Recept: Panenka v slaninovom kabáte s hríbovou omáčkou

Recept: Panenka v slaninovom kabáte s hríbovou omáčkou
  • 14.08.2017
  • Barbora Vizváryová

  • 74
  • 17

Nemáte už žiadne nápady na varenie? Aj na prvý pohľad jednoduché jedlo môže vyzerať zaujímavo a chutiť výborne. Stačí sa len vzdať stereotypu, pridať niekoľko nových ingrediencií a originálne menu je na svete!

Vyskúšajte pripraviť nedeľný obed podľa nášho receptu. Panenka v slaninovom kabáte s hríbovou omáčkou spolu s pečenými provensálskymi zemiakmi sú výbornou kombináciou.

Toto jedlo je zaujímavé aj vizuálne, no dôležitá je najmä jeho chuť – a tá je skvelá. 

Odporúčame prečítať: Recept: Plnené morčacie prsia

Budeme potrebovať:

  • 1 kus bravčovej panenky
  • 8-10 plátkov slaniny
  • soľ a korenie
  • 10 zemiakov
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 ČL provensálskeho korenia
  • 1 ČL korenia na americké zemiaky
  • 40 g sušených hríbov (prípadne hríbový bujón)
  • 1 cibuľu
  • 250 ml smotany na šľahanie

Postup:

1. Panenku odblaníme a pokrájame na kolieska hrubé asi 3 cm. Kúsky osolíme, okoreníme a necháme asi hodinku odležať v chladničke. Potom každý kúsok obalíme v slanine a prepichneme špajľou.

Panenka

Zdroj: Shutterstock®

2. Obalenú panenku najskôr z oboch strán prudko osmažíme na panvici, potom kúsky preložíme na plech a zakrytú alobalom pečieme asi 15 minút.

Odporúčame prečítať: Kuracia roláda so šunkou a medvedím cesnakom

Panenka

Zdroj: Shutterstock®

3. Zemiaky dobre umyjeme, ale nešúpeme. Narežeme ich, ale nedokrojíme úplne, lebo chceme, aby držali pokope. V malej miske zmiešame provensálske korenie, korenie na americké zemiaky, soľ a čierne korenie. Pridáme olej a dobre premiešame. Touto zmesou zo všetkých strán (aj zospodu) potrieme zemiaky, dáme ich na vymastený plech. Pečieme asi 40-45 minút.

Odporúčame prečítať: Recept: Grilované kuracie špízy so zázvorom

Provensálske zemiaky

Zdroj: Shutterstock®

4. Na hríbovú omáčku najprv namočíme sušené hríby asi na 30 minút. Potom očistíme a pokrájame cibuľu. Do menšieho hrnca dáme kúsok masla, keď sa roztopí, pridáme cibuľu a chvíľu restujeme. Neskôr pridáme aj scedené hríby a krátko osmažíme. Zalejeme vodou, v ktorej sme mali namočené hríby, pridáme smotanu na šľahanie, osolíme a okoreníme.

Odporúčame prečítať: Recept: Klobásy na grile so zeleninou

Hríbová omáčka

Zdroj: Shutterstock®

5. Pokiaľ máte málo hríbov alebo sú nevýrazné, pridajte kúsok hríbového bujónu. Omáčku zahustíme škrobom rozmiešaným v troške mlieka. Necháme prevrieť a odstavíme.

Odporúčame prečítať: Recept: Pečené klobásy na čiernom pive

Panenka v slaninovom kabáte

Zdroj: Shutterstock®

Pred podávaním z panenky odstránime špajle. Kúsky mäsa prelejeme hríbovou omáčku, pridáme upečené zemiaky a prípadne nejakú zeleninu.

Prajem vám dobrú chuť!

Zdroj foto: Barbora Vizváryová

  • 74
  • 17
Návrat hore
Autor článku

17 komentárov

Soňa Kelemenová 14.08.17 07:14

SK
karma
86.00

často pripravujem pokrmy z bravčovej panenky....omáčka so sušených hríbov je u nás na stole veľmi často..... tento recept poznám.... ak nemám slaninku tak to robievam bez nej.... zemiačiky vyzerajú tiež skvele...

  • 1
Odpovedať

Lucia Valková 14.08.17 07:29

LV
karma
115.00

Vyzerá to fantasticky.Ešte keby nám to niekto prišiel pripra iť...

  • 3
Odpovedať

Soňa Krátka 14.08.17 08:32

SK
karma
119.00

vyzerá to úžasne, hlavne by si pochutil môj manžel...

  • 2
Odpovedať

Katarína Konečná 14.08.17 08:51

KK
karma
136.00

ja takto robievam ja kuracinu

  • 1
Odpovedať

Erika Špacírová 14.08.17 08:55

karma
93.00

minule sme robili ale so slivkovou omáčkou :)

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 14.08.17 08:57

MC
karma
114.00

Dobrý recept ,určite by som si pochutila.Omáčka by bola lepšia z čerstvých dubákov.

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 14.08.17 09:37

MD
karma
115.00

To už aké dobré recepty nám sem dávate:) slintám :)))) dobrá inšpirácia pre tento týždeň

  • 2
Odpovedať

Tomáš Kamenár 14.08.17 14:59

TK
karma
104.00

vyzerá to veľmi chutne určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 15.08.17 17:54

PV
karma
91.00

Juuuj , idem robiť toto fajné mäsko cez víkend.. Všetko som už nakúpila.. Joooj ,ako sa teším na takýto fantastický obedík .. !! Mňaaaam..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 15.08.17 18:18

MM
karma
117.00

s hríbami je toho roku bieda, aspoň zatiaľ

  • 0
Odpovedať

Monika Červinková 16.08.17 21:15

karma
87.00

Milujem panenku na veškerý spôsob!!! :)

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 20.08.17 17:54

PV
karma
91.00

Taaaakže , včera som spravila tento chutnučký obedík .. Taký je fantastický , aj dnes sme to mali na obed.. Aspoň som nemusela variť dnes.. cha.. Fakt odporúčam tento recept , je úžasný a mäsko mňaaaaaam.. !!

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 24.08.17 10:27

MF
karma
-1.00

náš častý obľúbený nedeľný obedík

  • 0
Odpovedať

Michaela Mičková 08.09.17 07:42

MM
karma
-1.00

Panenku ako mäsko máme naozaj radi, určite receptík vyskúšame

  • 0
Odpovedať

monika potheova 23.09.17 11:08

MP
karma
-1.00

vyskúšam!!!

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 03.10.17 18:15

JK
karma
103.00

už sa mi zbiehaju slinky určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 12.12.17 20:19

karma
107.00

vyzkouším

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Zdravie

Šokujúce štatistiky: Je sedavý spôsob života nebezpečnejší než HIV?

  • 72
  • 5
  • 26.05.2020
Voľný čas

Afrika z kufríka: Zábava pre deti od slovenských autoriek

  • 25
  • 1
  • 08.06.2020
Inšpirácie

Časté chyby pri pestovaní byliniek: Toto nerob a bude sa im dariť!

  • 68
  • 8
  • 24.04.2020
TOPlist