Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

alobal

Alobal, alebo inak povedané, hliníková fólia, patrí medzi bežné súčasti každej kuchyne. Využívame ho pri varení, pečení, skladovaní potravín alebo grilovaní, vďaka čomu sa potraviny pripravia rýchlejšie a dokonca v sebe udržia viac šťavy, čím sú lahodnejšie. Mnohým by sa zadalo, že vďaka širokým možnostiam využitia je to je perfektný výmysel.

 

Avšak, len málokto vie, že alobal je v skutočnosti škodlivý pre naše zdravie. Dokonca, hliníková fólia môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Obsiahnutý hliník spôsobuje rednutie kostí, môže poškodiť mozog. Prečo je to tak? Je naozaj používanie alobalu v domácnosti škodlivé?

 

Pozri aj: Trápi ťa bolesť? Toto ťa jej zbaví do pár minút!

Odporúčaná denná dávka hliníka

Ako pri všetkých vitamínoch a mineráloch, tak aj pri hliníku je stanovená maximálna dávka, ktorú môže dospelý človek prijať. V tomto prípade je maximálna hranica 60 mg hliníka denne. Avšak v prípade, že používate alobal pri pečení, tak sa vplyvom tepla do potravín uvoľňuje viac ako 400 mg hliníka, čo je extrémne prekročenie povolenej hranice. Preto sa neodporúčame používať alobal pri styku s kyslými potravinami, ale ani korenenými potravinami, či zeleninou. 

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ako používať alobal a predchádzať zdravotným problémom?

Čo je však pozitívne, testy u nás dostupných alobalov boli hygienikmi označené za nezávadné, avšak len v prípade, že sa používajú správne, a hlavne minimálne.

 

Pri grilovaní zabudnite na balenie zeleniny alebo mäsa do alobalu. Vložte ich pekne do pekáča a ten prekryte alobalom. Takto je riziko nasiaknutia potravín hliníkom minimálne. Rovnako je nevhodné do alobalu baliť kyslé potraviny, pretože ich kyslosť prispieva k zvýšenému uvoľňovaniu hliníka.

 

Ak už ste si zvykli na balenie desiaty alebo iných pokrmov do alobalu, tak to meniť nemusíte. Majte však na pamäti pravidlo 4 hodín. Pretože doba kontaktu potravín s hliníkom obsiahnutým v alobale by nemala prekročiť 4 hodiny. 

POUŽÍVATE ALOBAL V DOMÁCNOSTI ČASTO?
  • Áno, balím doň deťom desiatu do školy (5%)

     

  • Áno, je to nenahraditeľný pomocník v kuchyni (13%)

     

  • Používam ho, ale len striedmo (68%)

     

  • Nie, nepoužívame ho, pretože sme objavili čaro zapekacích nádob (14%)

     

Odpovedalo 79 ľudí  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Ako vyčistiť strieborný príbor: 3 ingrediencie, pár minút a je to!
Stavba domu, ktorú zvládneš len za pár hodín? Nie, nie je to sen!
Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!
Najlepšie kuchynské zlepšováky: Tieto musíš určite spoznať!
Provokatívna farba roka 2018: Sleduj inšpirácie v ultra fialovej!
Neuveriteľné zistenie: Páperové prikrývky (ne)škodia nášmu zdraviu!
Vyrob si účinné domáce čističe len z dvoch ingrediencií!
Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!
Kávovary Miele CM5: dokonalý pôžitok z kávy
Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!
Ultracitlivé detektory prekonajú múry i veľké vzdialenosti
Ako umyť okná rýchlo a bez šmúh? Na noviny určite zabudni!
Ako sa pripravuje zemiaková kaša správne? Vyvaruj sa týmto chybám!
Ako správne skladovať vajíčka? Toto si určite nevedela!
Mikrovlnná rúra neslúži len na zohrievanie jedál! Tieto možnosti ťa dostanú!
Nový Perwoll s intenzívnejšou vôňou a novým dizajnom
Vyrob si účinné domáce čističe len z dvoch ingrediencií!
Nezvyčajné využitie drôtenky v domácnosti? Tu je niekoľko tipov!
Domáce smoothie – ten najlepší štart do celého dňa
Skladač tričiek z kartónu - jednoduchý návod a veci sú uložené
Predsavzatie menej míňať? Tu je pár tipov, ako v obchode ušetriť
Vianočné upratovanie: 6 tipov pre dokonalú vianočnú domácnosť
Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!
Patrí dentálna niť do koša alebo ju máme spláchnuť? Tu je odpoveď!
Vianočné tradície nevymreli! 5 vecí, ktoré sa oplatí dodržiavať
 

17 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



25.12.17 07:44 | Soňa Krátka | karma: 71
alobal doma máme, používam ho buď pri pečení, ak náhodou nemám vrch na plech do rúry, alebo keď dávam niečo do chladničky a tiež to potrebujem zakryť...

odpovedať

hlasuj plus 3 | 0 hlasuj minus


25.12.17 09:15 | Soňa Kelemenová | karma: 95
bratranec robil na vysokokej skole nejak vyskum s alobalob... tak mi o tom porozpraval.... je to presne tak ako ste to napisali v clanku.. tieti informacie o skodlivosti mu vysli naozaj takto.. a na prikrytie niecoho ako pisete pani Sona,nepouzivajte alobal... ale predavaju take silikonove kocky v roznych rozmeroch a tie sa pekne roztiahnu na vrch co chcem zakryt a tak dam do chladnicky

odpovedať

hlasuj plus 6 | 2 hlasuj minus


25.12.17 11:09 | Soňa Krátka | karma: 71
poraďte prosím, kde ste ich kupili, rada si kúpim aj ja, ďakujem

odpovedať

hlasuj plus 1 | 2 hlasuj minus


27.12.17 10:28 | Soňa Kelemenová | karma: 95
dajte si so vyhladavaca silikonove pokrievky.... predavaju jednu sadu za par eur a su v nej styri velkosti
príloha ku komentáru |

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


25.12.17 10:37 | benynka | karma: 85
veľmi málo používame alobal a také že zabaliť desiatu do alobalu tak to vôbec nie

odpovedať

hlasuj plus 5 | 0 hlasuj minus


25.12.17 13:12 | Jana Belicová | karma: 97
U nás používame alobal pri pečení na zakrytie pekáča, ale asi aj s tým skončím. Na kurzoch varenia na škole sme robili všelijaké balíčky pečené v alobale, doma som to však nikdy nerobila. Ani negrilujeme, tak ma vypustenie alobalu v kuchyni bolieť veľmi nebude. Na čistenie striebra a brúsenie nožníc ho budem používať ďalej.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


25.12.17 14:28 | Milka Damašková | karma: 63
Používam ho tak dvakrát do mesiaca na zakrytie pekáča pri pečení- to hádam nieje také katastrofálne, aby som sa toho musela vzdať:)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


25.12.17 15:40 | Mária Maxianová | karma: 93
nepreháňam to s alobalom, niečo občas len prikryjem

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


25.12.17 16:58 | Mária Beniačová | karma: neurčená
Najprv prišiel na rad hliníkový riad. Bolo len otázkou času, kedy dôjde aj na alobal.

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


25.12.17 21:44 | Elena Švachová | karma: neurčená
OMG,už aj alobal je škodlivý ?? :-O

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.12.17 00:40 | andrea suchanova | karma: neurčená
mate chybu v článku uvoľňuje sa hliník nie horčík :-)

odpovedať

hlasuj plus 4 | 0 hlasuj minus


26.12.17 08:15 | Ján Kováčik | karma: neurčená
Pokiaľ je to možné pri tepelnom spracovaní jedla, zabalím napr. rybu či iné mäso do papiera na pečenie a ak je potrebné pri ďalšej tepelnej úprave, tak až potom to celé zabalím do alobalu. Papier na pečenie je síce tvrdý a ťažšie sa s ním obaľuje, ale stačí ho navlhčiť vodou a získa pružnosť, koľko ho navlhčiť, to záleží na druhu papiera a odskúšaní. Ak si napr. robím pstruha, alebo inú rybu v celku, tak ho zabalím len do papiera na pečenie a uložím do kovovej formy na srnčí chrbát tak, aby spodok bol v celku a konce zahnem na hor,prípadne ich previažem špagátikom či niťou, aby sa mi neotvorili a pečiem v rúre. Ryba sa mi potom nerozpadne pri servírovaní. A na zakrytie pekáča či inej nádoby je podľa mňa alobal ideálny ako "pokrievka" ako aj na prenos hotového jedla,alebo odloženie na neskoršie použitie aby nevychladlo.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


26.12.17 13:34 | Daniela Bieliková | karma: 94
to som netušila :-(

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


28.12.17 15:07 | Ingrid Štefanová st. | karma: 100
aspon ze ho nepouzivam tak casto

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


31.12.17 13:18 | Darina Božiková | karma: 83
alobal používam pri pečení na zakrytie pekáča,inak nie.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


01.01.18 17:21 | Ján Komada | karma: 62
používam ho občas

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


06.01.18 20:46 | Helena Zobková | karma: 91
Používala som občas, ale teraz to asi stopnem.

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Otlaky na nohách: Neuveríš, ale s týmto ich vyliečiš veľmi rýchlo!

02.01.2018 LIFESTYLE
Otlaky na nohách: Neuveríš, ale s týmto ich vyliečiš veľmi rýchlo!

Blíži sa k nám plesová sezóna, preto začíname oprašovať slávnostné róby, a samozrejme, lodičky, respektíve noblesnejšie topánky na podpätku...

Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály

04.01.2018 LIFESTYLE
Ako sa prejavuje predávkovanie kávou? Telo ti dáva jasné signály

Mnohí z nás nedajú na rannú kávičku dopustiť. V súčastnosti sa však kávičkárstvo pomerne rozrástlo a často len pri rannom voňavom potešení nezostávame.   Ďalšie dve kávičky si dávame v práci...

Horoskop na rok 2018: Aké znamenie bude mať najlepší rok v živote?

28.12.2017 HOROSKOPY
Horoskop na rok 2018: Aké znamenie bude mať najlepší rok v živote?

Horoskop na rok 2018 prináša skoro pre všetky znamenia pozitívne zmeny. Novinky sa budú týkať najmä vnútorného stavu mysle...

Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!

12.01.2018 LIFESTYLE
Mamografia: Pomocník alebo vrah? Toto musíš vedieť!

Rakovina prsníka je ročne diagnostikovaná u viac ako 3 000 Sloveniek. Väčšina žien podcení preventívne vyšetrenie, ktoré dokáže včas odhaliť chorobu. Posledné roky, našťastie...

Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!

06.01.2018 LIFESTYLE
Nepríjemné pálenie záhy alias reflux: Takto ju porazíš raz dva!

Tak, ako každý zdravotný problém, aj pálenie záhy spôsobuje nesprávne stravovanie a nesprávne fungovanie nášho organizmu.   Pálenie záhy, alebo ľudovo, kyselina, či odborne reflux...

Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

25.12.2017 LIFESTYLE
Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

Alobal, alebo inak povedané, hliníková fólia, patrí medzi bežné súčasti každej kuchyne. Využívame ho pri varení, pečení, skladovaní potravín alebo grilovaní...

Dvojitá brada ťa už nemusí viac trápiť. Takto sa jej zbavíš!

12.01.2018 LIFESTYLE
Dvojitá brada ťa už nemusí viac trápiť. Takto sa jej zbavíš!

Dvojitá brada predstavuje estetický problém, ktorý dokáže poriadne zaútočiť na sebavedomie jedinca. Aj napriek tomu, že nejde o nič závažné, asi väčšina ľudí by sa toho najradšej rýchlo zbavila...

Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

25.12.2017 LIFESTYLE
Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

Vianoce sú sviatky mieru a pokoja. Je to čas, kedy si konečne môžeme vydýchnuť, sadnúť si s rodinou k televízii a pozrieť si v nej obľúbené filmy, ktoré sme videli už aspoň dvadsaťkrát...

Originálna na Silvestra: Pošli známym najlepšie novoročné vinše!

29.12.2017 LIFESTYLE
Originálna na Silvestra: Pošli známym najlepšie novoročné vinše!

Počas vianočných sviatkov sme si  priania a vinše potrénovali, a na Silvestra to zvládneme ľavou zadnou.   V prípade, že naozaj neviete, čo do SMS, e-mailu či správy napísať svojim kamáratom a blízk...

Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.

26.12.2017 LIFESTYLE
Už viac nevyhadzuj škrupiny z vajec! Pozri, ako ti pomôžu.

Brušká už máme všetci preplnené vianočným šalátom a teraz si pekne hovieme na gauči, či absolvujeme „povinnú“ jazdu rodinných návštev. Avšak...

Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

03.01.2018 LIFESTYLE
Deravé silonky nepatria do koša. Takto ich ešte zužitkuješ!

Dámske silonové pančuchy – kúsok, ktorého význam chápeme len my ženy. Sú tenké, avšak sú moderné a zahaľujú našu kožu. Navyše, sú peknou ozdobou, a to hlavne prípade, že majú na sebe nejaké vzory...

Šokujúce! Nový šialený a nebezpečný trend - raw voda!

07.01.2018 LIFESTYLE
Šokujúce! Nový šialený a nebezpečný trend - raw voda!

V Amerike sa rozrastá nový ošiaľ s názvom raw voda. Zástancovia raw vody veria, že pitná voda z vodovodov je nezdravá. Namiesto toho kupujú vody, ktorým prischla nálepka „surová voda"...

Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

01.01.2018 LIFESTYLE
Glutaman sodný: Prečo dať ruky preč od tohto jedu?

MSG (monosodium glutamate), E621, či rastlinný alebo bielkovinový hydrolyzát. Pod všetkými týmito názvami sa skrýva starý známy glutaman sodný. Hovorí sa...

Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!

09.01.2018 LIFESTYLE
Prehnane slané jedlá, o ktorých si ani netušila: Čipsy to nie sú!

Každý lekár vám povie, že so slanými jedlami by ste mali byť kamárati len sporadicky. A čipsy, soletky či príliš slané údeniny, to sú všetko potraviny...

Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!

06.01.2018 LIFESTYLE
Škrabance a ryhy na okuliaroch? Zaručené triky ako sa ich zbaviť!

Patríte medzi ľudí, ktorí nosia okuliare takmer denne? Škrabance a ryhy na okuliaroch pre vás teda nie sú ničím neznámym.   Pri každodennom nosení sa im vyhnete len ťažko...

Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

21.01.2018 LIFESTYLE
Máš problémy s obličkami? Tieto signály môžu naznačovať, že áno!

Obličky plnia v ľudskom tele hneď niekoľko dôležitých funkcií. Pôsobia ako filter krvi, regulujú množstvo vody v organizme a podieľajú sa na udržiavaní homeostázy...

.

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 0s