Hapčí! Prečo kýchanie nezadržiavať? Značka: Už nikdy!

Hapčí! Prečo kýchanie nezadržiavať? Značka: Už nikdy!

Ten pocit zažil úplne každý, hoci aj malé bábätká. Šteklenie v nose, ktoré nás následne inštinktívne núti siahať po vreckovke, zavrieť oči a vydať dobre známe citoslovce – „hapčí”. Kýchanie je naozaj celkom bežnou súčasťou života a napriek tomu ho mnohí podceňujú a zvyknú potláčať. Podľa odborníkov však ide o veľkú chybu, pretože kýchanie je v skutočnosti zdraviu prospešné. Prečo kýchanie nezadržiavať a naopak, kýchať oveľa viac?

Je to celý proces

Vedeli ste, že až 35 percent z nás kýcha, keď sme náhle vystavení ostrému svetlu? Naoko sa možno kýchanie javí ako jednoduchý proces, no v skutočnosti je to jav, ktorý zapája nos, mozog a pomerne dosť veľa svalov hrude, tváre a krku. Vzniká pre iritáciu sliznice nosa, pričom zdroj tejto iritácie sa telo rozhodlo vypudiť von. Iritáciou môžu byť rôzne baktérie, alergény, nečistoty či iné spúšťače. Kýchanie môže navyše spôsobiť už spomínané vystavenie svetlu, plný žalúdok, vdychovanie studeného vzdhuchu a celkovo pocit chladu.

Zaujme ťa: Domáce triky proti alergii: Pomôž si od jej príznakov netradične

ako vzniká kýchanie

Zdroj: Shutterstock®

Výhody kýchania

Teóriu o tom, čo kýchanie vlastne spôsobuje máme za sebou. Teraz sa však poďme pozrieť na to, prečo odborníci neodporúčajú kýchanie zadržiavať, čo je pomerne bežná prax mnohých ľudí. Najdôležitejším dôvodom, prečo kýchanie nepotláčať je, že nás zbavuje baktérií a nečistôt, alergénov a iných nepozvaných hostí, ktorí dráždia sliznicu nosa. 

Škodci tak vďaka kýchaniu odchádzajú z tela von skôr, ako by mohli urobiť väčšiu šarapatu. Kýchanie navyše pre telo pôsobí odľahčujúco a v prípade, že ho potlačíte si môžete privodiť aj fyzickú bolesť, nakoľko ho nasmerujete namiesto von z tele niekde dovnútra. A čo povestné kýchanie na tri doby alebo „na zdravie, na šťastie a na lásku?" Lekári sa zhodujú, čím viac kýchame, tým lepšie, a to najmä práve preto, že kýchanie z tela vypudzuje baktérie. A trikrát je vždy lepšie než raz, no nie?

zaujímavosti o kýchaní

Zdroj: Shutterstock®

Rýchle ako strela

V noci nekýchame kvôli nervovým zakončeniam, ktoré v tomto čase odpočívajú a kýchanie je tiež reflex. Keď raz začne, pokračuje po celý život a nedá sa ho zbaviť. Aj to sú zaujímavosti o kýchaní, o ktorých možno mnohí nevedia. A to, že vzduch, ktorý vyjde z nozdier pri kýchaní môže dosiahnuť rýchlosť až 160 km/h ste vedeli? 

Z nozdier však nevychádza len vzduch, ale i kvapôčky a po jednom kýchnutí ich z vás môže vyjsť až 40-tisíc, čo nie je v súčasnej dobe strašiaceho vírusu vôbec príjemné. A zaujímavosť na záver? Tieto kvapôčky dokážu doletieť až do vzdialenosti 30 metrov, tak sa pred kýchajúcim človekom do priestoru bráňte ako sa len dá!

Inšpiruj sa: Vitamín C nedostupný v lekárni: Priprav si tieto chutné citrónové cukríky


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní