Čo robiť pri úzkosti? Ak ťa pochytí, takto s ňou ľahko zatočíš!

Čo robiť pri úzkosti? Ak ťa pochytí, takto s ňou ľahko zatočíš!

Súčasný životný štýl nás núti často vybočiť z našej komfortnej zóny. Musíme sa prispôsobiť rôznym situáciám, sme často vystavení tlaku okolia, s čím prichádza aj stres a pocit neistoty. Nedostatok finančných prostriedkov, zlé rodinné vzťahy či obavy o zdravie nás a našich blízkych môžu často vyústiť až do stavu úzkosti. Situácii k dobru nepridáva ani pretrvávajúca pandémia koronavírusu, ktorá je našou stálou súčasťou už viac než rok.

Ako si s úzkosťou poradiť a kedy je už potrebné navštíviť odborníka? Aké sú spúšťače úzkosti? Dozviete sa v článku nižšie. A taktiež si pozrite rozhovor s psychologičkou Barborou Kuchárovou o tom "Čo robiť, aby sme sa nezbláznili?"

Odporúčame: Stres a pokožka: Viete, ako veľmi ju ovplyvňuje a čo jej spôsobuje?!

stres

Zdroj: Shutterstock®

Nie ste v tom sami

Duševné zdravie netreba podceňovať a je dôležité o ňom hovoriť. Niekedy stačí jedna negatívna myšlienka, ktorá vám prejde hlavou a je to v nás. Studený pot, rozbúšené srdce, tlak na roztrhanie. Potom vaše telo zaplaví nepríjemná úzkosť, ktorá nie a nie zmiznúť. Kým u niektorých je úzkosť výnimočnou záležitosťou a len tak ich niečo nerozhodí, u iných je na dennom poriadku. Nesústredenosť v práci, neustály nepokoj a problémy so spánkom sú už len čerešničkou na torte. Niekedy za to môže aj prílišná negativita, nenaplnené potreby či vplyv sociálnych sietí. 

Vedeli ste, že podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (známa pod skratkou WHO) trpí formou úzkostnej poruchy až 25 % populácie? Nie je výnimkou, ak sa takéto stavy objavujú už počas ranného detstva a ťahajú sa s nami po celý život. Úzkosti sú časté už aj u detí

Pozri aj: DIY kvapky proti stresu: Prírodné upokojenie len z 5 prísad!

úzkostná porucha

Zdroj: Shutterstock®

Chce to rozhovor s odborníkom

Za život sa s úzkosťou stretne takmer každý. Kedy sa stáva úzkosť problémom? Ak vás zaplavuje dlhšiu dobu a neviete ju dostať pod kontrolu, je namieste zveriť sa odborníkovi. Niekedy stačí dobrý rozhovor so špecialistom, ktorý vie posúdiť váš zdravotný stav a pomôcť vám či už liečbou alebo dobrými radami.

Takto dáte úzkosti zbohom raz a navždy!

Fakt, že úzkosť priznáte a chcete s ňou zabojovať je polovica úspechu. Ak vás opäť raz v nečakanej situácii zaplavia nepríjemné myšlienky a tep vám začne stúpať, predtým, než jej podľahnete, vyskúšajte nasledovné psychologické techniky. Ako zahnať úzkosť?

  • Základom je správne dýchanie – zrýchlený tep a dýchanie je prirodzenou reakciou tela na to, že niečo nie je v poriadku. V tejto situácii však musíte byť silný a povedať STOP. Zatvorte oči, snažte sa vyprázdniť myseľ, zhlboka dýchať a počítať do piatich. Potom na dve sekundy zadržte dych a pomaly vydychujte približne desať sekúnd až do vyprázdnenia pľúc. Techniku opakujte dovtedy, kým sa neupokojíte a nebudete mať situáciu pod kontrolou.

Neprehliadni: Máš pocit neistoty? Existujú techniky, ako si s ním poradiť

dýchanie

Zdroj: Shutterstock®

  • O problémoch je potrebné hovoriť – oslabte negatívnu myšlienku či problém, ktorý vám spôsobuje úzkosť, tým, že o nej budete hovoriť. Zverte sa blízkej osobe, ktorá vás dôverne pozná a ktorej môžete v čase úzkosti zavolať kedykoľvek. Niekedy stačí iba pohľad druhej osoby a situácia, do ktorej sme sa nečakane dostali, zrazu nevyzerá tak hrozivo. Ak však nemáte nablízku osobu, ktorej by ste sa mohli zveriť, vyhľadajte pomoc odborníka.
     
  • Dajte stopku katastrofám – niekedy rozmýšľame až príliš a v mysli si vytvoríme priam hrozivé katastrofické scenáre. Tie sa nám neustále premieľajú mysľou, až sa dostaneme do úzkostného stavu. Ak už nás predsa len niečo máta, je potrebné zamerať sa na hľadanie riešení, čo budeme v danej situácii robiť, ak nastane. Jasne si definovať problém a nájsť prosté riešenie bez strachov a ďalších konšpirácií v zmysle: ,,Čo by bolo, keby bolo...“

Pozri aj: Neporiadok či hlad: Poznáš všetky každodenné spúšťače úzkosti?

stop

Zdroj: Shutterstock®

  • Odpútajte sa od negatívnych myšlienok – účinným tipom na odstránenie úzkostných stavov je náhle zamestnať myseľ inou činnosťou. Ak máte pocit, že vás úzkosť chytá, pozrite sa na prvý predmet, ktorý zbadáte a menujte aspoň desať asociácií, ktoré vám s ním napadnú.  

Odporúčame: Ako sa prejavuje detská úzkosť? Tieto príznaky by ste nečakali!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 02.06.21 06:27

ĽŠ
karma
100.00

Súčasný životný štýl nás naozaj núti často vybočiť z našej komfortnej zóny; výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 02.06.21 17:24

DB
karma
117.00

Zaujímavý článok a dobré rady..

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 03.06.21 18:59

ZS
karma
100.00

Dobrý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní