Fazuľa má pôvod v Mexiku, kde dodnes tvorí základnú zložku potravy. Kvôli veľkému množstvu bielkovín sa táto strukovina rýchlo rozšírila po celom svete.
Existuje množstvo druhov fazuliek. Či už malé lahôdkové struky, veľké bôby alebo dlhé zelené struky, o farbe ani nehovoriac.
Ale prejdime k jej účinkom. Táto strukovina je vhodná napríklad počas diéty. Či už varená alebo rozmixovaná, je chutná na akýkoľvek spôsob. Vďaka nerozpustnej vláknine žalúdok naplní a hlad zaženie na dlhší čas.
Odporúčame prečítať: Pevné bruško - žiadny sen, ale realita
Fazuľa by určite nemala chýbať v jedálničku ľuďom, ktorí majú problémy s hladinou krvného cukru. Fazuľa tmavej farby poteší hlavne choré obličky, zatiaľ čo tá zelená má dobrý vplyv na pečeň a močové cesty.
Fazuľa obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Ich deficit môže zapríčiniť depresie, pokles výkonnosti, citovú labilitu, poruchy spánku a podobne. Nájdeme v nej najmä vitamín B1 (NIACÍN), vďaka ktorému sa sacharidy premieňajú na energiu.
Ďalej je to vitamín B3 (NIACÍN), ktorý zmierňuje únavu, nespavosť, nesústredenosť, nepokoj – bez neho mozog nemôže pracovať. A posledným vitamínom z radu B je vitamín B9 (KYSELINA LISTOVÁ), ktorá nepriamo vplýva na dobrú náladu.
Odporúčame prečítať: Máte na perách herpes? Čomu sa treba vyvarovať?
Fazuľu môžeme jesť s radosťou, no pozor, aby sme to s konzumáciou tejto strukoviny neprehnali. Pri jej nadmernej konzumácii často nastáva nežiaduci účinok v podobe nadmernej plynatosti či hnačky. Môžu za to najmä oligosacharidy. Pre lepšie trávenie sa odporúča namočiť fazuľu asi päť hodín pred varením. Častou konzumáciou si na ňu organizmus však zvykne.
Odporúčame prečítať: MARHULE - 5 dôvodov, prečo ich konzumovať počas diéty
Ak chcete urobiť niečo dobré pre vaše telo a zdravie, s fazuľou nič nepokazíte. Vyskúšajte preto doma aj tieto dva chutné recepty:
Hovädzie dusené s fazuľou a haluškami
Na prípravu potrebujeme:
- hovädzie zadné 0.5kg
- tuk
- fazuľa biela 150g
- fazuľa mungo – klíčky – podľa chuti
- drvené rajčiny 1 krabička
- krúpy
- šošovica
- cibuľa
- cesnak
- červená paprika
- koriander, kurkuma – 1 lyžička, nové korenie – pár zrniek, škorica celá – jeden malý kúsok
Postup prípravy:
Ako prvé sme si vypestovali klíčky z mungo fazule, pokojne môžete aj zo šošovice.. Deň pred varením do vody namočíme bielu fazuľu aj krúpy.
Cibuľu a cesnak očistíme a nakrájame na drobno, hovädzie mäso na rezance. Do tlakového hrnca dáme trochu oleja, rozohrejeme ho, pridáme cibuľu a opekáme, kým nebude jemne ružovkastá. K cibuli nasypeme koreniny – podrvený koriander a nové korenie, kurkumu, celú škoricu a pokrájaný cesnak. Premiešame ich a prihodíme hovädzinu.
Odporúčame prečítať: Stravovanie podľa ajurvédy – aký ste typ?
Fazuľová polievka
Na prípravu potrebujeme:
- fazuľa mungo 3/4 šálky
- fazuľa v rajčinovej omáčke – plechovka
- cibuľa 1ks
- cesnak 4ks
- zemiaky 2ks
- červená repa 1-2ks
- mrkva 1ks
- tymián čerstvý
- soľ, korenie
- vývar – zeleninový
- ghí alebo maslo
- bobkový list
Postup prípravy:
Mungo namočíme na 2-3 hodiny do studenej vody. Očistíme zeleninu a pokrájame na kocky. V hrnci roztopíme ghí, opečieme cibuľu, cesnak, mrkvu. Potom pridáme namočenú a precedenú mungo fazuľu, pokrájanú repu aj bobkový list. Zalejeme vývarom a varíme, kým nebude fazuľa mäkká – 25 min.
Pred dovarením otvoríme konzervu bielej fazule a pridáme ju do polievky. Chvíľu povaríme. V mažiari podrvíme čierne korenie, soľ a tymiánové lístky. Touto zmesou ochutíme polievku. Podávame s čiernym chlebom.
Odporúčame prečítať: Vďaka čomu budete dlhšie žiť?