Nadmerné nočné potenie môže mať niekoľko príčin! Zisti, čo ho spôsobuje najčastejšie

Nadmerné nočné potenie môže mať niekoľko príčin! Zisti, čo ho spôsobuje najčastejšie

Potenie ako také je bežným fenoménom, s ktorým sa stretávame. Niekto sa potí menej a iný zase viacej. Každý organizmus je totižto iný a inak reaguje na rôzne vonkajšie i vnútorné podnety. Avšak, pokiaľ ide o nočné potenie, hovoriť môžeme o rôznych príčinách, ktoré je v niektorých prípadoch lepšie prekonzultovať s lekárom.

Nadmerné nočné potenie môže viesť k nepohodliu a rovnako aj k prerušovanému spánku či k problémom so spánkom. Pre niektorých ľudí je nočné potenie len dočasné a spojené s konkrétnymi životnými situáciami, zatiaľ čo pre iných môže byť chronickým problémom.

Dobrou správou je, že zvyčajne ide o normálnu reakciu tela na určité situácie a mnohé príčiny je možné odstrániť. Ak sa potenie v noci u vás vyskytuje príležitostne, nemalo by vás znepokojovať a pravdepodobne ho môžete riešiť jednoduchými úpravami prostredia alebo správania počas spánku. Čítajte ďalej a zistite, čo môže byť príčinou nočného potenia.

1. Príliš vysoká teplota v interiéri

Prvým a najčastejším dôvodom, prečo sa počas spánku potíme je vysoká interiérová teplota. Samozrejme, počas leta problémy so spánkom dokážu potrápiť mnohých – hlavne v prípade, ak nemáte v domácnosti nainštalovanú klimatizáciu.

Platí teda, že ak je v izbe, v ktorej spíte príliš teplo, môže sa to odraziť na vašom nočnom potení okolo krku, nočnom potení na hrudníku, zátylku a pod. Ak sa teda potíte, je vhodné miestnosť pred spánkom vychladiť. Môžete použiť ventilátor, otvoriť okno a spraviť v domácnosti prievan alebo si jednoducho môžete ľahnúť do postele bez pyžama.

Treba však brať do úvahy, že naša telesná teplota počas noci kolíše – to znamená, že v jednom momente môžete byť chladní a môže vám byť zima a v inom môžete zase pocítiť návaly tepla a horúčavu, ktorá vás preberie zo spánku. Telesnú teplotu však ovplyvňuje nielen teplota v miestnosti, ale aj spomínané pyžamo, prikrývka a pod.

Zaujme ťa aj: Potvrdené! Alkohol vplýva na ženy úplne inak než na mužov. Pozor, ale negatívnym smerom!

2. Materiál prikrývky a posteľnej bielizne

Ako sme už vyššie naznačili aj posteľná bielizeň sa môže podieľať na našom nočnom potení. Ideálne je siahnuť po vzdušnom materiáli, ktorý odvádza vlhkosť. A týka sa to nielen posteľnej bielizne, ale aj pyžama (ak v ňom počas leta spíte).

Vyhýbať by ste sa mali materiálom, ako je polyester alebo nylon. Naopak, vhodné sú materiály ako je ľan, lyocel, bambusová viskóza alebo konope.

Svoju pozornosť by ste mali zamerať aj na prikrývky, ktoré používate. Niektorí výrobcovia rozlišujú letnú a zimnú prikrývku, zatiaľ čo iní vyrábajú celoročné prikrývky. V ideálnom prípade je vhodné mať rozdielne prikrývky na leto a zimu.

3. Večerný drink a nočné potenie

Aj vy si v lete neodpustíte miešaný nápoj alebo alkoholický drink, ako je napríklad sex on the beach, margarita, sangria, aperol spritz a ďalšie? Nuž, v lete ich konzumácia stúpa a rovnako tak aj konzumácia vín či iných alkoholických nápojov. A práve aj tie môžu ovplyvniť vaše nočné potenie.

Pre niekoho pohárik na dobrú noc a pre iných lístok k prebdenej noci. Alkohol môže spôsobiť nadmerné nočné potenie. Zvyšuje totižto srdcovú frekvenciu, ovplyvňuje krvný tlak, čo môže pôsobiť aj na telesnú teplotu a teda spôsobiť, že sa budete potiť viac.

4. Vedľajšie účinky liekov

Niektoré lieky môžu viesť k zvýšenému poteniu ako vedľajšiemu účinku. Ide predovšetkým o lieky, ktoré sú určené na depresiu, tzv. antidepresíva alebo lieky na liečbu cukrovky. Avšak, nielen tie.

Mnohí odborníci uvádzajú, že aj pri užívaní výživových doplnkov môže byť nadmerné nočné potenie vedľajším účinkom, ktorý môžu pocítiť mnohí. Ide predovšetkým o výživové doplnky s obsahom vápnika a niacínu.

Ale aj niektoré lieky proti bolesti patria do rizikovej skupiny liekov, ktoré môžu byť príčinou nočného potenia. Ak sa teda domnievate, že príčinou vášho nočného potenia sú práve užívané lieky, obráťte sa na svojho lekára a prekonzultujte s ním svoj stav.

Pozri aj: Rektovaginálna fistula – ktoré ženy môže potrápiť? Spoznaj jej prejavy!

5. Hormonálne výkyvy

Ak prechádzate menopauzou alebo hormonálnymi zmenami počas menštruačného cyklu, môžete u seba pozorovať zvýšené potenie. Návaly tepla, nazývané aj návaly horúčavy, sú bežným príznakom menopauzy spôsobeným zmenou hladiny hormónov. Môžu sa vyskytnúť kedykoľvek počas dňa a noci a zvyčajne trvajú niekoľko minút, pričom môžete byť horúca, červená a spotená.

Ženy môžu pociťovať návaly horúčavy aj v prechodnom období pred menopauzou, nazývanom aj perimenopauza, ale aj počas tehotenstva alebo po pôrode – v období šestonedelia.

Nočné potenie a zdravotné problémy

V niektorých prípadoch sa nočné potenie vyskytuje ako dôsledok zdravotného stavu alebo ochorenia. Medzi ochorenia, ktoré môžu (ale nemusia) byť príčinou vášho nadmerného nočného potenia sa radí predovšetkým:

Spánok aj potenie sú veľmi zložité procesy, ktoré reagujú na mnohé podnety a určite sa môžu navzájom ovplyvňovať. Ak sa pravidelne budíte premočení od potu, zažívate náhle nočné potenie sprevádzané úbytkom hmotnosti alebo ak vám nočné potenie bráni v kvalitnom spánku, je čas poradiť sa s lekárom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní