Koronavírus na potravinách: Hrozí nám nákaza nákupom v obchodoch?

Koronavírus na potravinách: Hrozí nám nákaza nákupom v obchodoch?

Koronavírus je v tomto období témou číslo 1. Všetci sa ho obávame a tak z obáv o svoje zdravie radšej ostávame doma zatvorení a venujeme sa sebe či svojej rodine. Na jednej strane si takto môžeme nájsť čas na naše zabudnuté záľuby – môžeme oprášiť ihlice na štrikovanie či háčik na háčkovanie, dokonca niektoré z nás vytiahli ihlu a niť a podľahli vyšívaniu obrázkov. Šikovné dámy zase vytvárajú ochranné rúška a ďalšie sa venujú predovšetkým deťom.

Keďže sú zatvorené školy a škôlky, zatvorené máme aj niektoré firmy, tak rodiny sedia doma a venujú sa utužovaniu rodinných vzťahov. Ale povedzme si, do obchodu zájsť treba. Potrebujeme predsa aj variť a žiť. Bez ochranného rúška a gumených rukavíc vás do obchodov nepustia. Ale je to dostatočná ochrana? Neprivážame si z obchodov potraviny s koronavírusom na obaloch? Otázka, ktorá vŕta v hlave mnohých z nás. Tak aká je pravda?

Pozri aj: Ochrana pred koronavírusom: Tento základný návyk ti môže zachrániť život!

koronavírus - COVID-19

Zdroj: Shutterstock®

Koronavírus na potravinách – ÁNO alebo NIE?

Aj napriek tomu, že v dôsledku šírenia sa koronavírusu bolo pozastavené odosielanie zásielok do určitých krajín a rovnako aj ich prijímanie, odborníci sa zhodli na tom, že koronavírus sa prostredníctvom poštových zásielok nedokáže šíriť. Aj napriek tomu v mnohých domácnostiach aktuálne prebieha dezinfekcia všetkých prijatých zásielok či ich karanténa na čerstvom vzduchu – veď čo ak mal kuriér alebo niekto v kuriérskej spoločnosti koronavírus, ktorý sa mohol dostať aj na samotnú zásielku? Obávať sa určite nemusíte! Ako to je však v prípade potravín?

Aj v tomto prípade Štátna veterinárna a potravinová správa SR uvádza (ŠVPS), že prenos koronavírusu potravinami je nepravdepodobný. Na to, aby sa koronavírus šíril, potrebuje svojho hostiteľa, čo je v prípade potravín nemožné. COVID-19 sa prenáša z človeka na človeka prostredníctvom kvapôčok a aj keby sa tie dostali na povrch obalov, kým sa výrobok dostane k samotnému spotrebiteľovi, prechádza rozličnými procesmi, teplotami a inými vonkajšími vplyvmi, v dôsledku čoho by určite „neprežil". Tiež ŠVPS uvádza, že koronavírus sa na niektorých povrchoch drží veľmi krátko.

Na druhej strane však Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR uvádza, že by sme si mali dávať pozor na niektoré druhy povrchov, pretože na nich sa kvapôčky vírusu môžu držať dlhšiu dobu. Na kartónoch 24 hodín, na medených povrchoch 4 hodiny, v aerosóloch 3 hodiny.

ochrana pred koronavírusom

Zdroj: Shutterstock®

Na čo sú potom rukavice?

Nielen zákazníci, ale aj samotní zamestnanci potravinárskych podnikov sú vybavení ochrannými rúškami a rukavicami. Je to dôležitá prevencia na ochranu pred chorobami a rovnako aj pred koronavírusom. Tieto ochranné pomôcky sú určené na to, aby zamestnanci chránili seba, ale aj ostatných.

Buďme teda ohľaduplní aj k ostatným a nepodceňujme ochranné prostriedky, ktoré sú v týchto dňoch potrebné ako soľ. Správajme sa zodpovedne!

Neprehliadni: Ako rozlíšiť koronavírus od chrípky a zbytočne nepanikáriť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní