Čo s bohatou jahodovou úrodou? Máme skvelé tipy, ako spracovať jahody

Čo s bohatou jahodovou úrodou? Máme skvelé tipy, ako spracovať jahody

  • 53
  • 1

Jahôdky patria dozaista k najobľúbenejším jarným a letným plodom mnohých z nás. Sú nielen sladučké, chutné a osviežujúce, ale hlavne veľmi zdravé. Je mnoho dôvodov, prečo jesť jahody pravidelne. V prvom rade sú bohatým zdrojom vitamínu C, taktiež obsahujú množstvo rozličných minerálov, majú priaznivý vplyv na srdce, cievy či mozog, rovnako podporujú zdravie pokožky. Najlepšie je pochutnávať si na čerstvých jahodách, no čo v prípade,  ak ich máme veľké množstvo, či už z vlastnej záhradky alebo samozberných miest? Jahody čerstvé nevydržia nejako zvlášť dlho. Preto vám prinášame niekoľko tipov, ako sa dá toto obľúbené ovocie spracovať a využiť.

Múčniky a dezerty

Čerstvé jahody sú skrátka čerstvé. Rýchlo sa však kazia, preto ich spracovanie neradno dlho odkladať. Čerstvé jahôdky si môžete hodiť rovno do úst, no rovnako sa dajú použiť pri príprave mnohých dobrôt. Domáca jahodová bublanina je hotová raz dva a poteší celú rodinu. S jahodami do nej nešetrite. Toto ovocie môžete pridať do najrozličnejších múčnikov aj koláčov z kysnutého cesta. Jahody tiež môžete využiť do rôznych nepečených dezertov a zákuskov, napríklad taký jahodový cheesecake určite zožne veľa slávy. Ak si držíte líniu alebo preferujete zdravšie stravovanie, nemusíte sa obávať. Internet je predsa plný aj receptov na zdravé múčniky, zákusky či koláčiky bez múky, cukru a podobne.

Odporúčame: Ľadové kocky s prekvapením: Toto dodá tvojim nápojom šmrnc!

mrazené jahody

Zdroj: Shutterstock®

Mrazené jahody

Dobrým spôsobom, ako zužitkovať či dlhodobo uskladniť prebytok jahôd, je ich zamrazenie. Takýmto spôsobom vieme uskladniť jahody v dobrom stave a plné živín aj počas zimy a v podstate i do ďalšej sezóny. Stačí mať len dostatok miesta v mrazničke. Na mrazenie sú najlepšie ešte čerstvé a pevné plody, mäkké a prezreté jahody už nemrazíme. Umyté a osušené jahody bez stopiek môžeme v mrazničke uskladňovať vo vhodných nádobách či vrecúškach. Takto zmrazené plody sa neskôr dajú použiť napríklad pri príprave smoothie nápojov, ovocných knedličiek aj zákuskov či múčnikov.

Dreň, domáca zmrzlina či nanuky

V mrazničke sa dajú skladovať nielen celé ovocné plody, ale rovno aj rozličné jahodové maškrty. Snáď najľahšie je urobiť si z jahôd ľadovú dreň. V tomto prípade už nevadí, ak sú jahody aj trochu mäkšie. Jahody umyjeme, očistíme a v miske ich poriadne roztlačíme, napríklad nejakým pomocníkom na drvenie zemiakov, prípadne je možné použiť mixér. Kašovitú zmes osladíme cukrom a naplníme ňou vhodné misky. Už zamrznutú dreň môžeme rovno vyjedať lyžičkou, no rovnako je ju možné použiť na prípravu rôznych dezertov a nápojov. Ak máte dostatok jahôd aj miesta v mrazničke, môžete pripraviť aj domácu zmrzlinu či nanuky. Rozmixované jahody osladíme, zjemníme smotanou a zmesou naplníme formičky na nanuky. Z takejto dobroty sa budú tešiť nielen malé deti. 

