Fazuľa šarlátová: Zisti, v čom má navrch oproti iným odrodám!

Fazuľa šarlátová: Zisti, v čom má navrch oproti iným odrodám!

Fazuľa šarlátová – poznáte tento druh fazule a viete, čím sa líši od ostatných druhov? My sme si dnes na fazuľu šarlátovú trošku posvietili, pretože sa nám dostalo do uší čo-to o jej vzácnych účinkoch na zdravie a pozoruhodných benefitoch jej konzumácie. Preto nás, samozrejme, zaujímalo viac. Tak čo, ochutnáte ju spolu s nami?

Rastie... ako z vody

Fazuľa šarlátová (lat. Phaseolus coccineus) je ťahavá odroda fazule. Rastie naozaj veľmi rýchlo, no napriek tomu ju pokojne môžeme označiť za "miniatúrnu rastlinku", nakoľko len málokedy presahuje výškou populárnejšie odrody. Fakt, že rastie naozaj rýchlo, ju predurčuje na to, byť takzvaným dočasným živým plotom, ak máte v záhrade miesta, ktoré potrebujete na čas prekryť niečím živým a zeleným. Tento druh fazule sa môže pokojne konzumovať aj čerstvý, no rovnako tak je vhodný aj na skladovanie. To, prečo by nás však mala fazuľa šarlátová rozhodne zaujímať je fakt, že obsahuje vysoký podiel výživných látok a potrebnej vlákniny.

Pozri tiež: Fazuľa adzuki: Spoznaj dôvod, prečo za ňu zameniť obyčajné bôby!​

okrasná fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Bohatý zdroj vitamínu C

Ak si doprajete 120 g tejto fazule, pokryje vám až štvrtinu odporúčanej dennej dávky vitamínu C a pätinu odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej. Hoci najčastejšie sa struky tejto fazule tepelne upravujú, aby ste sa zbytočne nepripravovali o cenné látky, pokojne si ich len nadrobno nakrájajte a zmiešajte s obľúbeným zeleninovým šalátom, pochopiteľne, na surovo. Na to však použite mladé a krehké struky. V takomto stave sú skutočne mimoriadne chutné a zdraviu prospešné, v čom má fazuľa šarlátová navrch oproti iným odrodám fazule. Musia byť ale dôkladne umyté, predovšetkým, ak ste ich zakúpili v bežnom obchodnom reťazci. Len tak sa totiž môžete zbaviť zvyškov postrekov a pesticídov, ktorým sa, žiaľ, nevyhýba ani fazuľa šarlátová.

bohatý zdroj vitamínu C

Zdroj: Shutterstock®

Fazuľa šarlátová je bezvláknitá dužinatá zelenostruková fazuľa. Fazuľky sú ružové, tvarom pripomínajúce obličky. Kvitne bielo-ružovými až červenými drobnými kvietkami. Fazuľa šarlátová sa vysieva v máji, na slnečné až polotienisté bezveterné miesto. Do jednej jamky je potrebné vložiť aspoň tri semená. Ak si ju chcete dopestovať na balkóne v črepníku, bude potrebovať aj oporu. Fazuľa šarlátová následne kvitne od júna až do októbra / novembra.

Toto sú benefity fazule šarlátovej:

  • je bohatým zdrojom antioxidantov
  • môžete si ju vypestovať aj v črepníku na balkóne
  • nájdete v nej bielkoviny, vitamín B, draslík, vápnik a fosfor
  • nie je len zdravá surovina, ale aj dekoratívna a okrasná rastlina
  • obsahuje vysoký podiel vitamínu C, železa a kyseliny listovej
  • pomáha znižovať hladinu cholesterolu
  • ukrýva v sebe len minimum tuku
  • zvyšuje mozgovú činnosť

Zaujme ťa: Mungo fazuľky: Objav ich liečebné a jedinečné čaro aj ty!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní