Čo vylieči pery spálené od slnka? Daj na rady dermatológov!

Čo vylieči pery spálené od slnka? Daj na rady dermatológov!

Ochrana pleti ped slnkom je nesmierne dôležitá, napriek tomu ju ešte stále mnohí podceňujú. Ako isto dobre viete, natierať by sme si mali každý kúsok pokožky, ktorý je vystavovaný slnku a aplikáciu krému či iného opaľovacieho prípravku s dostatočne vysokým SPF by sme mali dokonca opakovať niekoľkokrát za deň. Presne tak totiž vyzerá zdravé opaľovanie, vďaka ktorému vám napríklad také pery spálené od slnka nehrozia. Nie každý však tieto zásady dodržiava.

Na pery pozabúdame

Ak sa pýtate, kam aplikovať opaľovací krém, pery sú jedným takým miestom. Práve pery sú časťou tela, ktorú pokrýva tá najjemnejšia pokožka náchylná na popálenie či iné poškodenie a pre ktorú je ochranný faktor veľmi dôležitý. Pery sú však zároveň, bohužiaľ, aj miestom, na ktoré pri aplikovaní opaľovacích prípravkov pozabúdame, čo sa nám môže naozaj nepekne vypomstiť. Pery spálené od slnka sú totiž veľmi bolestivé, vyzerajú veľmi nepekne a ich liečba môže byť pomerne zdĺhavá – trvať môže až 10 dní.

Inšpiruj sa: Najväčšie beauty a módne prešľapy: Pozor na tieto FAUX PAS!

popraskané pery

Zdroj: Shutterstock®

Začervenanie, pľuzgiere aj rakovina

Pery spálené od slnka vyzerajú podobne, ako keď sa spáli pokožka kdekoľvek inde na tele. Pozorovať na nich môžete začervenanie, sú bolestivé na dotyk, koža sa z nich môže olupovať a tvoriť sa môžu aj pľuzgiere. Ak máte sťaštie, symptómy vás opustia do piatich dní, v niektorých prípadoch sa však s nimi potrápite aj dvakrát dlhšie. Spálené pery však so sebou prinášajú okrem značného diskomfortu aj nebezpečné zdravotné riziká. Odborníci vystríhajú pred zvýšeným rizikom vzniku rakoviny pier.

balzam na pery

Zdroj: Shutterstock®

Pomôžu studené obklady či lieky

Účinnou prevenciou pred perami spálenými od slnka je samozrejme ich dôkladná ochrana prostredníctvom prípravkov s dostatočne vysokým SPF. Nezabúdajte na to, že pery si počas dňa nemôžete oblízať, pretože si zlížete aj SPF, ktoré ste si pred chvíľou tak precízne nanášali. V prípade, že prevencia nie je vaša silná stránka a vaše pery sú napriek všetkej osvete popálené od slnka, pristúpte na liečbu, ktorú odporúčajú dermatológovia.  Aby ste zmiernili bolestivosť a opuch, tak na pery priložte studený obklad. Od bolesti vám uľavia aj lieky s obsahom ibuprofénu a samotnú liečbu urýchlia prípravky s obsahom provitamínu B5, teda pantenolu. Nezabúdajte ani na dostatočnú hydratáciu a vyhýbanie sa priamemu slnku, kým sa pery úplne nezahoja.

Pozri aj: Prečo je dôležité mať hobby? Šokujúce benefity záľub vás dostanú!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Reibergerová 30.07.20 09:52

MR
karma
104.00

tak tento problém našťastie nepoznám

  • 0
Odpovedať

Natália Lobodášová 31.07.20 07:43

NL
karma
105.00

Raz som tento problém mala a nebolo to nič príjemné...pomohol mi med

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 03.09.20 16:36

SK
karma
113.00

Klasika, každý rok, keď ma spáli slnko.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní