Detoxikácia pečene prostredníctvom jednej suroviny: Ktorá má tú moc?

Detoxikácia pečene prostredníctvom jednej suroviny: Ktorá má tú moc?

Po lete sa čoraz viac začíname zaujímať o svoje telo a jeho správne fungovanie. Práve preto mnohí z nás skúšajú rôzne spôsoby detoxikácie organizmu. Dalo by sa povedať, že leto sme si užili. Grilované maškrty, k tomu alkoholické alebo nealkoholické nápoje a mnoho ďalších nezdravých jedál ste možno počas leta konzumovali aj vy. Síce boli chutné, no ich dopad na náš organizmus sme si v danej chvíli neuvedomovali.

Jeseň je obdobím, ktoré je stvorené na detoxikáciu organizmu. Sychravé a chladné počasie nás núti uvariť si teplý čaj, zabaliť sa do deky a relaxovať. Mnohí sa v tomto období vzdávajú alkoholu, aby podporili celkový detox tela. Ak ste sa na detox dali aj vy, tak vedzte, že v tomto prípade je najdôležitejšie detoxikovať pečeň, v ktorej sa usádzajú mnohé toxíny. Úlohou pečene je totižto odstraňovanie všetkých nezdravých látok, ktorými je telo zahltené. Ako ju v tom  podporiť?

Odporúčame: Môže pitie kávy zabíjať? Koľko kávy denne je priveľa?

čo obsahuje červená repa

Zdroj: Shutterstock®

Červená repa plná zdravia

Červená repa má zaujímavú chuť, no tá však nemusí osloviť úplne každého. No jej účinky by vás mali presvedčiť o správnosti jej konzumácie. Najlepšie je konzumovať ju surovú – môžete ju pridať do smoothie, poprípade do šalátu. A prečo ju teda odporúčajú konzumovať aj odborníci?

Červená repa je bohatá na kyselinu šťaveľovú, ktorej sa pripisujú mnohé liečivé účinky. V prvom rade môžeme hovoriť o detoxikačných účinkoch. Cvikla pomáha z tela odstraňovať toxické látky a zároveň aj rozpúšťať usadeniny, ktoré organizmus zaťažujú. Odborníci okrem smoothie z červenej repy odporúčajú konzumovať aj šťavu z nej, ktorú môžete zriediť aj s čistou vodou.

Zároveň nesmieme zabudnúť na čistiace účinky cvikly. Červená repa totižto bráni hromadeniu tukov a iných škodlivín v pečeni, ale aj v obličkách. Cvikla je tiež bohatá na vlákninu, ktorá prečisťuje tráviaci trakt a udržuje priechodnosť čriev. V červenej repe je tiež obsiahnutý draslík, ktorý pôsobí diuretický – čiže odvádza z tela vodu a tým aj ostatné toxíny, preto ho môžeme považovať za ďalšiu skvelú zložku s detoxikačnými účinkami.

detoxikačný nápoj z červenej repy

Zdroj: Shutterstock®

7-dňová detoxikačná kúra

Ak ste sa aj vy rozhodli pre detoxikáciu, tak vyskúšajte týždennú kúru, ktorá vás zbaví škodlivých látok. Samozrejme, jej súčasťou je aj červená repa. Nápoj sa odporúča piť 3-krát denne (po 2 dcl) po dobu 7 dní.

Nakrájajte si na menšie časti 2 menšie surové cvikly, 2 jablká a 2 mrkvy. Všetko hoďte do mixéra, pridajte 6 dcl vody a rozmixujte. Hotový nápoj prelejte do skleneného džbánu a uskladnite v chladničke.

Neprehliadni: Ako sa prejavuje nedostatok tukov v strave? Môže spôsobiť viaceré problémy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 14.10.20 06:09

ĽŠ
karma
100.00

Hoci chuťou naozaj neosloví každého, jej účinky stoja za konzumáciu.

  • 0
Odpovedať

Marta Kendrová 15.10.20 12:35

MK
karma
100.00

Pestujem si v záhradke - takže bio

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 15.10.20 19:46

karma
106.00

Je to ľahký a lacný detox. Mrkva a jablko chuť cvikly ochutí.

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 15.10.20 20:04

karma
106.00

Výborný článok, repa je skutočne pre zdravie celkovo veľmi dobrá. Moja babička ma naučila, že na pečeň je skvelá mrkvová vňať ( čerstvá aj sušená ) či už do šalátov, alebo do varenia, ale aj priamo na chlebík. Je veľmi dobrá na prečistenie pečene a zbavenie ju tuku.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 15.10.20 20:57

MC
karma
109.00

Použijem suroviny zo záhrady ,len neviem či to vydržím celý týždeň.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní