Čo stihnúť v záhrade v novembri? Na toto by si nemala zabudnúť

Čo stihnúť v záhrade v novembri? Na toto by si nemala zabudnúť
  • 15.11.2020
  • Michaela Kožáková

Hravý október hrajúci všetkými farbami nám skončil a pomaly, ale isto prichádza zima a jej nízke teploty. Úroda je pozbieraná, niektorí z nás stihli i prekypriť pôdu. Ešte stále máme však čas dotiahnuť posledné práce v našej záhrade, aby bola pripravená na studené zimné mesiace. Práve november je ideálnym časom pokračovať v údržbe záhrady a pripraviť ju na prichádzajúce mrazy. 

Aké povinnosti nás ešte v záhrade čakajú a na čo by sme nemali zabudnúť?

Pozri aj: Ako zazimovať balkónové kvetiny? Drž sa overených rád!

Cibuľoviny

Zdroj: pinterest.com

Výsev a výsadba

Až pokiaľ pôda nezamrzne, môžete sadiť ovocné stromy, kríky i ruže. Cibuľoviny by ste mali prednostne vysádzať skôr na jeseň, v novembri však máte ešte čas na tulipány, narcisy a krokusy. Tieto rastliny je možné zasadiť až do konca mesiaca, ak je počasie priaznivé, predtým, ako pôda úplne stratí teplo z letných mesiacov. Cibuľky môžete zasadiť aj do kvetináčov v interiéri a rozžiariť svoj domov krásnymi jarnými farbami. Dbajte na to, aby ste zimné záhonové rastliny sadili za slnečného dňa a do bohatej vlhkej pôdy. 

Kôstkoviny, najmä broskyne, marhule i nektarinky preferujú radšej jarnú výsadbu. Možno sa vám podarí ešte vysadiť i cesnak. Ak už mrzne, uschovajte ho do jari a čo najskôr vysaďte. Síce bude o trochu menší, ale aspoň z neho budete niečo mať. Zo záhonu vykopte pažítku, zasaďte si ju do kvetináča a položte na okno s dostatočným svetlom. 

Hrabať, likvidovať, zakompostovať

November je naša posledná šanca pripraviť pôdu pred zimou. Trvalky by mali byť zrezané na úroveň pôdy. Nezabudnite dôkladne preriediť zozbierané hľuzy a cibule. Tie z nich, ktoré sú napadnuté škodcami alebo zosušené nemilosrdne zlikvidujte, ostatné dôkladne očistíte, vytrieďte do papierových vrecúšok a označte si ich menovkami. Na jar ich už len jednoducho vysaďte. 

Pamätáte si, ako sme v našich záhradách pálili lístie? Teraz je to však zákonom zakázané.  Pohrabte záhradu a zozbierané lístie zakompostujte spolu s úrodou, ktorá ostala zabudnutá v pôde a konármi, ktoré uschli od posledného strihania. 

Zazimovanie

Zdroj: pinterest.com

Zazimovanie rastlín

Okrasným trávam zviažeme vrcholy, aby sa dovnútra nedostala voda. Menej odolné trvalky zakryjeme vrstvou lístia a trávy. Stálozelené trvalky nezakrývajte celé, pretože by ste mohli napomôcť hnilobe. Chúlostivejšie druhy drevín môžeme obaliť jutovinou, netkanou textíliou a previazať špagátom tak, aby vytŕčala len ich vrchná časť. Ďalšími výbornými materiálmi pre zazimovanie rastlín v záhrade je napríklad bublinková fólia, polystyrén, rohože z kokosových vlákien a rákosové rohože.

Počas celej jesene je dôležité, aby sme odstraňovali zo skalky burinu, napadané lístie, drobné konáriky. Skalku pozakrývame ihličnatými vetvičkami, najmä na miestach, kde sú vysadené citlivejšie druhy skalničiek.

Ak máte v záhrade tropické či exotické rastliny, palmy, citrusy, kaktusy (v črepníkoch) premiestnite ich na chránené a dobre izolované miesto, ako je skleník alebo zimná záhrada. Ak takúto možnosť nemáte, môžete ich uskladniť v pivnici, kde budú aspoň čiastočne chránené. Pozor však na vlhkosť. 

No a ak ste toto všetko vykonali a pripravili svoju záhradu na zimu, s pokojom na duši si môžete zababušené v deke vychutnať horúci čaj a čakať na prvé jarné lúče slnka. 

Neprehliadni: Ovládaš správne zazimovanie bazéna? Zisti kedy aj ako na to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 15.11.20 07:25

ĽŠ
karma
100.00

Dobré rady!

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 17.11.20 19:10

KK
karma
105.00

Niečo už mám porobené :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní