Nemáte už žiadne nápady na varenie? Aj na prvý pohľad jednoduché jedlo môže vyzerať zaujímavo a chutiť výborne. Stačí sa len vzdať stereotypu, pridať niekoľko nových ingrediencií a originálne menu je na svete!
Vyskúšajte pripraviť nedeľný obed podľa nášho receptu. Panenka v slaninovom kabáte s hríbovou omáčkou spolu s pečenými provensálskymi zemiakmi sú výbornou kombináciou.
Toto jedlo je zaujímavé aj vizuálne, no dôležitá je najmä jeho chuť – a tá je skvelá.
Odporúčame prečítať: Recept: Plnené morčacie prsia
Budeme potrebovať:
- 1 kus bravčovej panenky
- 8-10 plátkov slaniny
- soľ a korenie
- 10 zemiakov
- 2 PL slnečnicového oleja
- 1 ČL provensálskeho korenia
- 1 ČL korenia na americké zemiaky
- 40 g sušených hríbov (prípadne hríbový bujón)
- 1 cibuľu
- 250 ml smotany na šľahanie
Postup:
1. Panenku odblaníme a pokrájame na kolieska hrubé asi 3 cm. Kúsky osolíme, okoreníme a necháme asi hodinku odležať v chladničke. Potom každý kúsok obalíme v slanine a prepichneme špajľou.
2. Obalenú panenku najskôr z oboch strán prudko osmažíme na panvici, potom kúsky preložíme na plech a zakrytú alobalom pečieme asi 15 minút.
Odporúčame prečítať: Kuracia roláda so šunkou a medvedím cesnakom
3. Zemiaky dobre umyjeme, ale nešúpeme. Narežeme ich, ale nedokrojíme úplne, lebo chceme, aby držali pokope. V malej miske zmiešame provensálske korenie, korenie na americké zemiaky, soľ a čierne korenie. Pridáme olej a dobre premiešame. Touto zmesou zo všetkých strán (aj zospodu) potrieme zemiaky, dáme ich na vymastený plech. Pečieme asi 40-45 minút.
Odporúčame prečítať: Recept: Grilované kuracie špízy so zázvorom
4. Na hríbovú omáčku najprv namočíme sušené hríby asi na 30 minút. Potom očistíme a pokrájame cibuľu. Do menšieho hrnca dáme kúsok masla, keď sa roztopí, pridáme cibuľu a chvíľu restujeme. Neskôr pridáme aj scedené hríby a krátko osmažíme. Zalejeme vodou, v ktorej sme mali namočené hríby, pridáme smotanu na šľahanie, osolíme a okoreníme.
Odporúčame prečítať: Recept: Klobásy na grile so zeleninou
5. Pokiaľ máte málo hríbov alebo sú nevýrazné, pridajte kúsok hríbového bujónu. Omáčku zahustíme škrobom rozmiešaným v troške mlieka. Necháme prevrieť a odstavíme.
Odporúčame prečítať: Recept: Pečené klobásy na čiernom pive
Pred podávaním z panenky odstránime špajle. Kúsky mäsa prelejeme hríbovou omáčku, pridáme upečené zemiaky a prípadne nejakú zeleninu.
Prajem vám dobrú chuť!