Otestujte sa: staráte sa dostatočne o vaše oči?

Otestujte sa:  staráte sa dostatočne o vaše oči?

Pripravili sme pre vás test či sa o svoje oči dostatočne staráte. Dodržovanie niekoľkých jednoduchých pravidiel môže priniesť veľké výsledky a súčasne sa vyhnete budúcim problémom. 

Počet ľudí s očnými vadami totiž neustále rastie. 

1. Dodržujete digitálny detox?

Trávite denne pred obrazovkou svojho mobilného telefónu, počítača či televízora dlhý čas? Ak áno, mali by ste sa chrániť pred nechceným modrým svetlom. Modré svetlo totiž vyžaruje z monitorov počítačov, tabletov či mobilných telefónov, preniká ku svietnici oka a môže spôsobovať jej poškodzovanie.

Pravidlá digitálneho detoxu sú jednoduché.  Hodinu predtým ako idete do postele vypnite televízor, nepozerajte sa do mobilu a miesto toho sa venujte rodine, alebo si zoberte do ruky dobrú knihu. „Riešením je aj použitie okuliarov so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá eliminuje zabraňuje prenikanie modrého svetla,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková, optometristka spoločnosti Alensa.sk, on-line predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

Podpornými riešeniami je inštalácia ochrannej fólie na monitor, nastavenie funkcie Night Shift, ktorá znižuje vyžarovanie modrého svetla z vášho mobilného telefónu, alebo použitie tvrdeného skla na mobil. Rovnako je vhodné obmedziť používanie bielych LED svietidiel.

Pozri aj: Kobielského práca ho donútila nosiť okuliare, Haydu má okuliare aj pre parádu.

dioptrické okuliare

Zdroj: alensa.sk

2. Jete dostatok vitamínov?

Starať sa o svoje oči môžete aj svojou stravou. Okrem mrkvy, ktorá obsahuje vysoký obsah betakaroténu sú to aj ryby. Tie sú vhodné najmä proti syndrómu suchého oka. Obsahujú totiž zdravé nenasýtené omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Tie nájdete najmä v tučnejších rybách. Preto odporúčame najmä tuniaka, makrelu.

Dobrou alternatívou je aj losos. Medzi ostatné prospešné potraviny pre oči sú to orechy, čučoriedky, kel či brokolica. „Dostatok vitamínov a minerálov napomáha udržovať bezchybný zrak. Chrániť svoj zrak môžete nielen mrkvou či brokolicou. Jedzte pestrú a zdravú stravu a starajte sa o oči aj kvalitnými okuliarmi nebo šošovkami,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková optometristka spoločnosti Alensa.sk, on-line predajca kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov.

3. Cvičíte očnú gymnastiku?

Pravidelne by ste mali precvičovať očnú gymnastiku. Je to jednoduché, nepotrebujete k tomu žiadne pomôcky a cvičiť môžete kedykoľvek a nech ste kdekoľvek. Základom je dodržovanie pravidla 20 – 20 - 20. Každých 20 minút odvráťte zrak od obrazovky a zamerajte ho na iný predmet v miestnosti, ktorý je vzdialený 5 – 20 metrov od vás na najmenej 20 sekúnd. 

Ak pracujte často za počítačom, nezabúdajte na pravidelné prestávky. Rovnako si stiahnite si jas na mobile, televízore ako aj počítači na minimum. Minimálne dve až tri hodiny pred tým ako pôjdete spať vypnite televízor, notebook, alebo mobil. Venujte sa namiesto toho svojej rodine, alebo si čítajte knihu.

Neprehliadni: Ako často a prečo chodiť na očné vyšetrenie? Pozor, nie je to len o meraní zraku!

okuliare

Zdroj: alensa.sk

4. Používate očné kvapky?

Očné kvapky by mali byť nerozlučnou súčasťou výbavy vašej domácej lekárničky.  Dôvodov prečo ich používať je veľa. Či už uľavia od nepríjemných pocitov unavených očí, zvlhčujú povrch oka či pomáhajú vyplavovať nečistoty. Vhodnou alternatívou sú očné kvapky a spreje značky Gelone, alebo Laim Care.  

5. Chodíte na pravidelné kontroly?

Pre bezchybný zrak je potrebné aspoň každé dva roky podstúpiť vyšetrenie očí. Pre objednanie okuliarov cez internet vám aktuálne stačí kontrola dioptrií optometristom. „Toho môžete navštíviť vtedy, ak potrebujete zmeniť dioptrie, lákajú vás kontaktné šošovky a chceli by ste ich vyskúšať či potrebujete ich zmeniť. Rovnako pri akýchkoľvek problémoch s nimi je vhodné obrátiť sa skôr na nás ako na oftalmológa. Vyriešiť s nami môžete aj napríklad škúlenie. Dnes je výhodou, že optometristu nájdete priamo v očnej optike,“ konštatuje Kristýna Štěbetáková.

Ak máte nový predpis súčasne môžete využiť príspevok 6 eur na nákup okuliarov, alebo šošoviek na e-shope alensa.sk. Ten sa odpočíta od celkovej sumy nákupu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní