Čo ponúkajú reďkovky? Určite viac, než si myslíš!

Čo ponúkajú reďkovky? Určite viac, než si myslíš!

Reďkovky patria do čeľade kapustovitých, čo znamená, že sú pomerne blízkou rodinou kapusty, brokolice či karfiolu. Ich chuť je však, ako všetci dobre vieme, iná – veľmi neutrálna, no napriek tomu veľmi dobrá. Ukázalo sa, že červené reďkovky sú nielen chuťovo dobré, ale aj veľmi zdravé a pre človeka výživné. Čo ponúkajú reďkovky ľudskému organizmu?

Hlavne veľa živín

Reďkovky sa tvária pomerne nenápadne, skrývajú však v sebe veľmi veľa dobrého. Úplne na úvod spomenieme, že sú vynikajúcou zložkou jedálnička pre tých, ktorí chcú schudnúť. Neobsahujú takmer žiadne kalórie a žiadny tuk a naopak, nájdeme v nich vlákninu aj bielkoviny. 

Tieto plody, ktoré poznáme najviac v jasnej ružovej farbe, no môžu mať viacero podôb, sú doslova vitamínovo-minerálovou bombou. Obsahujú veľa vitamínu C, menšie množstvo vitamínov skupiny B a vzácne minerály ako draslík, vápnik, železo či horčík.

Odporúčame aj: Vieš, prečo jesť fenikel? Povieme ti aj to, ako ho správne konzumovať

reďkovkový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Boj s radikálmi

Reďkovky obsahujú silné antioxidanty, o tom niet žiadnych pochýb. Práve tieto antioxidanty dokážu bojovať proti voľným radikálom, ktoré pre organizmus môžu v konečnom dôsledku znamenať niektoré z hrozivých chronických ochorení, napríklad rakovinu. Výskum ukázal, že zelenina z čeľade kapustovité dokáže v kombinácii s vodou vytvárať v tele také látky, ktoré pôsobia ako prevencia pred vznikom nádorov. 

Nezabúdajme ani na to, že vitamín C je azda najznámejší bojovník proti naštrbeniu imunity. Konzumáciou reďkoviek sa teda približujete k silnej obranyschopnosti, čo v súčasnosti potrebuje každý z nás viac ako soľ či dokonca zlato. Aj keď diabetikov reďkovky spod pazúrov ochorenia nevymania, môžu im aspoň pomôcť pri znižovaní hladiny cukru v krvi

Inšpiruj sa: Čo spôsobuje dýchavičnosť? Nejde len o problém s pľúcami!

pečené reďkovky

Zdroj: Shutterstock®

Pečené či nakladané

Keď sa povie reďkovka, väčšina z nás si ju predstaví v čerstvej forme niekde v šalátiku, prípadne ako ozdobu chlebíčkov či ako prílohu k raňajkám. S reďkovky sa však dá pripraviť oveľa viac. Aj keď sa to možno bude dať čudné, môžete ju upiecť v rúre, spraviť z nej chrumkavé a zároveň výživné zeleninové chipsy a môžete ju dokonca i naložiť a skladovať ako zavarenú zeleninu. Za to rozhodne stojí vyskúšať napríklad reďkovkové maslo alebo reďkovkové muffiny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Zdenka Sabanošová 10.05.21 12:31

ZS
karma
100.00

Reďkovka už vyklíčila,len nech rastie

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 10.05.21 21:10

MC
karma
109.00

už zbieram úrodu , sú výborné.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní