkami. Práve nekvalitná šunka môže obsahovať mnohé nevhodné látky, ktoré dokážu spôsobiť migrénu aj zhoršenie nálady. Vysoký obsah soli nájdete tiež v polotovaroch, mnohých syroch, olivách, hranolkách, kečupe, dresingoch, sterilizovaných uhorkách či údeninách.

Celkom prekvapivý účinok má aj biele pečivo. Vďačí za to vysokému obsahu sacharidov, ktoré predstavujú rýchlu a okamžitú dávku cukru do našej krvi. Práve to spôsobí, že o hodinu či dve sa budeme cítiť unavení, hladní a celkovo bude naša nálada horšia, než bola predtým.

čo obsahuje šunka

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšou potravinou, ktorá môže negatívne ovplyvniť našu náladu, sú arašidy. I keď platí, že oriešky a arašidy obsahujú množstvo telu prospešných látok, neplatí to o tých pražených a solených. Tie sú nielen veľkou kalorickou bombou, ale často obsahujú aj nežiadúce látky, ktoré nám dokážu pokaziť dobrú náladu. Veľa ľudí je na arašidy aj oriešky citlivých, čo sa môže odrážať ako silná migréna.

Bohužiaľ, poslednými na našom zozname sú sladkosti. Napriek tomu, že už od detských čias sa vždy na nejakú malú sladkosť tešíme, môže spôsobiť zmenu nálady. Rovnako ako biele pečivo, aj sladkosti obsahujú vysoké množstvo cukru, ktoré nám len na chvíľu spôsobí dobrú náladu a po jej vypršaní nám je ešte horšie, ako predtým. Či už veríte tomu, že potraviny majú moc nad našou náladou alebo nie, snažte sa aspoň tieto potraviny obmedziť, poprípade úplne vyradiť z jedálnička a sami uvidíte!

Musíš vidieť: Základy meditácie pre každého: Zisti, že 10 minút denne urobí zázraky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 26.10.18 06:19

ĽŠ
karma
100.00

Nezdravé, mastné jedlá nemajú dobrý vplyv celkovo na naše telo a teda aj na samotný mozog, takže i z vlastnej skúsenosti viem, že náladu dokážu pokaziť; dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Zuzana Szocsova 04.12.18 19:42

ZS
karma
100.00

ja som si vsimla jednu vec, ked jem vela ryb citim sa lepsie a aj mam lepsiu naladu, dokonca chut upratovat :D

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní