Ako pomôže našim vlasom žihľavový ocot? Priprav si ho a uvidíš sama!

Ako pomôže našim vlasom žihľavový ocot? Priprav si ho a uvidíš sama!

Žihľavu asi nikomu veľmi predstavovať nemusíme. Každý si vie v mysli vybaviť jej vzhľad alebo minimálne nepríjemný pocit svrbenia a pálenia, ktorý zanecháva na pokožke po kontakte s jej listami a inými časťami. Odborný názov rastliny znie pŕhľava dvojdomá, latinsky Urtica dioica. Pŕhľava je charakteristická vzpriamenou štvorhrannou stonkou a tmavozelenými listami so široko kopijovitou čepeľou s pílkovitým okrajom.

Kvety sú drobné a zelené. Celá rastlina je pritom pokrytá pŕhlivými chĺpkami, kvôli ktorým je vhodné držať si od nej ruky preč. Žihľavu nájdeme v našich končinách takmer všade. Rastie na lúkach, pasienkoch, zaburinených plochách, v lesoch, pri potokoch, v parkoch a okolí ľudských obydlí aj pri cestách.

Mohlo by sa zdať, že keďže je na našom území taká rozšírená, ide pravdepodobne o obyčajnú burinu, z ktorej nemáme žiaden úžitok. Opak je však pravdou. Táto rastlina je využívaná nielen ako krmovina, ale má pevné miesto v tradičnej ľudovej medicíne. Má rôznorodé účinky a blahodarný vplyv nielen na naše zdravie, ale aj krásu. A ako dokáže ochrániť vlasy žihľava?

Pozri aj: TOP recepty na domáce pleťové vody: Tvoja pleť si ich ihneď zamiluje!

žihľava dvojdomá

Zdroj: Shutterstock®

Zber a použitie žihľavy

Zber žihľavy sa začína spravidla neskôr na jar a pokračuje až do konca leta. Na liečebné účely sa zberajú hlavne mladé lístky rastliny, prípadne celá vňať, niekedy i koreň. Na zber si nájdite hlavne čistú oblasť ďalej od ciest, nezabúdajte ani na ochranné rukavice, inak je manipulácia so žihľavou veľmi problematická.

Žihľavu môžete následne nasušiť do zásoby, alebo sa používa aj čerstvá. Bežne sa z nej pripravujú zápary na vnútorné použitie (čaj), ako aj silnejšie odvary na vonkajšie použitie. 

Aké účinky má žihľavový odvar či zápar?

A aké má táto liečivá bylina účinky? Žihľava je nápomocná napríklad pri liečbe ochorení močových ciest. Čaj z pŕhľavy ich pomôže prečistiť a navyše pôsobí protizápalovo. Tento nápoj tiež povzbudzuje metabolické procesy v tele i tvorbu červených krviniek.

Pŕhľava sa ďalej v rámci tradičnej medicíny využíva aj pri problémoch, ako je nadmerné potenie, ťažkosti spojené s reumou, cukrovka či dýchacie problémy. Táto pŕhlivá rastlina má však skvelé účinky aj pri vonkajšom použití. 

Zvonka je žihľava využívaná na prečistenie a podporu liečby popálenín, zle sa hojacich rán, vyrážok či rôznych kožných ochorení. Priam blahodarný vplyv má aj na vlasy. Priaznivo pôsobí na ich kvalitu a rast, no je hlavne skvelým prírodným prostriedkom na boj s ich nadmernou stratou. Taktiež pomáha bojovať s otravnými lupinami.

Žihľava pre zdravý rast vlasov

Žihľava môže stimulovať vlasové folikuly a podporovať rast vlasov, čo je často priradené jej vysokému obsahu vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre zdravý rast vlasov. Extrakt zo žihľavy sa často používa v produktoch na prevenciu vypadávania vlasov. Obsahuje látky, ktoré môžu pomôcť regulovať hormonálne funkcie a zmierniť vypadávanie vlasov spojené s hormonálnymi zmenami.

Žihľava môže regulovať mazové žľazy na pokožke hlavy, čím pomáha redukovať nadmernú produkciu mazu. Toto môže byť obzvlášť užitočné pre ľudí s mastnými vlasmi alebo s príznakmi seboroickej dermatitídy.

Vďaka svojim protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam môže žihľava pomáhať znižovať príznaky lupín a podporovať zdravie pokožky hlavy. Pravidelné používanie žihľavy môže vlasom dodať lesk a zlepšiť ich celkovú textúru.

Skús aj: 5x recept na domácu ústnu vodu: Skúsiš mätovú alebo so šalviou?

starostlivosť o vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Žihľava a ocot – ako si z nich pripraviť pomocníka pre vlasy?

Trápi vás vypadávanie vlasov, svrbiaca pokožka hlavy alebo mastné vlasy? Tento tip musíte poznať. Žihľavový ocot pomôže, ak vás trápi napríklad vypadávanie vlasov, taktiež nadmerná tvorba mazu. Po jeho použití budú vlasy dlhšie svieže, na pohľad zdravšie a posilnené.

Aké účinky má žihľavový ocot na vlasy:

  • čistí pokožku hlavy,

  • zabezpečuje lesklé vlasy,
  • účinkuje proti mastným vlasom,
  • pôsobí proti vypadávaniu vlasov,
  • posilňuje vlasy,
  • celkovo podporuje zdravé vlasy.

Na ocot budeme potrebovať:

  • listy žihľavy

  • čistý jablčný ocot
  • dobre uzatvárateľnú sklenenú nádobu či pohár

Postup prípravy: Ako prvé si nazbieranú vňať žihľavy, respektíve listy očistíme a následne ich najemno nasekáme. Potom listy nasypeme približne do polovice pripravenej nádoby. Množstvo listov teda záleží od veľkosti nádobky, prípadne počtu nádob, ktoré chceme naplniť. Následne v nádobe žihľavu až po vrch zalejme jablčným octom.

Nádobku poriadne uzavrieme a necháme jej obsah macerovať minimálne 2 týždne, pokojne však aj celý mesiac. Z času na čas ju môžeme pretrepať. Potom už len stačí macerát scediť a zbaviť pevných častí. Scedený ocot skladujeme maximálne pol roka v čistej nádobke na chladnom, tmavom a suchom mieste. 

Použitie: Žihľavový ocot je skvelý na oplachovanie vlasov po ich umytí. Jednu veľkú lyžicu pripraveného octu stačí pridať do litra vlažnej vody a roztok použiť na záverečné prepláchnutie. Následne vlasy už čistou vodou ďalej neoplachujeme.

Ocot je však možné s pomocou nádobky s rozprašovačom aplikovať do vlasovej pokožky ešte pred použitím šampónu. Necháme chvíľu pôsobiť a následne vlasy umyjeme. Zvádzate boj s mastnými vlasmi? Chcete posilniť ich rast? Opakujte žihľavovú kúru pravidelne.

Článok aktualizovaný 22.4.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Marika Michálková 21.05.21 21:50

MM
karma
107.00

zaujímavý nápad

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní