Jesť čo najviac zeleninky, to nás učili naše mamy aj staré mamy. Veru, mali pravdu, keď tvrdili, že jedálniček by mal byť pestrý a najmä zelený. Niekedy sme sa však už čerstvej zeleniny nabažili dosýta a potrebujeme alternatívu. Presne tým je pečená zelenina pripravená v rúre, ktorú môžete jesť ako hlavný chod či prílohu ku kvalitnému mäsku. My vám prezradíme, ako pečenú zeleninu pripraviť bezchybne podľa toho, koľko minút pečenia potrebujú jednotlivé druhy zeleniny.
Recept na pečenú zeleninu
Aby ste z obyčajných kúskov zeleniny spravili naozajstnú delikatesu, netreba vám veľa nástrojov. Stačí rúra, ktorú predohrejete na približne 220 °C , plech a papier na pečenie. Potom si už len nachystajte zeleninu podľa vašej chute – umyte ju, očistite a nakrájajte na kúsky. Pre inšpiráciu – karotka chutí najlepšie na obdĺžniky podobné hranolčekom, podobne aj batáty. Na kocky si nakrájajte klasické zemiaky, tekvicu či cuketu, brokolicu a karfiol pripravujte po ružičkách a fazuľky so špargľou nechajte tak, ako sú. Cibuľku pripravujte rozkrájanú na štvrtinky a ružičkový kel na polovice.
Inšpirácia pre teba: Prečo nemôžem schudnúť? Čo ak nepomáha diéta ani pohyb?
Bude ťa zaujímať
Koľko minút piecť zeleninu?
Keď už sme zvládli teóriu krájania a prípravy zeleniny, rúru máme rozpálenú na požadovanú teplotu a na plechu sa nám vyníma papier na pečenie, môžeme pristúpiť k pečeniu. Na plech si zeleninku jednoducho poukladajte, pričom ju môžete (ale nemusíte) pokvapkať olivovým olejom, alebo dosoliť či posypať obľúbenou koreninou. Ako dlho piecť jednotlivé druhy zeleniny?
- 10 – 15 minút nechajte v rúre zelené fazuľky a špargľu.
- 15 – 20 minút sa pripravuje cuketa a baklažán či cherry paradajky.
- 20 – 25 minút venujte v teple brokolici, tekvici, prípadne paštrnáku aj farebnej paprike.
- 25 – 30 minút potrebuje na prípravu karotka, cibuľka aj karfiol.
- 30 – 35 minút pripravujte batáty.
- 35 – 40 minút potrebuje ružičkový kel aj klasické zemiaky.
Pečte viac druhov naraz
Ak sa chystáte sebe a svojej rodinke pripraviť naozaj pestrú prílohu s viacerými druhmi pečenej zeleninky, neváhajte! Prípravu si však premyslite vopred. Začnite s pečením zeleniny, ktorá potrebuje najviac času a postupne pridávajte do rúry časovo menej náročné druhy. Dôležité je aj to, aby ste zeleninu vždy po pár minútach premiešali vareškou, aby sa upiekla rovnomerne z každej strany. A ako by mal vyzerať dokonalý výsledok? Delikatesou bude vaša zeleninka vtedy, ak pekne zhnedne zvonka, čo jej dodá na povrchu mierne chrumkavú textúru. Vo vnútri však bude mäkká ako obláčik.
Želáme vám dobrú chuť bez výčitiek!