jahodová marmeláda

Zdroj: Shutterstock®

Džemy či marmelády

Veľké množstvo jahôd, ktoré už ani nie sú najčerstvejšie, môžete spotrebovať prípravou lahodných domácich lekvárov, marmelád a džemov. Jahody môžete kombinovať aj s iným bobuľovým ovocím, taktiež napríklad rebarborou. Receptov na internete je mnoho. Vyskúšať môžete aj tento na klasický jahodový džem. Potrebovať budeme 1,5 kg jahôd, 750 g kryštálového cukru a šťavu z jedného citróna. Jahody umyjeme a zbavíme stopiek. Pokrájame ich na menšie kúsky, prípadne i trochu rozmixujeme. V hrnci ich povaríme asi 8 až 10 minút, následne pridáme cukor aj šťavu z jedného citróna. Varíme okolo 25 až 30 minút, prípadne do požadovaného zhustnutia. Hustotu džemu je vhodné vyskúšať na ochladnutom tanieriku. Hotový džem nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a na 10 minút otočíme hore dnom. Po ochladnutí skladujeme v chlade a suchu.

Jahodový sirup

Ak máte dostatok jahôd a nevadí vám pobudnúť v kuchyni, tak si do zásoby môžete urobiť aj jahodový sirup. Pripravíme si 1800 g jahôd, 6 hrnčekov vody, 4 hrnčeky cukru a šťavu z jedného či dvoch citrónov. Zelené stopky z jahôd odstránime, ovocie umyjeme a pokrájame. Jahody v hrnci zalejeme vodou a zmes za občasného miešanie privedieme k varu. Následne varíme asi 15 minút. Potom jahodovú šťavu scedíme do čistého hrnca, pridáme k nej cukor a citrónovú šťavu a opäť privedieme k varu. Následne varíme pár minút, kým sa cukor dôkladne rozpustí a sirup primerane zhustne. Hotovým sirupom naplníme sklenené fľaše či poháre, uzavrieme ich a na 20 minút otočíme hore dnom. Vychladené sirupy skladujeme v chlade a suchu. 

jahodová omáčka k mäsu

Zdroj: Shutterstock®

Omáčka ku grilovanému mäsu

Z obľúbeného letného ovocia si môžete pripraviť i takzvaný pikantný jahodový relish. Potrebovať budeme 500 g zrelých jahôd, 1,5 lyžičky čili korenia, 150 g cukru, 60 ml červeného vínneho octu, 1 PL balzamikového octu, soľ a korenie. Očistené jahody pokrájame na menšie kúsky a spolu s ďalšími surovinami ich vložíme do hrnca. Privedieme k varu a na strednom plameni varíme asi 20 minút. Z času na čas premiešame. Keď jahody zmäknú a zmes mierne zhustne, odstavíme ju z ohňa. Podľa chuti môžeme pridať ešte soľ a korenie. Omáčkou naplníme sklenené poháriky a po ochladnutí ich držíme v chladničke približne týždeň. Je ju však možné sterilizovať ako džem a skladovať dlhodobo. Táto jahodová omáčka sa skvelo hodí ku grilovanému mäsu aj syrom a rýchlo nahradí BBQ omáčku pri grilovačke.

Domáci peeling

Nakoniec vám prinášame aj jeden nejedlý tip na spracovanie jahôd. Čo tak si z nich pripraviť jedinečný domáci peeling? Môžete naň použiť aj jahody, ktoré už nie sú úplne čerstvé. Približne 5 jahôd roztlačíme, pridáme k nim trochu prírodného oleja, napríklad kokosového či mandľového a nakoniec aj 1 až 2 čajové lyžičky nemletého maku. Zmes poriadne vymiešame. Hotový peeling je voňavý a citlivý k pleti aj pokožke celého tela. Na internete však opäť nájdete najrozličnejšie recepty na domáce masky či scruby na telo z lahodných jahôd. Stačí ich len vyskúšať a nájsť ten pravý.

Pozri aj: Letná šalátová zálievka: Skús recept na dresing vinaigrette 3x inak


  • 53
  • 1
Návrat hore
Autor článku

1 komentár

Elena Švachová 13.07.20 22:25

karma
135.00

Jahody - mňam,najlepšie sú čerstvé...

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Voľný čas

Sedem listov na narodeniny... ôsmy už nenapíše

  • 0
  • 0
  • 17.06.2020
Pre ženy

TOP 5 trendov sezóny: Čo nesmie chýbať v šatníku podľa 5 známych Sloveniek?

  • 79
  • 7
  • 06.08.2020
Zdravie

Je TOTO najlepšia prevencia pred infarktom?! Vedci tvrdia, že áno!

  • 103
  • 3
  • 09.08.2020
TOPlist