Rúž na pery nie je len obyčajná vec! 13 fascinujúcich faktov, ktoré si o ňom isto nevedela

Rúž na pery nie je len obyčajná vec! 13 fascinujúcich faktov, ktoré si o ňom isto nevedela

Rúž na pery, dalo by sa povedať, je základom líčenia už po stáročia. Je to produkt, ktorý našim perám dokáže vdýchnuť nový život. A nielen to! V dnešnej dobe je považovaný za tzv. multilíčidlo. Používa sa na dodanie šťavy perám, ale aj líčkam či dokonca aj namiesto očných tieňov. Vedeli ste aj to, že červeným rúžom na pery môžete prekryť tmavé kruhy pod očami? Stačí naniesť trochu rúžu a prekryť korektorom a po kruhoch nebudú žiadne stopy.

Tento beauty výrobok vám môže pomôcť dodať sebavedomie a úplne zmeniť váš vzhľad. Odvážnejšie svetlé alebo sýte odtiene vám pomôžu urobiť výrazný dojem, zatiaľ čo jemnejšie rúže sú skvelým spôsobom, ako dodať perám šmrnc. Avšak, bez ohľadu na to, aký odtieň rúžu nosíte, je to nevyhnutná súčasť kozmetickej taštičky. A popravde, tých rúžov máme zväčša viac než dosť. Rovnako ako balzam na pery, tak aj rúž si nájde svoje miesto v každej našej kabelke.

Rúž prešiel od svojich dávnych počiatkov dlhú cestu a je fascinujúcim produktom s dlhou históriou.

Pozri aj: Intimita sa mení vekom i rodičovstvom! Túžba môže klesnúť až na bod mrazu!

Z čoho sa vyrábali prvé rúže na pery?

Úplne prvý rúž predstavoval akúsi farbu na pery, ktorá bola po prvýkrát použitá v sumerskej oblasti. Podľa dostupných análov sa farba na pery používala už pred viac ako 5 000 rokmi pred naším letopočtom. Farba sa vyrábala drvením drahých kameňov a používala sa nielen na pery, ale aj okolo očí.

Neskôr sa rúž začal vyrábať s prídavkom železnej rudy, okru a hnedej riasy. Bohužiaľ, tento rúž bol toxický a teda aj nebezpečný pre zdravie.

Aj samotná Kleopatra bola fanúšičkou tohto odvážneho líčidla. Avšak, jej rúž sa vyrábal z nezvyčajných prísad. Píše sa, že jej ikonický červený rúž obsahoval rozdrvených chrobákov, rybie šupiny, červený oker a kvety.

V starovekom Grécku vsadili na úplne iné prísady, ktoré do rúžov na pery zamiešavali a z ktorých ich vyrábali. Spomenúť môžeme najmä krokodílí trus, ovčí pot a červené farbivo.

7 zaujímavých faktov o rúži naprieč históriou

  1. V starovekom Egypte nosili rúž muži aj ženy ako symbol postavenia.
  2. V starovekom Grécku bol rúž vyhradený pre prostitútky. Stalo sa zákonom, že prostitútky ho museli nosiť, aby ich muži mohli identifikovať.
  3. Rúž používaný za čias starovekého Ríma obsahoval toxické zložky, ako napríklad olovo, železnú rudu a fokus (druh riasy), ktoré mali škodlivé účinky na zdravie.
  4. Jednými z prvých ingrediencií používaných na výrobu rúžu boli živočíšny tuk, býčí mozog, včelí vosk a drvené drahé kamene.
  5. Prvý komerčne dostupný rúž bol vyrobený v roku 1870.
  6. Prvý dlhotrvajúci rúž na svete vyvinula chemička Hazel Bishopová, ktorá vytvorila receptúru počas práce v laboratóriu dermatológa po druhej svetovej vojne.
  7. Prvý otočný rúž v tube sa objavil v roku 1923.

Odporúčame: Aké typy pleti poznáme a ako sa prejavujú? Odhaľ ten svoj!

Vedeli ste, že:

  • S rúžom na pery sa spája aj spojenie „bozk smrti“? Vznikol kvôli fenoménu „femme fatale" v beletrii, ale aj preto, že niektoré staroveké civilizácie nevedomky používali na výrobu rúžu jedovaté materiály.
  • Hlavnými zložkami moderných rúžov sú vosky (aj prírodný včelí vosk), oleje, pigmenty a zmäkčovadlá? Na ochranu pier pred nepriaznivými vplyvmi môžu rúže a lesky na pery obsahovať aj vitamín E, kolagén, aminokyseliny, aloe vera a hydratačné látky.
  • Rúže môžu obsahovať rybie šupiny a ricínový olej, ktorý poskytuje perám lesklý film?
  • V európskom stredoveku sa červené rúže dlho spájali s uctievaním Satana? Rúže boli dokonca považované za módny doplnok prostitútok a žien z nižších vrstiev.
  • Sa rúže na pery stali populárnymi hlavne po vzniku čiernobielych filmov v Hollywoode? Najznámejšie herečky, ktoré spopularizovali rúže, boli Greta Garbo, Joan Crawford, Marilyn Monroe a Elizabeth Taylor.

Zaujímavosťou je, že podľa štúdií predaj rúžov na pery má tendenciu stúpať počas pochmúrnych alebo daždivých dní. Nuž, zjavne sa v tomto období rady obdarovávame a robíme si radosť takou maličkosťou, ako je rúž na pery.

Neprehliadni: Za starý matrac sa ti telo nepoďakuje. Aké zdravotné problémy môže spôsobiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní