Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?

Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?
  • 24.03.2015
  • Silvia Karasová

Chcete schudnúť, raz a navždy. V tom prípade si asi dobre uvedomujete, že bez zdravej stravy to nepôjde. Vylúčiť tuk zo svojej kuchyne však nemusí byť až také zložité, ako sa na prvý pohľad zdá. Na druhej strane nápady na to, ako variť bez neho, nám tiež nemusia skrsnúť v hlave ihneď. A pokiaľ vám v kuchyni, čo to chýba, vrátiť sa opäť k panvici a bežnému oleju môže byť veľmi lákavé. Na beztukové, zdravé a zároveň diétne varenie toho zas až tak veľa nepotrebujete. Vybrali sme pre vás pár pomocníkov, vďaka ktorým váš jedálny lístok nebude ani pri tomto spôsobe nudný, tobôž nezáživný.

Odporúčame prečítať: Sacharidové vlny sú naozaj účinné?

Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?

Zdroj: Shutterstock®

Varenie na pare – najzdravšia a najjednoduchšia možná alternatíva ako sa zasýtiť, uvariť niečo chutné, zdravé a 100% bez tuku. Na varenie na pare potrebujete jedného z troch pomocníkov. Najideálnejšia voľba je parný hrniec, ktorý hlavne oceníte v prípade prípravy kompletného obeda / večere. Väčšina parných hrncov má viac poschodí, obvykle tri. V jednom si môžete pripraviť ryby / mäso, v ďalšom trebárs zeleninu a ak si potrpíte aj na iných prílohách tak pokojne aj ryžu, zemiaky..

Príprava na pare je úžasná v tom, že ponecháva všetky dôležité vitamíny, minerály aj živiny. Zároveň vaše jedlo bude mať svoju skutočnú chuť. Mrkva bude sladučká a zemiaky, akoby miešané maslom. Pri varení v parnom hrnci ale dávajte pozor na to, aby ste jednotlivé nádoby nepreplnili. Aby para, ktorá sa o ich prípravu stará, mohla voľne prechádzať každým poschodím. 

Odporúčame prečítať: Uvarte si čaj z čerstvých byliniek

Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?

Zdroj: Shutterstock®

Lacnejšou alternatívou za elektrický parný hrniec je klasický kovový „parák“. Presne ten, ktorý používate pri príprave buchiet na pare. Je lacný, jednoducho sa čistí a ešte jednoduchšia je manipulácia s ním. Parák však použijete skôr pri príprave zeleniny, viac kusov mäska, či ryby, tam ťažko uložíte. Ak nechcete elektrický parný hrniec, a malý parák vám nestačí lacnou, zdravou a rovnako efektívnou voľbou je bambusový parný hrniec, ktorý dostanete kúpiť už okolo 10 eur.

Odporúčame prečítať: Jarné komplikácie - zatočte s únavou aj s alergiou

Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?

Zdroj: Shutterstock®

Wok panvica – ideálna na prípravu čínskych jedál, ktoré ako dobre vieme sú zdravé a hlavne nevyžadujú litre oleja. Pri tých kvalitnejších sa vám jedlo nepripáli, ich dno je raz dva horúce a ak chcete čosi opekať, naozaj postačí kvapka oleja.

Varenie s pomocou halogénového svetla – teda v tzv. halogénovom varnom hrnci, ktorý pôsobí ako zdravá rúra na pečenie. V takomto hrnci pripravíte pohodlne hoc aj celé kuriatko s prílohou. Jeho výhodou je to, že pri príprave z jedla „odíde“ všetok tuk, napriek tomu však ostane šťavnaté. Potraviny v ňom sa uvaria vďaka cirkulácii horúceho vzduchu. Je to vlastne taký multifunkčný hrniec, v ktorom môžete variť, piecť, pripravovať jedlá na pare, ale tiež rozmrazovať. Jeho cena vás tiež nezruinuje, stojí okolo 30 eur.

Odporúčame prečítať: Sú bio výrobky naozaj zdravé?

Ako variť bez tuku – čo sa vám zíde?

Zdroj: Shutterstock®

Varenie na kokosovom oleji -  kokosový olej sa považuje za najzdravší olej vôbec. Je vhodný aj pri príprave jedál, ktoré si vyžadujú vysoké teploty. Tuk v ňom nenájdete a svojou jemnou chuťou vám pocit z pripraveného jedla nijako nepokazí. Kalórii sa báť nemusíte, z kokosového oleja sa na vás naozaj nenalepia. Okrem varenia ho môžete použiť aj namiesto masla a natrieť si ho napríklad na pečivo. Svojou konzistenciou pripomína prírodný tuk (bravčovú masť), je ale omnoho zdravší.

Zdroj foto: www.thinkstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní