Antioxidant cysteamín – neznámy, no jeho účinky ťa presvedčia, že stojí za to!

Antioxidant cysteamín – neznámy, no jeho účinky ťa presvedčia, že stojí za to!

Starostlivosť o našu pleť a pokožku celého tela je nesmierne náročná. Veď si len vezmite, koľko prípravkov na trhu nájdeme. K dispozícií sú produkty na každý typ pleti a rovnako tak aj na každý problém s pleťou. Akné, atopický ekzém, suchá či mastná pleť, vrásky,... všetko to vyriešite nejakým krémom.

Samozrejme, každý výrobca uvádza, že ten jeho produkt vyrieši jeden konkrétny problém, alebo že môžete očakávať viacero zázrakov od jedného prípravku. Vybrať si teda to najlepšie pre seba a svoju pleť je náročné.

Ktorý výrobok je pre mňa najlepší? Bude tento výrobok skutočne fungovať? Máte množstvo otázok a my chápeme, že ste frustrovaní. No ak bojujete s tmavými škvrnami na pokožke – pigmentovými škvrnami, tak v tom prípade máme pre vás jedno riešenie s názvom CYSTEAMÍN.

Pozri aj: Minul sa ti deodorant? Bravúrne ho nahradíš aj tým, čo máš určite doma

Čo je cysteamín?

Cysteamín je látka zosvetľujúca pokožku, ktorá sa nachádza v kožných bunkách tela. Tento silný antioxidant znižuje produkciu melanínu v pokožke a viditeľne tak zlepšuje vzhľad hnedých škvŕn na pokožke, teda pigmentových škvŕn.

Je dôležité podotknúť, že cysteamín nie je žiadne bielidlo. Je to antioxidant, ktorý odstraňuje nadbytočný pigment melanín, ktorý je zodpovedný za hyperpigmentáciu. Hovoríme teda o zložke, ktorá je bezpečná na použitie aj pri domácej starostlivosti o pokožku.

Pri lokálnej aplikácii na pokožku dokáže znížiť pigmentáciu a zároveň odstraňovať voľné radikály. Cysteamín znižuje množstvo L-cystínu, ktorý sa podieľa na tvorbe melanínu. Z toho dôvodu odborníci uvádzajú, že tento antioxidant pomáha znižovať aj melasmu.

Hoci je cysteamín prirodzený a pre väčšinu ľudí bezpečný, ľudia s vitiligom by sa mu mali vyhýbať. Navyše, nebol testovaný na používanie počas tehotenstva a dojčenia, takže tieto skupiny žien by sa mu mali tiež vyhýbať.

Cysteamín je vhodný pre všetkých tých, ktorí majú problémy s hyperpigmentáciou a najmä pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť hydrochinónu (ktorý je v EÚ navyše zakázaný ako možný karcinogén) alebo prípravkom na zosvetlenie pokožky obsahujúcim kortikosteroidy, ktoré môžu pokožku stenčiť.

Aké sú výhody cysteamínu?

Na trhu možno nájsť veľké množstvo prípravkov a účinných látok, ktoré sú určené na vyblednutie pokožky a zmiernenie pigmentových škvŕn. Dokonca medzi nami kolujú aj babské tipy a triky, ako pigmentové škvrny vybieliť. Pýtate sa však, v čom je cysteamín iný? Prečo sa oplatí tento antioxidant vyskúšať?

  • Prirodzene sa vyskytuje v ľudskom tele: Cysteamín je antioxidant, ktorý si naše telo vyrába samo.
  • Je pomerne šetrný: Pokiaľ ide o zložky na zosvetlenie pokožky, cysteamín je bezpečnejší ako iné dostupné zosvetľujúce produkty.
  • Pokožka ho skvelo znáša: Cysteamín dobre pôsobí na širokú škálu odtieňov pleti. Dokonca nie je potrebné dávať si prestávky pri jeho používaní, nakoľko nemá negatívny vplyv na pokožku. Potešujúce je, že ho dobre znáša aj tmavšia pokožka (fototyp pleti V a VI).

Zaujme ťa aj: Používaš peeling na pokožku hlavy? Prečo tento krok pri starostlivosti o vlasy nepreskakovať?

Cysteamín v starostlivosti o pokožku

Pri lokálnej aplikácii môže krém s obsahom tohto antioxidantu pomôcť vyblednúť existujúce škvrny a zabrániť vzniku budúcej hyperpigmentácie. Štúdie tiež preukázali, že pri použití v 5-percentnej koncentrácii je preukázateľne účinný pri liečbe epidermálnej melasmy, hyperpigmentačnej poruchy kože. Môže sa aplikovať na tvár, krk a oblasť hrudníka.

Ak ste vyskúšali iné rozjasňujúce zložky, ako je napríklad vitamín C, kyselina mliečna alebo kyselina kojová, ale nezaznamenali ste výsledky, toto by mohla byť pre vás skvelá voľba.

Potenciálne riziká pri používaní cysteamínu

Hoci sme vyššie písali, že ide o antioxidant, ktorý je pomerne dobre znášaný všetkými typmi pleti, pri citlivej by ste si mali dávať pozor. Na extrémne citlivú pokožku sa neodporúča. Keďže ide o pomerne novú zložku, ktorá zatiaľ nie je používaná vo veľkom, nie sú k dispozícií dlhodobé výskumy a štúdie, ktoré by sa zamerali na jej riziká či ďalšie účinky.

Medzi riziká (podľa dermatológov), ktoré môžu niektorí pocítiť, patrí dočasný pocit pálenia, začervenania alebo podráždenia. Ak po aplikácii cysteamínu pocítite trochu mravčenia alebo citlivosti na pokožke, nemusí to byť nevyhnutne dôvod na poplach – tento nepríjemný pocit by mal ustúpiť do 30 minút. Ak je však pálenie intenzívne alebo nemizne, prestaňte ho používať a poraďte sa so svojím dermatológom o ďalších krokoch.

Čo mnohí označujú za negatívum, je vôňa tohto antioxidantu. Podľa všetkého je nepríjemná a zapáchajúca po síre, čo nemusí zniesť každý. Práve vôňa môže odradiť od používania tejto zložky. Vrstvenie produktov je však jedným z riešení, ako s touto nepríjemnou vôňou bojovať a prekryť ju. Na druhej strane, oplatí sa ju vyskúšať v prípade, že sa chcete zbaviť pigmentových škvŕn.

Ako cysteamín používať pre dosiahnutie najlepších výsledkov?

Vo všeobecnosti sa cysteamín aplikuje na pokožku celej tváre (nie len na tmavšie oblasti) raz denne. Proces začnete tak, že s aplikáciou krému alebo séra počkáte aspoň hodinu po umytí tváre, aby ste znížili riziko podráždenia.

Po nanesení sa odporúča počkať 15 minút a následne prípravok z tváre opláchnuť. Tvár jemne osušte a naneste hydratačný krém.

Ak vaša pleť prípravok dobre znáša, nepozorujete žiadne začervenanie ani podráždenie, postupne môžete pôsobenie na pleti predlžovať, kým ho zmyjete. Naopak, ak spozorujete podráždenie alebo iný nežiadúci účinok, doprajte svojej pleti oddych a prípravok použite znova o niekoľko dní a nechajte ho pôsobiť kratšiu dobu.

A ako dlho tieto prípravky používať? Odborníci uvádzajú, že krém by ste mali intenzívne používať po dobu 4 až 6 mesiacov. Potom odporúčajú prejsť do udržiavacej fázy – teda na používanie len párkrát do týždňa. Táto fáza je kľúčová, pretože sa preukázalo, že čím dlhšie budete cysteamín používať, tým lepšie výsledky docielite.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní