Fazuľa nad zlato - ako prospieva nášmu organizmu

Fazuľa nad zlato - ako prospieva nášmu organizmu
  • 19.11.2015
  • Evelin Hegyiová

    • Zdieľaj:
  • 4
  • 7

Fazuľa má pôvod v Mexiku, kde dodnes tvorí základnú zložku potravy. Kvôli veľkému množstvu bielkovín sa táto strukovina rýchlo rozšírila po celom svete.

Existuje množstvo druhov fazuliek. Či už malé lahôdkové struky, veľké bôby alebo dlhé zelené struky, o farbe ani nehovoriac.

Ale prejdime k jej účinkom. Táto strukovina je vhodná napríklad počas diéty. Či už varená alebo rozmixovaná, je chutná na akýkoľvek spôsob. Vďaka nerozpustnej vláknine žalúdok naplní a hlad zaženie na dlhší čas.

Odporúčame prečítať: Pevné bruško - žiadny sen, ale realita

Fazuľa by určite nemala chýbať v jedálničku ľuďom, ktorí majú problémy s hladinou krvného cukru. Fazuľa tmavej farby poteší hlavne choré obličky, zatiaľ čo tá zelená má dobrý vplyv na pečeň a močové cesty.

Fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Ich deficit môže zapríčiniť depresie, pokles výkonnosti, citovú labilitu, poruchy spánku a podobne. Nájdeme v nej najmä vitamín B1 (NIACÍN), vďaka ktorému sa sacharidy premieňajú na energiu.

Ďalej je to vitamín B3 (NIACÍN), ktorý zmierňuje únavu, nespavosť, nesústredenosť, nepokoj – bez neho mozog nemôže pracovať. A posledným vitamínom z radu B je vitamín B9 (KYSELINA LISTOVÁ), ktorá nepriamo vplýva na dobrú náladu.

Odporúčame prečítať: Máte na perách herpes? Čomu sa treba vyvarovať?

Fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľu môžeme jesť s radosťou, no pozor, aby sme to s konzumáciou tejto strukoviny neprehnali. Pri jej nadmernej konzumácii často nastáva nežiaduci účinok v podobe nadmernej plynatosti či hnačky. Môžu za to najmä oligosacharidy. Pre lepšie trávenie sa odporúča namočiť fazuľu asi päť hodín pred varením. Častou konzumáciou si na ňu organizmus však zvykne.

Odporúčame prečítať: MARHULE - 5 dôvodov, prečo ich konzumovať počas diéty

Fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Ak chcete urobiť niečo dobré pre vaše telo a zdravie, s fazuľou nič nepokazíte. Vyskúšajte preto doma aj tieto dva chutné recepty:

Hovädzie dusené s fazuľou a haluškami

Na prípravu potrebujeme:

  • hovädzie zadné 0.5kg
  • tuk
  • fazuľa biela 150g
  • fazuľa mungo – klíčky – podľa chuti
  • drvené rajčiny 1 krabička
  • krúpy
  • šošovica
  • cibuľa
  • cesnak
  • červená paprika
  • koriander, kurkuma – 1 lyžička,  nové korenie – pár zrniek, škorica celá – jeden malý kúsok

Postup prípravy:

Ako prvé sme si vypestovali klíčky z mungo fazule, pokojne môžete aj zo šošovice.. Deň pred varením do vody namočíme bielu fazuľu aj krúpy.

Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobno, hovädzie mäso na rezance. Do tlakového hrnca dáme trochu oleja, rozohrejeme ho, pridáme cibuľu a opekáme, kým nebude jemne ružovkastá. K cibuli nasypeme koreniny – podrvený koriander a nové korenie, kurkumu, celú škoricu a pokrájaný cesnak. Premiešame ich a prihodíme hovädzinu.

Odporúčame prečítať: Stravovanie podľa ajurvédy – aký ste typ?

recept ovädzie dusené s fazuľou.. a halušky

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľová polievka

Na prípravu potrebujeme:

  • fazuľa mungo 3/4 šálky
  • fazuľa v rajčinovej omáčke – plechovka
  • cibuľa 1ks
  • cesnak 4ks
  • zemiaky 2ks
  • červená repa 1-2ks
  • mrkva 1ks
  • tymián čerstvý
  • soľ, korenie
  • vývar – zeleninový
  • ghí alebo maslo
  • bobkový list

Postup prípravy:

Mungo namočíme na 2-3 hodiny do studenej vody. Očistíme zeleninu a pokrájame na kocky. V hrnci roztopíme ghí, opečieme cibuľu, cesnak, mrkvu. Potom pridáme namočenú a precedenú mungo fazuľu, pokrájanú repu aj bobkový list. Zalejeme vývarom a varíme, kým nebude fazuľa mäkká – 25 min.

Pred dovarením otvoríme konzervu bielej fazule a pridáme ju do polievky. Chvíľu povaríme. V mažiari podrvíme čierne korenie, soľ a tymiánové lístky. Touto zmesou ochutíme polievku. Podávame s čiernym chlebom.

Odporúčame prečítať: Vďaka čomu budete dlhšie žiť?

Fazuľová polievka

Zdroj: Shutterstock®


    • Zdieľaj:
  • 4
  • 7
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Gabriela Vrabľová 19.11.15 11:43

GV
karma
82.00

fazuľovú polievku mám asi najradšej z pokrmov pripravených z fazule

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 19.11.15 12:46

MZ
karma
92.00

fazuľu mám rada na rôzne spôsoby, či už ako polievku, omáčku alebo fazuľky v paradajkovej omáčke ale aj fazuľový šalát :-)

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 19.11.15 14:59

ĽŠ
karma
114.00

Fazuľa nad zlato - absolútne súhlasím, nenadarmo patrila k základným surovinám našich starých mám. :)

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 19.11.15 19:13

MM
karma
115.00

aj my často varíme fazuľu, i dnes :)

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 18.12.15 09:02

SK
karma
113.00

strukoviny mame velmi radi

  • 0
Odpovedať

Ľuba Reháková 29.12.15 22:11

ĽR
karma
-1.00

Mám veľmi rada fazulu - polievočku na kyselo, alebo ako prívarok, len nedá sa konzumovať vždy, lebo niekedy mi v brušku trocha štrajkuje :D

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 09.03.16 21:15

karma
93.00

strukoviny všeobecne mám rada aj fazuľu :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

3 veci, ktoré ženám ubližujú rovnako ako nevera: Toto by ste tolerovať nemali!
Voľný čas

3 veci, ktoré ženám ubližujú rovnako ako nevera: Toto by ste tolerovať nemali!

  • 187
  • 5
  • 08.11.2020
Neviditeľné, no bolestivé vyrážky v nose: Ako sa ich zbaviť?
Zdravie

Neviditeľné, no bolestivé vyrážky v nose: Ako sa ich zbaviť?

  • 87
  • 5
  • 31.10.2020
IKEA otvára tému násilia páchaného na ženách a spúšťa kampaň za bezpečný domov
Voľný čas

IKEA otvára tému násilia páchaného na ženách a spúšťa kampaň za bezpečný domov

  • 47
  • 1
  • 05.12.2020
TOPlist