Už si zaradila do svojho šatníka tartan? Ak nie, je ten najvyšší čas!

Už si zaradila do svojho šatníka tartan? Ak nie, je ten najvyšší čas!
  • 06.11.2023
  • Michaela Kožáková

Trendy propagované celebritami či módnymi domami zvučných mien nie sme, samozrejme, povinní ihneď nasledovať. Avšak horúci hit v podobe teplého, štýlového a neprehliadnuteľného tartanu by nemal ostať nepovšimnutí ani tými najväčšími flegmatikmi v oblasti módy.

Tartan v tomto ročnom období prežíva svoj návrat, a to vo veľkom štýle. Síce nie je novinkou a objavil sa v uliciach Paríža, Milána či Londýna už na začiatku roka 2023, avšak práve teraz si získava obrovskú popularitu. Kedysi symbol klanového príbuzenstva, táto látka prináša sviatočnú náladu do úpletov, šálov, kabátov či sukien a všetkého, čo robí chladné a mrazivé mesiace znesiteľnejšími.

Počuli ste už o tom, že tartan je najtradičnejší trend pre rok 2023? Kde sa vzal a ako ho kombinovať do každodenného outfitu?

Neprehliadni: TOP farby pre ženy nad 40 rokov, ktoré nesmú chýbať v šatníku

Čo je to tartan?

Tartan je názov pre vzorovanú látku pozostávajúcu z prekrížených, horizontálnych a vertikálnych pásov vo viacerých farbách, ktoré tvoria jednoduché alebo zložité obdĺžnikové vzory.

Tartan je spojený najmä so Škótskom a škótske kilty (tradičné škótske sukne) majú takmer vždy tartanové vzory. Najstaršie zachované vzorky látky v štýle tartanu sú staré približne 3000 rokov a boli objavené v Xinjiang v Číne. Mimo Škótska je tartan niekedy známy aj ako „pléd“ (najmä v Severnej Amerike).

Táto kockovaná pestrá vlnená látka škótskeho pôvodu resp. škótsky vzor vyjadrujúci príslušnosť k určitému škótskemu klanu, často pozostáva z červenej, zelenej, modrej, žltej a čiernej farby. Červená je populárna farba, ktorá predstavuje silu a statočnosť. Zelená symbolizuje krajinu a prírodné prostredie. Modrá predstavuje more a oblohu, žltá zase slnko a úrodu.

Pevnú a odolnú látku, tradične vyrobenú z vlny, uprednostňovali ako praktické každodenné oblečenie Highlanders - prevažne galsky hovoriace klany na severe Škótska. Od kráľa Charlesa Edwarda Stuarta, ktorý v roku 1745 viedol armádu rebelov Jakobitov v tartanoch do Anglicka, cez kráľovnú Viktóriu, až po kolekcie Saint Laurenta a Kenza a butiky v Harajuku v Tokiu, tartan je dnes všadeprítomný.

Tartan ako najtradičnejší trend roka?

Či sú to vibrácie škótskeho klanu, nostalgický návrat do punku z konca 70-tych rokov, alebo glamový tartan v prevedení luxusných značiek ako Burberry a Gucci - tartan sa jednoducho stal najtradičnejším trendom roka 2023.

Ikonický tartanový dizajn, ktorý prekvital v priebehu desaťročí, má nadčasovú príťažlivosť a objavil sa v mnohých kreatívnych podobách v podaní Vivienne Westwood, Madonny či Alexandra McQueena a ďalších známych celebrít.

Príbeh a história tartanu je dlhá a komplikovaná, no táto látka sa prekvapivo prispôsobila meniacim sa vetrom politiky a módy. Od pracovných odevov po turistické suveníry, klany až po prehliadkové móla - tartan je dnes must have kúskom, ktorý vás nielen zahreje počas upršaných jesenných či chladných zimných dní, ale dodá vám tiež ten správny šmrnc. Podľa predpovedí odborníkov, ktorých hlavným odvetím je móda a trendy, látky ako tartan ovládnu rok 2024 a jeho studené mesiace. 

Pozri aj: Módne kúsky na jeseň 2023, ktoré skombinuješ na každú príležitosť

Tartan

Zdroj: PINTEREST/livemaster.ru

Ako nosiť a kombinovať tartan?

Do tartanu sa zamilovali módne ikony, trendsetterky či influceneri a určite si ho obľúbite aj vy. Nemusíte byť expertom v oblasti módy, aby ste vedeli tartan správne spárovať a vhodne začleniť do svojho vzhľadu. Stačí sa len riadiť zopár pravidlami.

Jedným zo spôsobov, ako kombinovať tartany je vybrať si vzory, ktoré majú podobnú farbu alebo veľkosť. Napríklad červená a čierna tartanová košeľa môže byť spárovaná s čierno- bielou kockovanou sukňou, pretože oba kúsky oblečenia majú podobné farby a veľkosť kociek sa príliš nelíši. Takto môžete vytvoriť súdržný a vyvážený vzhľad.

Ďalším spôsobom, ako kombinovať vzory tartanu, je použiť ako základný bod neutrálnu farbu, napríklad čiernu alebo bielu. Čiernobiely kockovaný šál môžete skombinovať s červeným a čiernym tartanovým kabátom, pretože neutrálny vzor pôsobí ako most medzi dvoma odvážnymi vzormi.

Ak chcete vyvážiť extravaganciu tartanov, držte sa neutrálnych doplnkov, ako sú čierne topánky, biela košeľa a kabelky v minimalistickom prevedení. Tie odvážnejšie však môžu svoj vzhľad doplniť shopper kabelkou s tartanovým vzorom, ktorý by však mal korešpondovať s farbou alebo veľkosťou vzorov vášho outfitu.

Miešanie príliš veľkého množstva tartanov v jednom vzhľade môže byť trochu chaotické. Držte sa maximálne troch rôznych tartanov. Nezabúdajte tiež na to, že nosenie viacerých vzorov tartanu v jednom outfite si vyžaduje sebavedomie a ochotu experimentovať s módou.

Samozrejme tartan nemusíte kombinovať len s tartanom. Tartan môže plniť úlohu pútavého doplnku alebo zaujímavého kúska oblečenia. Módny dlhý čierny kabát môžete doplniť o mäkký, teplý tartanový šál. Elegantnú bielu blúzku skombinujte so širšími nohavicami z tartanu a kotníkovými čižmami. Tartanový kabát si prehoďte cez krémový overal s opaskom. Tartanovú sukňu nechajte zažiariť v kombinácií s čiernou koženou bundou, tmavými pančuchami a chelsea čižmami

INŠPIRUJ SA: Trendy pre rok 2023 - módné kúsky v tartane

Farba roka, jesene - červená v prevedení mäkkých tartanových šiat

Tartan

Zdroj: PINTEREST/nymag.com

Trend roka - tartan v podobe pútavých kabátov

Tartan

Zdroj: PINTEREST/manrepeller.com

Trendy farebné schémy skombinované v tartane

Tartan

Zdroj: PINTEREST/harpersbazaar.com

Uplatnenie farby roka v podobe neprehliadnuteľného tartanového kabáta

Tartan

Zdroj: PINTEREST/Paula Jaccard

Ako kombinovať farby roka? V uliciach Paríža to dokonale ovládajú

Tartan

Zdroj: PINTEREST/elle.fr

Teplé nohavice z tartanu v neutrálnych farbách

Tartan

Zdroj: PINTEREST/standard.co.uk

Nadrozmerné tartanové šatky nielen zahrejú, ale tiež vyzerajú štýlovo

Tartan

Zdroj: PINTEREST/shecaps.com

Trend v móde - červený tartan

Tartan

Zdroj: PINTEREST/popsugar.com

Tartan v pánskom prevedení

Tartan

Zdroj: PINTEREST/vogue.com

Zdroj foto: Zdroj foto: úvodná koláž: PINTEREST/whowhatwear.com, PINTEREST/styledumonde.com, PINTEREST/thezoereport.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní