Registrácia Prihlásenie

Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!


Alobal, alebo inak povedané, hliníková fólia, patrí medzi bežné súčasti každej kuchyne. Využívame ho pri varení, pečení, skladovaní potravín alebo grilovaní, vďaka čomu sa potraviny pripravia rýchlejšie a dokonca v sebe udržia viac šťavy, čím sú lahodnejšie. Mnohým by sa zadalo, že vďaka širokým možnostiam využitia je to je perfektný výmysel.

Avšak, len málokto vie, že alobal je v skutočnosti škodlivý pre naše zdravie. Dokonca, hliníková fólia môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Obsiahnutý hliník spôsobuje rednutie kostí, môže poškodiť mozog. Prečo je to tak? Je naozaj používanie alobalu v domácnosti škodlivé?

Pozri aj: Trápi ťa bolesť? Toto ťa jej zbaví do pár minút!

zemiak v alobale

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčaná denná dávka hliníka

Ako pri všetkých vitamínoch a mineráloch, tak aj pri hliníku je stanovená maximálna dávka, ktorú môže dospelý človek prijať. V tomto prípade je maximálna hranica 60 mg hliníka denne. Avšak v prípade, že používate alobal pri pečení, tak sa vplyvom tepla do potravín uvoľňuje viac ako 400 mg hliníka, čo je extrémne prekročenie povolenej hranice. Preto sa neodporúčame používať alobal pri styku s kyslými potravinami, ale ani korenenými potravinami, či zeleninou. 

mäso v alobale

Zdroj: Shutterstock®

Ako používať alobal a predchádzať zdravotným problémom?

Čo je však pozitívne, testy u nás dostupných alobalov boli hygienikmi označené za nezávadné, avšak len v prípade, že sa používajú správne, a hlavne minimálne.

Pri grilovaní zabudnite na balenie zeleniny alebo mäsa do alobalu. Vložte ich pekne do pekáča a ten prekryte alobalom. Takto je riziko nasiaknutia potravín hliníkom minimálne. Rovnako je nevhodné do alobalu baliť kyslé potraviny, pretože ich kyslosť prispieva k zvýšenému uvoľňovaniu hliníka.

Ak už ste si zvykli na balenie desiaty alebo iných pokrmov do alobalu, tak to meniť nemusíte. Majte však na pamäti pravidlo 4 hodín. Pretože doba kontaktu potravín s hliníkom obsiahnutým v alobale by nemala prekročiť 4 hodiny. 

- Anketa

POUŽÍVATE ALOBAL V DOMÁCNOSTI ČASTO?

Odpovedalo 92 ľudí  

Áno, balím doň deťom desiatu do školy
8%
Áno, je to nenahraditeľný pomocník v kuchyni
12%
Používam ho, ale len striedmo
67%
Nie, nepoužívame ho, pretože sme objavili čaro zapekacích nádob
13%

Návrat hore
Autor článku

17 komentárov

Soňa Krátka 25.12.17 07:44

SK
karma
92.00

alobal doma máme, používam ho buď pri pečení, ak náhodou nemám vrch na plech do rúry, alebo keď dávam niečo do chladničky a tiež to potrebujem zakryť...

  • 3
Odpovedať

Soňa Kelemenová 25.12.17 09:15

SK
karma
85.00

bratranec robil na vysokokej skole nejak vyskum s alobalob... tak mi o tom porozpraval.... je to presne tak ako ste to napisali v clanku.. tieti informacie o skodlivosti mu vysli naozaj takto.. a na prikrytie niecoho ako pisete pani Sona,nepouzivajte alobal... ale predavaju take silikonove kocky v roznych rozmeroch a tie sa pekne roztiahnu na vrch co chcem zakryt a tak dam do chladnicky

  • 6
Odpovedať

Soňa Krátka 25.12.17 11:09

SK
karma
92.00

poraďte prosím, kde ste ich kupili, rada si kúpim aj ja, ďakujem

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 27.12.17 10:28

SK
karma
85.00

dajte si so vyhladavaca silikonove pokrievky.... predavaju jednu sadu za par eur a su v nej styri velkosti

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 25.12.17 10:37

KK
karma
89.00

veľmi málo používame alobal a také že zabaliť desiatu do alobalu tak to vôbec nie

  • 5
Odpovedať

Jana Belicová 25.12.17 13:12

JB
karma
91.00

U nás používame alobal pri pečení na zakrytie pekáča, ale asi aj s tým skončím. Na kurzoch varenia na škole sme robili všelijaké balíčky pečené v alobale, doma som to však nikdy nerobila. Ani negrilujeme, tak ma vypustenie alobalu v kuchyni bolieť veľmi nebude. Na čistenie striebra a brúsenie nožníc ho budem používať ďalej.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 25.12.17 14:28

MD
karma
105.00

Používam ho tak dvakrát do mesiaca na zakrytie pekáča pri pečení- to hádam nieje také katastrofálne, aby som sa toho musela vzdať:)

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 25.12.17 15:40

MM
karma
100.00

nepreháňam to s alobalom, niečo občas len prikryjem

  • 0
Odpovedať

Mária Beniačová 25.12.17 16:58

MB
karma
96.00

Najprv prišiel na rad hliníkový riad. Bolo len otázkou času, kedy dôjde aj na alobal.

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 25.12.17 21:44

karma
115.00

OMG,už aj alobal je škodlivý ?? :-O

  • 0
Odpovedať

andrea suchanova 26.12.17 00:40

AS
karma
-1.00

mate chybu v článku uvoľňuje sa hliník nie horčík :-)

  • 4
Odpovedať

Ján Kováčik 26.12.17 08:15

JK
karma
-1.00

Pokiaľ je to možné pri tepelnom spracovaní jedla, zabalím napr. rybu či iné mäso do papiera na pečenie a ak je potrebné pri ďalšej tepelnej úprave, tak až potom to celé zabalím do alobalu. Papier na pečenie je síce tvrdý a ťažšie sa s ním obaľuje, ale stačí ho navlhčiť vodou a získa pružnosť, koľko ho navlhčiť, to záleží na druhu papiera a odskúšaní. Ak si napr. robím pstruha, alebo inú rybu v celku, tak ho zabalím len do papiera na pečenie a uložím do kovovej formy na srnčí chrbát tak, aby spodok bol v celku a konce zahnem na hor,prípadne ich previažem špagátikom či niťou, aby sa mi neotvorili a pečiem v rúre. Ryba sa mi potom nerozpadne pri servírovaní. A na zakrytie pekáča či inej nádoby je podľa mňa alobal ideálny ako "pokrievka" ako aj na prenos hotového jedla,alebo odloženie na neskoršie použitie aby nevychladlo.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 26.12.17 13:34

DB
karma
100.00

to som netušila :-(

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 28.12.17 15:07

karma
92.00

aspon ze ho nepouzivam tak casto

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 31.12.17 13:18

DB
karma
110.00

alobal používam pri pečení na zakrytie pekáča,inak nie.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 01.01.18 17:21

JK
karma
103.00

používam ho občas

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.01.18 20:46

HZŠ
karma
100.00

Používala som občas, ale teraz to asi stopnem.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Pudingové slimáky s brusnicami – potešia každého maškrtníka!
Dezerty

RECEPT: Pudingové slimáky s brusnicami – potešia každého maškrtníka!

  • 48
  • 8
  • 20.09.2019
Recept na jablkový zákusok (jablkové pité), ktorý stojí za vyskúšanie
Dezerty

Recept na jablkový zákusok (jablkové pité), ktorý stojí za vyskúšanie

  • 109
  • 5
  • 30.07.2019
RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!
Pre štíhlu líniu

RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

  • 99
  • 6
  • 27.09.2019
TOPlist