Karpálny tunel: Kedy odíde sám a kedy, naopak, hrozí operácia?

Karpálny tunel: Kedy odíde sám a kedy, naopak, hrozí operácia?

Necitlivosť v prstoch a rukách, či už na jednej alebo oboch rukách, bodanie v predlaktí a prudká bolesť, predovšetkým v noci? Karpálny tunel ako vyšitý! Ak tieto príznaky samy pociťujete, určite vás bude zaujímať, s akou diagnózou to máte vlastne „tú česť“ a ako sa lieči. To všetko, plus informácie o tom, prečo karpálny tunel vzniká, vám prinesieme v nasledujúcom článku.

Kto je najviac ohrozený?

Karpálny tunel alebo syndróm karpálneho tunela najčastejšie postihuje ľudí, ktorí veľa a ťažko pracujú rukami, no strašiakom je aj pre takých informatikov či hudobníkov. V skratke sa dá povedať, že postihuje tých, ktorí zaťažujú ruky pravidelne a stereotypným pohybom. Na pozore by preto mali byť aj mladí fanúšikovia počítačových hier, ktorí držia myš v ruke od rána do... rána. Preto vie karpálny tunel postihnúť aj dieťa, holdujúce počítačom, tabletom, herným konzolám a smartfónom. To isté sa týka napríklad profesionálnych klaviristov, ale aj športovcov, hlavne kulturistov a tenistov.

Inšpiruj sa: Syndróm karpálneho tunela vzniká zo stereotypu. Dajte si pozor!

syndróm karpálneho tunela

Zdroj: Shutterstock®

Prečo práve ženy?

Štatistiky však tvrdia, že oveľa rizikovejšími na vznik tohto ochorenia sú ženy, než muži. A keď hovoríme o ženách, tak predovšetkým tých v menopauze či tehotných, za čo môžu hormonálne výkyvy. Pokiaľ ide o konkrétne povolania, karpálny tunel často postihuje šičky, montérov, záhradníkov, elektrikárov alebo kuchárky. Vodou na mlyn vzniku karpálneho tunela je teda sústavné vykonávanie tých istých pohybov, v rámci rutinných činností.

Okrem vyššie spomínaných príznakov sa dá toto ochorenie pomerne ľahko identifikovať kvôli tŕpnutiu prstov, najmä palca a brneniu v zápästí, hlavne teda počas noci a tiež opuchom zápästia. Postupne postihnutý stráca citlivosť v ruke, čo môže vyústiť až do stavu, keď si nie je schopný zapnúť gombík.

práca na počítači

Zdroj: Shutterstock®

Ochorenie, ktoré kradne spánok

Karpálny tunel je mimoriadne nepríjemné ochorenie práve preto, že vám nedá pokoj ani v noci. Práve vtedy, keď sú vaše ruky v pokoji, nastupuje mravčenie a silné bolesti. Bolesti bývajú prevažne v zápästí, ale ojedinele môžu vystreľovať až do predlaktia, paže či pleca. Avšak siahnuť po ibalgine nestačí... Potrebná je návšteva lekára, ktorý vám spraví takzvané elektromyografické vyšetrenie. K tomu by malo dôjsť čo najskôr, pretože príznaky karpálneho tunela sa zvyknú zhoršovať a nikto predsa nechce prísť do štádia, keď neudrží pohár a nebude schopný podať ruku.

Na rad väčšinou prichádza operácia, ale neľakajte sa – jej úspešnosť býva naozaj vysoká. Výnimku tvoria tehotné ženy a ženy v menopauze, pretože ak karpálny tunel vznikne v dôsledku hormonálnych zmien, v prevažnej miere platí, že ako prišiel, tak aj odíde a operácia preto nie je nevyhnutná.

Pozri aj: Baktérie v jedle: Z ktorých potravín ti môže byť poriadne zle? 

liečba karpálneho tunela

Zdroj: Shutterstock®

Ešte kúsok medicíny...

A ako teda dochádza k vzniku karpálneho tunela? Zápästím prechádzajú nervy, ktoré vedú od mozgu do ruky cez tunel, tvoriaci tkanivo a karpálne, čiže zápästné kosti. Akonáhle sa zápästný sval unaví či preťaží a spomínaný tunel sa následkom opotrebenia zúži, na nervy začína byť vyvíjaný silný tlak. Všetko sa to prejaví príznakmi, ktoré sme uviedli vyššie. Rozhodne ich preto nepodceňujte a navštívte lekára čo najskôr.

- Anketa

MÁTE / MALI STE UŽ KARPÁLNY TUNEL?

Odpovedalo 259 ľudí  

Áno, s operáciou
27%
Áno, bez operácie
57%
Našťastie nie
15%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 03.09.18 05:04

ĽŠ
karma
100.00

Úspešnosť operácií je naozaj vysoká, no niet nad prevenciu.

  • 2
Odpovedať

Jana Čipková 05.09.18 17:16

karma
107.00

Mám obavu, že s karpálnym tunelom začínam mať problémy.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní