Čaputová a Banášová pozývajú na skríning rakoviny krčka maternice. Prečo sa nechať vyšetriť?

Čaputová a Banášová pozývajú na skríning rakoviny krčka maternice. Prečo sa nechať vyšetriť?

Vedeli ste o tom, že na Slovensku každoročne ochorie na rakovinu krčka maternice až 600 žien? Pritom približne až každý tretí prípad sa končí smrťou pacientky, čo je neraz zapríčinené i neskorou diagnostikou ochorenia. Rôzne nádorové ochorenia sa vo veľkom množstve prípadov spočiatku neprejavujú, príznaky začínajú prichádzať až v neskorších štádiách, kedy sú aj možnosti liečby značne obmedzené. Práve preto je nevyhnutné pravidelne podstupovať preventívne prehliadky.

Konkrétne u žien sú to i prehliadky u gynekológa, ktoré môžu pomôcť včas odhaliť zákerné ochorenie, či už hovoríme o rakovine krčka maternice, alebo aj rakovine vaječníkov a prsníkov. Ministerstvo zdravotníctva v posledných mesiacoch spustilo skríning rakoviny krčka maternice. Toto vyšetrenie má pomôcť odhaliť nielen skoré štádiá rakoviny krčka maternice, ale aj predrakovinové stavy, a tým neraz aj zachrániť život. Ženy vo veku od 23 do 64 rokov sú tak celoplošne pozývané zdravotnými poisťovňami na bezplatné preventívne gynekologické prehliadky.

I známe osobnosti povzbudzujú ženy k účasti na skríningu a vyzývajú ich k tomu, aby boli zodpovedné k svojmu zdraviu. Skríning medzi inými podporila i moderátorka Adela Banášová, ako aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Čo je skríning rakoviny krčka maternice, prečo je dôležitý a čo všetko by sme mali vedieť o tomto zákernom ochorení?

Odporúčame: Vodnaté vyrážky a žlté chrasty – ktoré bakteriálne ochorenie môže byť príčinou?

gynekologické vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock®

Čo je skríning rakoviny krčka maternice?

Skríning rakoviny krčka maternice predstavuje vyšetrenie zamerané na vyhľadávanie skorých štádií rakoviny a najmä predrakovinových stavov. Toto cytologické vyšetrenie vo všeobecnosti môže napomôcť identifikovať u jedinca možné riziko rozvoja niektorých typov rakoviny. Konkrétne skríning rakoviny krčka maternice sa spravidla vykonáva prostredníctvom cytologického vyšetrenia PAP testom, v niektorých prípadoch sa vyšetrenie dopĺňa ešte o HPV test (kontroluje sa ním infekcia ľudským papilomavírusom).

Skríningové vyšetrenie rakoviny krčka maternice je bezbolestné, bezplatné a zahŕňa odobratie vzorky buniek z povrchu krčka maternice. Vzorky sú následne zaslané do laboratória na bližšie preskúmanie pod mikroskopom. Vďaka tomu je možné vo veľkom množstve prípadov zachytiť na krčku maternice rôzne patologické zmeny. Vyšetrenie je určené spravidla pre ženy staršie ako 23 rokov.

Zvyčajne sa skríning rakoviny krčka maternice robí prvé dva roky po sebe a v prípade, ak sú obe vyšetrenia v poriadku, tak sa ďalšie vyšetrenia opakujú každé tri roky. V prípade nálezu zmien v bunkách sa však vyšetrenie naopak robí častejšie, niekedy aj po šiestich mesiacoch. Skríning býva spravidla ukončený u žien starších ako 64 rokov, a to v prípade, ak posledné tri cytologické nálezy v trojročných intervaloch boli negatívne.

príznaky rakoviny krčka maternice

Zdroj: Shutterstock®

Aké môže mať rakovina krčka maternice príznaky?

Rakovina krčka maternice sa v prvotných štádiách vo väčšine prípadov nijak zvlášť neprejavuje, prípadne môžu byť prítomné iba neurčité príznaky. Predrakovinové zmeny na krčku maternice zvyčajne nebolia, ani nespôsobujú iné ťažkosti. O to väčší význam má účasť na pravidelných gynekologických prehliadkach, ako aj skríningu rakoviny krčka maternice. Tieto vyšetrenia napomáhajú zisťovať skoré abnormálne úkazy, ktoré v prípade neliečenia môžu viesť k rakovine krčka maternice. Až v 90 % prípadov je možné vďaka skríningu predísť invazívnej rakovine krčka maternice, skríning tiež pomáha predchádzať zbytočným úmrtiam.

V prípade pokročilejších štádií rakoviny krčka maternice sa môžu objavovať nasledujúce príznaky:

  • krvácanie mimo cyklu,
  • krvácanie po pohlavnom styku,
  • bolesť pri močení a pohlavnom styku,
  • neobvyklý výtok (napríklad silno páchnuci), 
  • nechutenstvo,
  • strata telesnej váhy aj fyzických síl,
  • bolesť v oblasti panvy,
  • pocity plnosti a tlaku v podbrušku.

Odporúčame: Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!

HPV vírus

Zdroj: Shutterstock®

Ako súvisí rakovina krčka maternice a HPV vírus?

Na rozvoji rakoviny krčka maternice sa podieľajú spravidla viaceré rizikové faktory. Tým najvýznamnejším je v tomto prípade hlavne infekcia HPV, čiže infekcia ľudským papilomavírusom. Práve dlhodobo pretrvávajúca infekcia týmto vírusom je považovaná za najčastejšiu priamu príčinu vzniku rakoviny krčka maternice. HPV vírusy sa najčastejšie šíria nechráneným pohlavným stykom, a to vaginálnym, orálnym aj análnym. S týmito vírusmi si pritom vie ľudské telo vďaka imunitnému systému vo väčšine prípadov poradiť samo.

Za určitých okolností však môžu niektoré vysoko rizikové typy HPV vírusov viesť k rakovinovému bujneniu a v priebehu 10 či 15 rokov k rozvoju rakoviny. Proti infekcii ľudským papilomavírusom je dnes dostupné očkovanie, ktoré je zvyčajne určené najmä pre mladších jedincov pred začiatkom ich pohlavného života. Každé očkovanie so sebou, samozrejme, nesie isté riziká, ktoré je potrebné zvážiť. 

Medzi ďalšie rizikové faktory, ktoré môžu mať do určitej miery vplyv na vznik choroby, patrí:

  • genetická predispozícia,
  • vyšší vek (najvyšší výskyt je u žien okolo 45 rokov),
  • niektoré pohlavne prenosné ochorenia,
  • chronické zápaly sliznice pošvy alebo krčka maternice,
  • skorý začiatok sexuálneho života,
  • vyšší počet pôrodov a prvý pôrod vo veľmi mladom veku,
  • fajčenie.

Pozri aj: Diabetická retinopatia je častou príčinou slepoty. Čo ju spôsobuje?

nádor na maternici

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika a liečba rakoviny krčka maternice

V rámci diagnostiky spomínaného typu rakoviny sa uplatňujú viaceré vyšetrenia, a to najmä cytologické vyšetrenie sterov sliznice krčka maternice. Okrem toho sú využívané aj rôzne zobrazovacie diagnostiky cez magnetickú rezonanciu a CT. Ak lekár diagnostikuje rakovinu krčka maternice, stanoví vhodnú liečbu. Tá závisí najmä od zdravotného stavu pacientky, respektíve od štádia, v ktorom sa nádor nachádza. Hlavne v neskorších štádiách ochorenia býva potrebné chirurgické riešenie problému. Podľa potreby sa odstraňuje časť krčka maternice, vo vážnejších prípadoch býva nevyhnutné odstránenie celej maternice či okolitých lymfatických uzlín, prípadne i vaječníkov. Niekedy sa v rámci liečby uplatňuje i ožarovanie alebo chemoterapia.

Prognóza výrazne závisí od štádia, v ktorom bolo ochorenie diagnostikované. Liečba prekanceróz, respektíve predrakovinových stavov, ktoré môžu byť odhalené pri spomínanom skríningovom vyšetrení, závisí od konkrétneho nálezu. U niektorých pacientok sú zmeny len sledované, niektoré lézie sú však indikáciou k operačnému výkonu. Liečba predrakovinových lézií však býva zvyčajne jednoduchá a takmer úplne účinná na prevenciu rakoviny krčka maternice.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Katarína Konečná 15.09.21 10:03

KK
karma
109.00

chodím pravidelne každý rok

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 16.09.21 07:03

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj dôležitý skríning.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní