Dajte starým veciam nový život. Pomôže vám recyklácia či upcyklácia

Dajte starým veciam nový život. Pomôže vám recyklácia či upcyklácia

Milé dámy, dnes vám prinášame tipy, ako si vylepšiť staré veci a vdýchnuť im nový život. Taktiež vám predstavíme repasovanú bezdymovú alternatívu, ktorá je pre dospelé fajčiarky lepšou voľbou ako klasické cigarety.

Určite ste o nej už počuli, čítali a možno ňou aj žijete, pretože je to určitý spôsob života. Nie je to už len trend, ale nevyhnutná prax. Správne, reč je o udržateľnosti. Medzi známe pojmy v zodpovednom prístupe s ohľadom na životné prostredie patrí recyklácia a upcyklácia. A poznáte medzi nimi rozdiel?

  • Recyklácia predstavuje proces nakladania s odpadom, ktorý vedie k jeho ďalšiemu využitiu.
  • Upcyklácia je pojem, ktorý sa u nás zabýval len pred pár rokmi, napriek tomu teraz dosahuje veľkú popularitu. Namiesto kupovania nových výrobkov si za pomoci vlastnej kreatívy a staršieho predmetu môžete vytvoriť niečo úplne nov

V rámci recyklácie dokáže nájsť ďalšie uplatnenie mnoho druhov rôznych komponentov. Príkladom je elektronický odpad ako sú mobilné telefóny, počítače alebo aj batérie. Novinkou v oblasti recyklácie sú renovované modely bezdymových zariadení IQOS ILUMA Refreshed, ku ktorým sa ešte nižšie vrátime.

Pozri aj: Detox, diéta a zlozvyky? Urobte si plán, na extrémne kúry zabudnite

Pri upcyklácii sa kreativite nekladú žiadne hranice. Nemusíme už toľko nakupovať nové veci, ale vlastnoručne si dokážeme “upgradnúť” tie, čo už máme doma. Upcyklácia si tak nájde uplatnenie napríklad vo vašej záhrade alebo na terase, staršiemu riadu môžete vdýchnuť nový dizajn a funkciu kvetináčov pre vaše rastliny, obaly z nápojov zase poslúžia na pestovanie byliniek, zo starých plechoviek vytvoríte pôsobivé svietniky, ktoré nájdu uplatnenie počas letných večerov. Nesmrteľné sú palety, ktoré sú nielen lacné, ale dokážete z nich urobiť takmer čokoľvek.

A čo tak si vytvoriť kúsok oblečenia zo starších a nevyužitých vecí? Prešívajte, kombinujte materiály, farby, vyšívajte na “nudné” staré oblečenie.

upcyklácia

Zdroj: PMI

IQOS ILUMA Refreshed 

Pri  IQOS ILUMA Refreshed  získava dospelý užívateľ plne funkčné vynovené zariadenie za výhodnú cenu. Prísna kontrola, bezpečnosť a dezinfekcia sú samozrejmosťou. Všetky zariadenia, ktoré dospelí užívatelia prinesú, sa v recyklačnom centre starostlivo skontrolujú a roztriedia. Tie neopraviteľné sa rozoberú a recyklujú. Zariadenia, ktoré sú vhodné na obnovu či opravu, sa ďalej využijú v súlade s prísnymi normami pre kvalitu a bezpečnosť na repasovanie a následný predaj. Celé zariadenie je vyčistené, dezinfikované a vyleštené, aktualizuje sa firmvér. Repasované zariadenia, označené na svojom vonkajšom balení samolepkou „Refreshed“, idú následne do predaja na vybraných miestach za zvýhodnenú cenu.

Program obnovy elektrozariadení je súčasťou projektu CIRCLE. Pri zariadeniach vhodných na opätovné použitie dochádza napríklad k výmene chybných dielov alebo k výmene batérie, ak má zníženú kapacitu.

Pozri aj: Je pasívne fajčenie škodlivé? Koho najviac ohrozuje a ako sa chrániť?

Udržateľnosť a módne inovácie

Zdroj: PMI

Technológia, za ktorou stojí veda

Zariadenie využíva prelomovú technológiu indukčného nahrievania tabaku, ktorá tabak nespaľuje ale nahrieva ho zvnútra. Vďaka tomu vzniká aerosól, ktorý obsahuje až o  95  % menej škodlivých látok ako cigaretový dym*.  Nie je potrebné ani čistenie zariadenia, čo dospelých užívateľov bezdymových zariadení určite poteší.

Pýtate sa, prečo dať stopku cigaretám? Cigarety sťažujú dýchanie, ale po úplnom prechode na IQOS môžete lepšie dýchať, ako keby ste pokračovali vo fajčení – dokazuje to aj šesťmesačná klinická štúdia vykonaná v USA s 984 dospelými fajčiarmi. 

Bezdymové zariadenia IQOS ILUMA Refreshed nie sú bez rizika. Dodávajú nikotín, ktorý je návykový. Sú určené len pre dospelých, ktorí by inak pokračovali vo fajčení alebo užívaní iných nikotínových výrobkov.

* O 95 % menej“ predstavuje priemerné zníženie hladiny 9 škodlivých chemických látok, ktorých obsah odporúča Svetová zdravotnícka organizácia znížiť v cigaretovom dyme a ktoré nezahrňujú nikotín. To nevyhnutne nepredstavuje zníženie rizika o 95%.

Zdroj foto: PMI


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní