Recept na domáce makové šúľance

Recept na domáce makové šúľance
  • 22.02.2017
  • Nana Topoľská

    • Zdieľaj:
  • 23
  • 9

Hovorí sa, že aspoň párkrát do týždňa by sme sa mali zdržať mäsitých pokrmov a skúsiť to i bez nich. Našim polovičkám sa to spočiatku možno až tak veľmi páčiť nebude, ale čo tak skúsiť si čas od času okrem mäsa uvariť aj niečo sladké?

Napríklad také pravé, domáce makové šúľance, ktoré veľmi dobre poznáme ešte z našich detských čias? 

Veríme, že v čase čítania tohto receptu ste už z práce dávno doma a preto vám nejaký ten mak medzi zubami už nebude robiť problémy :) Tak sa teda pusťme do varenia!

Na prípravu 5 porcií budeme potrebovať:

  • 800 g zemiakov
  • 1 vajce
  • 400 g polohrubej múky
  • 50 g masla
  • mak
  • soľ
  • práškový cukor
  • + mleté orechy, ovocie

Odporúčame prečítať: Recept na kuracie prsia na čínsky spôsob

Prísady na prípravu makových šúlacov

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

1. Aby vám príprava tohto jedla netrvala zbytočne príliš dlho, odporúčame si zemiaky uvariť už ráno. Po príchode z práce ich už len nastrúhame, osolíme a spolu s múkou a vajcom vypracujeme husté cesto. 

2. To potom rozvaľkáme a pokrájame na menšie časti, z ktorých začneme šúľať valčeky - šúľance. Pri tejto činnosti vám určite veľmi radi pomôžu aj vaše deti, ktorým hmota určitým spôsobom pripomína plastelínu... ale v tom prípade je otázne, či sa najete za 15 minút alebo za dve hodiny :)

Odporúčame prečítať: Recept na vynikajúce francúzske zemiaky

Šúľance s makom

Zdroj: Shutterstock®

3. Šúľance hodíme do vriacej vody a keď vyplávajú na povrch, vyberieme a scedíme.

4. Medzitým si do veľkej misy pripravíme mak, ktorý zmiešame s práškovým cukrom a roztopeným maslom. Horúce šúľance túto zmes rýchlo a ľahko nasiaknu a preto ich v nej stačí len zľahka pomiešať a hneď servírovať.

5. Môžeme ešte posypať orechami a ozdobiť ovocím - vašej fantázii a chutiam sa medze nekladú!

 

Dobrú chuť a nezabudnite si potom umyť zuby! :)

 


    • Zdieľaj:
  • 23
  • 9
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Soňa Krátka 22.02.17 07:58

SK
karma
119.00

pravé zemiakové šúľance sú pre mňa pochúťkou, už aj vnúčence sa ich nevedia dopapkať

  • 0
Odpovedať

Lucia Valková 22.02.17 08:17

LV
karma
138.00

Mnam,tie milujeme,vzdy ked mi zostanu zemiaky tak ich urobim.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 22.02.17 12:13

MM
karma
123.00

už som dávno nerobila šúlance, musím to napraviť

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 22.02.17 19:55

PV
karma
94.00

Mňamka.. Robievam ich , aj s orechami nám chutia.. Tiež nemusíme každý deň mäso, napr. dnes som robila jablkovo-tvarohovú žemľovku ..

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 22.02.17 20:29

MC
karma
100.00

Mám rada makové šúľance a mak si dopestujem sama.

  • 0
Odpovedať

Alexandra Petriková 27.02.17 07:33

AP
karma
-1.00

Vyzera super,už som chladná :D

  • 0
Odpovedať

Kinga Bugárová 27.02.17 21:57

KB
karma
-1.00

bohuzial nemam rada :(

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 07.03.17 07:22

AB
karma
100.00

obľúbená klasika a príjemná spomienka na detstvo :-)

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 07.03.17 13:58

SH
karma
94.00

makové šúľance sú výborné, máme ich radi

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Domácnosť

Najväčšie chyby pri varení, ktorých sa dopúšťame: Profíci to vidia takto!

  • 54
  • 5
  • 03.11.2020
Voľný čas

Alternatívne vianočné stromčeky: Necháš sa inšpirovať niečím iným?

  • 7
  • 4
  • 29.11.2020
Voľný čas

Nahá pravda: Niektorí muži si nezaslúžia druhú šancu

  • 46
  • 0
  • 08.10.2020
TOPlist