TOTO sú znaky, že tvoje telo nevyhnutne potrebuje masáž!

TOTO sú znaky, že tvoje telo nevyhnutne potrebuje masáž!
  • 09.01.2024
  • Michaela Kožáková

Mnoho ľudí si myslí, že masáž je jednoducho luxus. Niečo, čo si máme dopriať pri mimoriadnych príležitostiach, ako sú narodeniny či výročie. Je dobre známe, že masáž má veľké zdravotné výhody. Tak prečo si ju nedopriať častejšie?

Či už je to klasická masáž, reflexná masáž, masáž chrbta, masáž lávovými kameňmi, japonská masáž, indická masáž hlavy- champi, športová masáž, aromatouch technika, kraniosakrálna terapia, thajská masáž, masáže pre deti (baby masáže) či ďalšie druhy masáži, každá z nich prináša pozitívne účinky pre naše telo, ale aj dušu. Pravidelné masáže dokážu zlepšiť náš zdravotný i psychický stav a sú aj výbornou prevenciou. 

Niekedy však svoje telo preceňujeme a to nám dáva najavo, že nevyhnutne potrebuje kvalitnú masáž. Aké sú znaky toho, že by ste sa mali objednať na masáž? Ktorým znameniam vášho tela by ste mali venovať pozornosť?

Neprehliadni: Pichanie pri srdci nesignalizuje len infarkt. Toto sú ešte častejšie príčiny!

Aké sú hlavné prínosy masáže?

Masáž už dávno nie je prepychom, ale potrebou, v niektorých prípadoch i nutnosťou. Aké sú výhody, prínosy a účinky masáže? Správne prevedená masáž priaznivo pomáha pri obmedzenej pohyblivosti kĺbov, bolesti chrbta, nervových ochoreniach, srdcovo-cievnych poruchách, psychických problémoch, depresii, negatívnom myslení, ženských problémoch či podpore trávenia. Odstraňuje tiež fyzické a psychické bloky či dokonca strach. Harmonizácia energeticko- nervového systému, redukcia stresu a duševná pohoda sú ďalšie pozitívne aspekty, ktoré môžete dosiahnuť kvalitnou masážou.

Koľko by mala trvať masáž, aby bola účinná?

Malo by to byť najmenej trištvrte hodiny. Masáž je vhodnejšia popoludní alebo večer po pracovnom dni ako ráno.

Ako často treba chodiť na masáž?

Kedy telo potrebuje masáž? Podľa odborníkov raz za štrnásť dní je dobré absolvovať aspoň čiastočnú relaxačnú či reflexnú masáž. Pri problémoch je vhodné ísť na masáž aj dvakrát týždenne. Naopak, masáž sa neodporúča pri menštruácii, vysokom krvnom tlaku, ani v tehotenstve, pri pokročilých kŕčových žilách, infekciách kože a plesňových ochoreniach.

Ako prebieha masáž?

Správna masáž začína uvodním rozhovorom počas ktorého ste oboznámení s kontraidikáciami masáže. V prípade potreby je vám odporučený druh i dĺžka masáže. Ak ide o celotelovú masáž, je potrebné sa vyzliecť do spodného prádla, ak si dávate masírovať chrbát, plecia, tak sa stačí vyzliecť len do pol pása. Následne si ľahnete alebo sadnete podľa pokynov.

Ak by vám počas masáže bolo čokoľvek nepríjemné alebo máte individuálne požiadavky, informujete o tom maséra čo najskôr, aby sa predišlo zbytočným nedorozumeniam. Pri vykonávaní masáže sú samozrejmosťou správne techniky masáže a odbornosť maséra.

Je normálne cítiť bolesť po masáži?

Po masáži je bežné, že môžete cítiť bolesť svalov, najmä prvé dva dni. Avšak tento pocit by nemal pretrvávať dlhšie. Ak cítite nadmernú bolesť alebo nepohodlie, určite sa s tým podeľte so svojím masérovi pri ďalšej návšteve. Pravdepodobne sa masáž príliš zamerala na svalovú silu. Masér by mal svoju techniku prispôsobiť vašim potrebám.

1. Cítite sa v strese

Stres je niečo, čo máme takmer všetci spoločné. Kto sa necíti vystresovaný pod vplyvom práce, rodiny a života všeobecne?

Aj keď sa nám možno nepodarí úplne odstrániť zdroj stresu zo svojho života, môžeme sa ho zbaviť. A masáž je perfektným spôsobom. Masáž totiž znižuje hladinu stresových hormónov v tele. Zároveň zvyšuje hladinu hormónov, ktoré nás robia šťastnými. Vďaka tomu je skvelým prostriedkom na zmiernenie stresu.

Tip: Viete, čo sú vedomé masáže? Vedomá masáž sa realizuje na fyzickej, psychickej a energetickej úrovni. Nejde len o klasickú masáž, hlavným predmetom masáže nie je len telesná schránka, problematická časť tela, ale aj duša človeka. Vedomá masáž je teda výborným spôsobom, ako sa zbaviť stresu.

Pozri aj: Ako sa zbaviť opice? Zabudni na tabletky, toto ti pomôže!

2. Problémy so spánkom

Väčšina ľudí, ktorá má problémy so spánkom, sa spolieha na šálku teplého bylinkového čaju, vetranie pred spánkom, vhodný matrac či posteľnú bielizeň. Masáž je však niečo, na čo sa často zabúda. Práve tá vám dokáže príjemne uvoľniť svaly.

Spolu s uvoľnením svalov masáž zvýši krvný obeh, zníži stresové hormóny a celkovo sa budete cítiť lepšie. Ide o prirodzený a účinný spôsob, ako si dopriať lepší odpočinok a hlbší spánok.

3. Bolesti hlavy

Bolesť je spôsob, ako vaše telo signalizuje, že niečo nie je v poriadku. A problém je v tom, že mnohí z nás to ignorujú až dotiaľ, kým sa to nezhorší.

Ak vás bolí hlava viac ako zvyčajne, môže to pochádzať z napätia. Napätie v krku, ramenách a trapézových svaloch môže byť príčinou neutíchajúcich bolestí hlavy.

Pravidelné masáže môžu zmierniť toto napätie. Uvoľnenie svalov podporí lepší prietok krvi do hlavy, čo zmierni bolesti hlavy. Dobre prevedená a kvalitná masáž môže tiež pomôcť zmierniť závažnosť symptómov migrény. Použitie esenciálnych olejov je ďalším nástrojom, ktorý môže masér použiť, aby vám pomohol uvoľniť sa a zmierniť bolesť hlavy.

Zaujme Ťa: Nafúknuté brucho z potravín? TIETO robia najviac zloby!

4. Sedavý spôsob života

Práca za stolom alebo relatívne sedavá rutina sa môže zdať neškodná. Dokáže však spôsobiť viac skazy vo vašom tele, ako si uvedomujete.

Byť zhrbený nad stolom alebo sedieť v rovnakej polohe príliš dlho vytvára napätie vo vašom tele. To môže viesť k zlému držaniu tela, bolestiam hlavy alebo celkovej bolesti. Masáž uvoľní toto napätie, svaly, ktoré sa počas dňa nevedomky stiahli a zlepší zdravie a stav chrbtice. 

5. Cvičenie a šport

Účelom tréningu a cvičenia je namáhanie svalov a budovanie nových svalov. Kardio aktivita a zdvíhanie závaží môžu vášmu telu spôsobiť veľa stresu a záťaže. Preto je také dôležité starať sa o svoje svaly masážou. Masáž hlbokých tkanív môže obnoviť rozsah pohybu svalov. Môže tiež podporiť lepšiu cirkuláciu, ktorá pomôže rýchlejšiemu zotaveniu zo svalových zranení.

Flexibilita sa zvyšuje aj masážou. A čím lepšia je vaša flexibilita, tým menšia je pravdepodobnosť, že narazíte na svalové napätie a zranenie.

Masáže spinework

Spinework (hĺbková neuro - maskulárna masáž) je jemná, nebolestivá technika práce so svalmi, fasciami a celým systémom chrbtice. Zahŕňa ošetrenie stavcov, chrbtice a uvoľnenie nervových dráh, ktoré z nej vychádzajú, relaxačné techniky a akupresúrne hmaty.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní