Mango je exotické ovocie, ktoré vďaka vysokému obsahu antioxidantov posilňuje našu imunitu.
Obsahuje dôležité vitamíny ako B, C, E a taktiež aj minerály draslík, vlákninu, meď a horčík. Mango sa konzumuje pozdĺžnym rozkrojením a následne nakrájaním dužiny, ktorá má veľmi sladkú chuť. Skvelo chutí aj čerstvé, ale taktiež ho môžete použiť do mnohých dezertov či šalátov.
Mango-ananásový sorbet
- 1 mango
- ½ ananásu
- 2 polievkové lyžice kokosového mlieka
- 1 polievková lyžica limetovej šťavy
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
Ako prvé očistíme a pokrájame na drobné kocky mango a ananás. Potom všetko ovocie vložíme do mixéra, pridáme kokosové mlieko, limetovú šťavu, cukor a dobre rozmixujeme. Ovocnú masu dáme do mrazničky aspoň na 5 hodín.
Odporúčame prečítať: Ovocný kokteil z bobuľového ovocia
Cheesecake v pohári
- 200 g maslových sušienok
- 1 zrelé mango
- 250 g syra mascarpone
- 250 g kyslej smotany
- 3 polievkové lyžice medu
Maslové sušienky rozdrvíme a dáme na dno pohárov. Potom očistíme mango a rozmixujeme ho na pyré. V miske zmiešame mascarpone, smotanu a med, ktoré budeme vrstviť do pohárov. Najskôr vložíme do pohára polievkovú lyžicu syrovej zmesi, potom pyré a opakujeme niekoľko krát. Dezert potom vložíme do chladničky na 2 hodiny.
Odporúčame prečítať: Zelené smoothie
Mangová salsa
- 3 zrelé mangá
- 1 stredne veľká červená paprika
- 1 červená cibuľa
- lístky čerstvého koriandra
- šťava z ½ citróna
- soľ a mleté čierne korenie
Mango očistíme a pokrájame na menšie kocky. Červenú papriku, cibuľu a lístky koriandra nakrájame na drobné kúsky a zmiešame s mangom. Potom pridáme citrónovú šťavu a na záver osolíme a okoreníme podľa chuti.
Odporúčame prečítať: Najlepšie detoxikačné nápoje
Mangová pena
- 1 čajová lyžička práškovej želatíny
- voda
- 125 g mangového pyré
- 2 lyžice kryštálového cukru
- 125 ml smotany na šľahanie
Ako prvé pripravíme želatínu podľa návodu na obale. Keď je hotová, pridáme ju k mangovému pyré a dobre vmiešavame, aby sa ingrediencie spojili. Potom primiešame cukor a smotanu na šľahanie, ktorá zmes zjemní. Všetko dobre rozmixujeme a nalejeme do pohárov. Dáme minimálne na 2 hodiny do chladničky.
Odporúčame prečítať: Vaječný likér s medom
Citrónový dezert s mangom
Cesto:
- ½ šálky rozpusteného masla
- 1 šálka hladkej múky
- 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- štipka soli
Náplň:
- 1 zrelé mango
- šťava z 1 citróna
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 2 žĺtky
Najskôr pripravíme cesto. V miske zmiešame hladkú múku, maslo, citrónovú šťavu, cukor a štipku soli. Vznikne tuhá masa, ktorú roztlačíme na papierom vystlaný plech na pečenie. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na približne 10 minút. Medzitým pripravíme plnku.
Vajcia, žĺtky a cukor vyšľaháme do penista, potom pridáme mangové pyré, ktoré jednoducho urobíme rozmixovaním zrelého manga. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a vylejeme na upečený, vychladnutý korpus. Dáme piecť pri teplote 175 stupňov na ďalších 10 – 15 minút a následne necháme ochladiť a vložíme na 2 hodiny do chladničky.
Odporúčame prečítať: Recept na Marhuľové pirôžky