Najväčšie zaujímavosti o káve: Neuveríš, čo ju objavilo!

Najväčšie zaujímavosti o káve: Neuveríš, čo ju objavilo!

Kávu by sme mohli azda pasovať za najobľúbenejší nápoj na svete (po celkom obyčajnej vode), pretože ju podľa štatistík pije až trištvrte ľudí na svete. Pijeme ju, aby sme mali energiu či pôžitok, pijeme ju na stretnutiach s priateľmi či s obchodnými partnermi a pijeme ju aj v kruhu rodiny či dokonca i sami. Niektorí ľudia si bez šálky kávy nevedia predstaviť svoje ráno a svoj deň a vôbec sa niet čomu čudovať. Navyše, ak je káva pripravená správne, je to naozajstná delikatesa (samozrejme, výhradne pre milovníkov kávy). My sme pre vás spísali najväčšie zaujímavosti o káve, ktoré musí poznať každý závislák na kofeíne.

Objavili ju kozy?

Legenda o káve hovorí, že objavenie účinkov tejto bobuľky sa pripisuje pastierovi kôz z Etiópie. Všimol si totiž, že jeho kozy požierajú ešte nedozreté bobuľky kávy a následne na nich spozoroval nárast energie. Toto zistenie posunul opátovi, ktorý z bobuliek urobil nápoj, vďaka ktorému sa mohol modliť celú noc bez náznaku únavy. Slovo dalo slovo a účinky kávy sa podľa legendy šírili medzi mníchov a kňazov. Dnes však Etiópia nie je najväčším producentom kávy. Je to Brazília a Vietnam, pričom najviac kávy spotrebujú Fíni, a to až 12 kilogramov na obyvateľa ročne. Možno vás prekvapí aj to, že až 80 percent všetkej kávy produkujú malí farmári, žiadne veľké konglomeráty.

Inšpiruj sa: Prečo nechudnem? Tu sú časté dôvody, prečo ručička na váhe neklesá!

kávové čerešne

Zdroj: Shutterstock®

Najdrahšia káva

Vo zvieracom svete v súvislosti s kávou ešte zostaneme. Najdrahšia káva je totiž tá, ktorá vyjde z útrob cibetky, čo je indonézske zviera podobné mačke. Možno to znie nechutne, no milovníci tohto životabudiča sú za pohár takejto kávy ochotní zaplatiť aj 100 dolárov. A vedeli ste, že kávové zrnká pochádzajú z plodu kávovníka nazývaného kávové čerešne? Presne tieto čerešne sú vlastne ovocím a v každej sa spravidla nachádzajú dve kávové zrná. 

Zdravie v pohári

Odborníci sa zhodujú na tom, že jedna šálka kávy denne má pre človeka zdravotné benefity. Od zlepšenej metabolickej činnosti až po spaľovanie tukov. Problémom však zostáva, že len málokto zostane pri jednej káve denne. S kávou však opatrne. Je dokázané, že 100 šálok kávy denne je smrteľná dávka. Veríme, že toľko nevypije nikto, no z histórie vyberáme fakt, ktorý tvrdí, že filozof Voltaire vypil denne až 50 šálok kávy!

Pozri aj: 10 asertívnych práv, ktoré máš a o ktorých musíš vedieť!

čo je espresso

Zdroj: Shutterstock®

Rozvod kvôli káve

Hovorí sa, že káva ľudí spája, no v starovekej arabskej kultúre bola káva jediný spôsob, ako sa ženy mohli legálne dostať k slobode. Vydaté ženy totiž mohli podať žiadosť o rozvod len vtedy, ak im manžel nezabezpečil dostatok kávy. Bizarné, však? Nuž, káva bola v minulosti sporná, a to nielen v arabských krajinách, ale aj medzi kresťanmi, ktorým musel napokon pitie kávy odobriť sám pápež Klement VIII. Na záver vám prezradíme, že aj v Mekke bola káva v jeden čas, približne v 16. storočí zakázaná, pretože mala vyvolávať radikálne myslenie a povaľačstvo. 

Našťastie si v súčasnosti môžme vychutnať kávy koľko len chceme, tak na zdravie, milé krásky!

- Anketa

KOĽKO KÁVY DENNE VYPIJEŠ?

Odpovedalo 309 ľudí  

Bez kávy ani na krok! Vypijem viac ako 5 káv.
7%
Denne si dám tri až päť káv.
31%
Vychutnávam si denne 2 kávy.
40%
Som nohami na zemi, pijem len jednu denne.
16%
Kávu nepijem vôbec!
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 11.02.20 23:35

karma
109.00

Bez kávy ani deň...Dám si každý deň jednu kávičku po raňajkách,to mi stačí.

  • 0
Odpovedať

Drahoslava Nožičková 27.05.21 10:15

DN
karma
-1.00

Ďakujem moc za všetky tieto veľmi zaujímavé informácie. Ja som si nedávno tiež niečo zisťovala o káve a zistila som, že je najvhodnejšie v tehotenstve piť kávu bez kofeínu, pretože to je pre dieťa závadné, ten kofeín. No a keby ste náhodou niekto chceli nejakú tú kávu, tak sa mrknite treba sem tu - kde toho majú naozaj veľa :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní