Registrácia Prihlásenie

Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

Šokujúce! Časté používanie alobalu škodí nášmu zdraviu!

  • 124
  • 17

Alobal, alebo inak povedané, hliníková fólia, patrí medzi bežné súčasti každej kuchyne. Využívame ho pri varení, pečení, skladovaní potravín alebo grilovaní, vďaka čomu sa potraviny pripravia rýchlejšie a dokonca v sebe udržia viac šťavy, čím sú lahodnejšie. Mnohým by sa zadalo, že vďaka širokým možnostiam využitia je to je perfektný výmysel.

Avšak, len málokto vie, že alobal je v skutočnosti škodlivý pre naše zdravie. Dokonca, hliníková fólia môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy. Obsiahnutý hliník spôsobuje rednutie kostí, môže poškodiť mozog. Prečo je to tak? Je naozaj používanie alobalu v domácnosti škodlivé?

Pozri aj: Trápi ťa bolesť? Toto ťa jej zbaví do pár minút!

zemiak v alobale

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčaná denná dávka hliníka

Ako pri všetkých vitamínoch a mineráloch, tak aj pri hliníku je stanovená maximálna dávka, ktorú môže dospelý človek prijať. V tomto prípade je maximálna hranica 60 mg hliníka denne. Avšak v prípade, že používate alobal pri pečení, tak sa vplyvom tepla do potravín uvoľňuje viac ako 400 mg hliníka, čo je extrémne prekročenie povolenej hranice. Preto sa neodporúčame používať alobal pri styku s kyslými potravinami, ale ani korenenými potravinami, či zeleninou. 

mäso v alobale

Zdroj: Shutterstock®

Ako používať alobal a predchádzať zdravotným problémom?

Čo je však pozitívne, testy u nás dostupných alobalov boli hygienikmi označené za nezávadné, avšak len v prípade, že sa používajú správne, a hlavne minimálne.

Pri grilovaní zabudnite na balenie zeleniny alebo mäsa do alobalu. Vložte ich pekne do pekáča a ten prekryte alobalom. Takto je riziko nasiaknutia potravín hliníkom minimálne. Rovnako je nevhodné do alobalu baliť kyslé potraviny, pretože ich kyslosť prispieva k zvýšenému uvoľňovaniu hliníka.

Ak už ste si zvykli na balenie desiaty alebo iných pokrmov do alobalu, tak to meniť nemusíte. Majte však na pamäti pravidlo 4 hodín. Pretože doba kontaktu potravín s hliníkom obsiahnutým v alobale by nemala prekročiť 4 hodiny. 

- Anketa

POUŽÍVATE ALOBAL V DOMÁCNOSTI ČASTO?

Odpovedalo 97 ľudí  

Áno, balím doň deťom desiatu do školy
7%
Áno, je to nenahraditeľný pomocník v kuchyni
11%
Používam ho, ale len striedmo
66%
Nie, nepoužívame ho, pretože sme objavili čaro zapekacích nádob
15%

  • 124
  • 17
Návrat hore
Autor článku

17 komentárov

Soňa Krátka 25.12.17 07:44

SK
karma
115.00

alobal doma máme, používam ho buď pri pečení, ak náhodou nemám vrch na plech do rúry, alebo keď dávam niečo do chladničky a tiež to potrebujem zakryť...

  • 3
Odpovedať

Soňa Kelemenová 25.12.17 09:15

SK
karma
86.00

bratranec robil na vysokokej skole nejak vyskum s alobalob... tak mi o tom porozpraval.... je to presne tak ako ste to napisali v clanku.. tieti informacie o skodlivosti mu vysli naozaj takto.. a na prikrytie niecoho ako pisete pani Sona,nepouzivajte alobal... ale predavaju take silikonove kocky v roznych rozmeroch a tie sa pekne roztiahnu na vrch co chcem zakryt a tak dam do chladnicky

  • 6
Odpovedať

Soňa Krátka 25.12.17 11:09

SK
karma
115.00

poraďte prosím, kde ste ich kupili, rada si kúpim aj ja, ďakujem

  • 1
Odpovedať

Soňa Kelemenová 27.12.17 10:28

SK
karma
86.00

dajte si so vyhladavaca silikonove pokrievky.... predavaju jednu sadu za par eur a su v nej styri velkosti

  • 1
Odpovedať

Katarína Kusá 25.12.17 10:37

KK
karma
89.00

veľmi málo používame alobal a také že zabaliť desiatu do alobalu tak to vôbec nie

  • 5
Odpovedať

Jana Belicová 25.12.17 13:12

JB
karma
91.00

U nás používame alobal pri pečení na zakrytie pekáča, ale asi aj s tým skončím. Na kurzoch varenia na škole sme robili všelijaké balíčky pečené v alobale, doma som to však nikdy nerobila. Ani negrilujeme, tak ma vypustenie alobalu v kuchyni bolieť veľmi nebude. Na čistenie striebra a brúsenie nožníc ho budem používať ďalej.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 25.12.17 14:28

MD
karma
113.00

Používam ho tak dvakrát do mesiaca na zakrytie pekáča pri pečení- to hádam nieje také katastrofálne, aby som sa toho musela vzdať:)

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 25.12.17 15:40

MM
karma
112.00

nepreháňam to s alobalom, niečo občas len prikryjem

  • 0
Odpovedať

Mária Beniačová 25.12.17 16:58

MB
karma
96.00

Najprv prišiel na rad hliníkový riad. Bolo len otázkou času, kedy dôjde aj na alobal.

  • 2
Odpovedať

Elena Švachová 25.12.17 21:44

karma
109.00

OMG,už aj alobal je škodlivý ?? :-O

  • 0
Odpovedať

andrea suchanova 26.12.17 00:40

AS
karma
-1.00

mate chybu v článku uvoľňuje sa hliník nie horčík :-)

  • 4
Odpovedať

Ján Kováčik 26.12.17 08:15

JK
karma
-1.00

Pokiaľ je to možné pri tepelnom spracovaní jedla, zabalím napr. rybu či iné mäso do papiera na pečenie a ak je potrebné pri ďalšej tepelnej úprave, tak až potom to celé zabalím do alobalu. Papier na pečenie je síce tvrdý a ťažšie sa s ním obaľuje, ale stačí ho navlhčiť vodou a získa pružnosť, koľko ho navlhčiť, to záleží na druhu papiera a odskúšaní. Ak si napr. robím pstruha, alebo inú rybu v celku, tak ho zabalím len do papiera na pečenie a uložím do kovovej formy na srnčí chrbát tak, aby spodok bol v celku a konce zahnem na hor,prípadne ich previažem špagátikom či niťou, aby sa mi neotvorili a pečiem v rúre. Ryba sa mi potom nerozpadne pri servírovaní. A na zakrytie pekáča či inej nádoby je podľa mňa alobal ideálny ako "pokrievka" ako aj na prenos hotového jedla,alebo odloženie na neskoršie použitie aby nevychladlo.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 26.12.17 13:34

DB
karma
107.00

to som netušila :-(

  • 0
Odpovedať

Ingrid Štefanová 28.12.17 15:07

karma
93.00

aspon ze ho nepouzivam tak casto

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 31.12.17 13:18

DB
karma
112.00

alobal používam pri pečení na zakrytie pekáča,inak nie.

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 01.01.18 17:21

JK
karma
103.00

používam ho občas

  • 0
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 06.01.18 20:46

HZŠ
karma
100.00

Používala som občas, ale teraz to asi stopnem.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Dalgona káva: Najväčší hit internetu, ktorý musíš vyskúšať!
Nápoje

Dalgona káva: Najväčší hit internetu, ktorý musíš vyskúšať!

  • 135
  • 10
  • 27.04.2020
RECEPT: Cottage palacinky bez múky, z ktorých sa nepriberá
Bezmäsité jedlá

RECEPT: Cottage palacinky bez múky, z ktorých sa nepriberá

  • 68
  • 6
  • 01.05.2020
RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou
Mäsité jedlá

RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou

  • 72
  • 5
  • 27.05.2020
TOPlist