7 zásad, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi – BEZ LIEKOV!

7 zásad, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi – BEZ LIEKOV!

Viete o tom, že existuje zlý a dobrý cholesterol? Cholesterol s vysokou hustotou, takzvaný HDL cholesterol, je v našom tele prospešný a napomáha transportovať prebytočný cholesterol z krvi a tkanív do pečene, kde si s ním poradí žlč. Naopak nadmerné množstvá LDL cholesterolu, čiže cholesterolu s nízkou hustotou, majú na zdravie človeka škodlivý vplyv. Kedže veľké množstvo tohto cholesterolu bunky nevedia zužitkovať, dochádza k ich usadzovaniu v stenách ciev. Zvýšená hladina cholesterolu sa pritom spája s rozvojom mnohých zdravotných problémov. Môže dôjsť ku kôrnateniu ciev i zvýšeniu rizika vzniku ateroskleróry, srdcového infarktu i mozgovej porážky. Ako však podporiť zníženie hladiny cholesterolu aj bez liekov? 

1. Dávajte si pozor na živočíšne tuky

Upraviť hladinu cholesterolu v krvi je v prvom rade možné úpravou stravovania. V rámci jedálnička je pritom nevyhnutné obmedzenie nesprávnych tukov. Reč je hlavne o nasýtených tukoch. Množstvo škodlivého tuku a cholesterolu obsahujú údeniny, tučné druhy mäsa i tučné mliečne výrobky. Naopak je dôležité klásť dôraz na príjem kvalitných zdravých tukov, a to najmä omega mastných kyselín. Ich zdrojom sú ryby. Rovnako je vhodné v primeranom množstve zaradiť do jedálnička orechy a semená. Z rastlinných olejov sú vhodné olivový, konopný i tekvicový. Dávajte si však pozor na ich kvalitu.

Odporúčame: Liečivé účinky kurkumy pozná každý. Aký je však kurkumový olej?

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

2. Spracované potraviny vymeňte za čerstvé

Rozličné spracované potraviny obsahujú množstvo látok, ktoré naše telo vo väčšej miere dozaista nepotrebuje. Často sú plné nasýtených kyselín, jednoduchých cukrov, ale aj konzervantov, farbív a ďalších umelých látok. Ak vás trápi vyššia hladina cholesterolu, vhodné je poskladať si jedálniček hlavne z čerstvých potravín. Dostatok čerstvej zeleniny dodá telu množstvo potrebných živín, vitamínov aj minerálov. Ovocie zase skvelo nahradí nie práve najzdravšie cukrovinky.

3. Pripravujte jedlo správne

Nie, dozaista nie je potrebné jesť iba zeleninové šaláty. Váš jedálniček by totiž mal byť v prvom rade vyvážený, aby sa do tela prostredníctvom stravy dostalo všetko, čo má. Pri varení si však dvakrát rozmyslite, ako jedlo pripravujete. Na smaženie či fritovanie by ste mali jednoducho zabudnúť. Je vhodné minimalizovať príjem jedál, ktoré sú pripravované pri vysokých teplotách. Vhodnejšie je grilovanie a varenie. Množstvo výhod má i varenie na pare, vďaka ktorému je možné pripraviť množstvo chutných a zdravých pokrmov.

Pozri aj: Prečo ženy nechcú mať deti? Pozri sa na dôvody súčasného trendu

zdroje vlákniny

Zdroj: Shutterstock®

4. Dbajte na dostatočný príjem vlákniny

Pri problémoch s cholesterolom je dôležité dbať i na dostatočný príjem vlákniny, čo vôbec nie je náročné. Existujú totiž mnohé zdroje vlákniny, ktoré môžete jednoducho zaradiť do jedálnička. Biele pečivo v prvom rade vymeňte za kvalitné celozrnné. Rovnako to môžete spraviť s cestovinami. Množstvo vlákniny sa nenachádza len v celozrnných produktoch, ale aj v semienkach, strukovinách či ovsených vločkách. Rovnako je jej zdrojom zelenina či ovocie. Pripomenúť ešte môžeme, že jedlo je vhodné počas dňa rozdeliť na niekoľko menších porcií.

5. Buďte v pohybe

Pri liečbe vysokej hladiny cholesterolu v krvi je dôležité urobiť zmeny nielen v stravovaní, ale i v rámci svojho životného štýlu. Ak je váš spôsob života skôr sedavý a pohybovej aktivite sa venujete zriedka, zmeny je nevyhnutné urobiť i v tejto oblasti. Pre zdravie celého organizmu je totiž dostatok pohybu veľmi dôležitý. Je množstvo spôsobov, ako zaradiť viac pohybu do života. Účinné sú dlhšie prechádzky v prírode, bicyklovanie či plávanie. Výťah vymeňte za schody. V pohybe sa udržujete i pri upratovaní či práci na záhradke. Aktívny pohyb predstavuje skvelý spôsob, ako zabojovať proti LDL cholesterolu a podporiť zdravie ciev.

dobrá váha

Zdroj: Shutterstock®

6. Udržujte si vhodnú váhu

Vysoký cholesterol v kombinácii s vysokým tlakom a nadváhou až obezitou je hotový recept na skutočnú pohromu. Všetky tieto faktory výrazne zvyšujú riziko rozvoja vážnych srdcovo-cievnych ochorení, ktoré v dnešnej dobe radíme medzi najčastejšie príčiny úmrtí. Veľmi nebezpečná je zvlášť brušná obezita. V rámci liečby vysokého cholesterolu je preto nevyhnutné dbať i na udržiavanie vhodnej telesnej hmotnosti a v prípade potreby aj jej úpravu. S tým dokáže účinne pomôcť zdravá strava a dostatok pohybu. 

7. Skoncujte s cigaretami, alkohol obmedzte

Čo sa dá pre svoje zdravie nakoniec ešte urobiť? V prvom rade je to eliminácia fajčenia, vďaka čomu je možné znížiť riziko vzniku mnohých zdravotných problémov. Ak bojujete s vysokými hladinami cholesterolu v krvi, cigarety sú tým posledným, čo by ste svojmu telu mali dávať. Zabudnúť však nemôžeme ani na alkohol. Ten je vhodné obmedziť len na príležitostnú konzumáciu v primeranom množstve.

Pozri aj: Toto si ešte nejedla! Vyskúšaj tri netradičné recepty z avokáda


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 09.10.19 05:36

ĽŠ
karma
100.00

Zásady, ktoré sa oplatí dodržiavať pre pozitívny výsledok.

  • 0
Odpovedať

Michal Richard Bohus 09.10.19 18:15

MRB
karma
100.00

nie zivocisne tuky, ale transtuky a rafinovane tuky mozu za zly cholestrerol. ale vyrobcovia este nehanebne a protiludsky napisu do reklamy(opakovany klam), ze su zdrave na srdce a protiludske organizacie ako WTO proti tomu nepovedia ani makke f. nasi predkovia fungovali na domacich vajickach, smalci a vsetkych vyrobkov, ktore by podla dnesnych samozvanych expertov ako bukovsky a buban mali sposobovat problemy. a boli zdravi(keby este nepily alkohol...) a dobra rada nakoniec, na precistenie zil a ciev sa najlepsie osvedcila soda bikarbona ako ju odporuca vnutorne uzivat Ivan Pavlovic Neumyvakin.

  • 3
Odpovedať

Jana Čipková 15.10.19 21:22

karma
106.00

Zvýšenú hladinu cholesterolu niekedy spôsobí aj nefunkčná štítna žľaza.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní