Rýchlovarná kanvica: Ako ju používať správne a bezpečne?

Rýchlovarná kanvica: Ako ju používať správne a bezpečne?
  • 19.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Či už si ráno pripravíte šálku kávy alebo si na konci dlhého dňa oddýchnete pri bylinkovom čaji, naučiť sa správne používať rýchlovarnú kanvicu je základom úspechu. Rýchlovarná kanvica sa zapája do zásuvky a využíva elektrickú energiu na napájanie integrovaného vykurovacieho telesa namiesto použitia varného horáka na ohrev vody.

Rýchlovarné kanvice sa dodávajú s napájacou základňou, ktorá využíva elektrický prúd na „posielanie" tepelnej energie priamo do kanvice, hoci nie všetky rýchlovarné kanvice majú samostatnú základňu. Väčšina rýchlovarných kanvíc sa ovláda buď jednoduchým vypínačom alebo má ovládacie prvky, ktoré ohrievajú vodu na presnú teplotu a vytvárajú špeciálnu úpravu teplých nápojov.

Dajú sa však použiť aj na ohrev vody na polievku, cestoviny a podobne. Novopečeným rodičom môžu pomôcť kanvice na čistenie kojeneckých fliaš. Zostaňte s nami a dozviete sa viac o tom, ako používať rýchlovarnú kanvicu správne, ako aj ďalšie užitočné informácie.

Postup používania elektrickej rýchlovarnej kanvice

Po umytí a opláchnutí kanvice pred jej prvým použitím je použitie rýchlovarnej kanvice jednoduchý proces, ktorý vyžaduje pridanie vody, zapnutie a výber teploty alebo funkcie – ak je k dispozícii. Nakoniec si už iba zalejte čaj alebo kávu pripravenou vodou a potom vyprázdnite rýchlovarnú kanvicu pre ďalšie použitie.

Odporúčame: Na čo použiť vodu z cestovín? Vyliať ju je hriech, pozri prečo

Nastavte kanvicu

Ak začínate s úplne novou rýchlovarnou kanvicou, určite si prečítajte návod na obsluhu, kde nájdete presné pokyny. Umiestnite základňu kanvice na rovný povrch a uistite sa, že kábel siaha do blízkej zásuvky a potom položte kanvicu na podstavec.

Rýchlovarnú kanvicu umyte a opláchnite

Jedným z prvých krokov novej rýchlovarnej kanvice je buď jej umytie mydlom a vodou, alebo ju jednoducho naplňte vodou, prevarte ju a potom túto vodu vylejte. To vám pomôže zabezpečiť, aby bola vaša kanvica čistá a pripravená na prípravu vášho prvého nápoja.

Pridajte do kanvice vodu

Pridajte len toľko vody, koľko budete potrebovať, nie zbytočne viac. Ak totiž nalievate až príliš veľa vody, vaša rýchlovarná kanvica bude potrebovať dlhšie varenie alebo dosiahnutie požadovanej teploty.

Kanvicu postavte na základňu a zaistite veko kanvice

Nie všetky rýchlovarné kanvice majú samostatnú základňu, no ak ju tá vaša má, položte ju na základňu pevne. Potom zaistite veko tak, aby ste zabezpečili, že vriaca voda zostane vo vnútri spotrebiča.

Zvoľte funkciu a zapnite kanvicu

Zapnite kanvicu a ak je k dispozícii voľba programu, vyberte teplotu alebo nastavenia pre váš konkrétny nápoj. Vaša kanvica môže byť vybavená kontrolkami, ikonami alebo zvukovými tónmi, aby ste vedeli, že je voda pripravená. Niektoré rýchlovarné kanvice sa automaticky vypnú, keď voda dosiahne teplotu varu alebo požadovanú teplotu. 

Po zaliatí vášho nápoja vylejte z kanvicu všetku prebytočnú vodu, ktorú ste nepoužili, aby nezostala vo vnútri kanvice. Dobrým zvykom je tiež po použití rýchlovarnú kanvicu odpojiť.

Neprehliadnite: Domáci punč s brusnicami a mätou: Na svoje si prídu všetci dospelí

Tipy pre bezpečné používanie rýchlovarnej kanvice

Pri používaní akéhokoľvek spotrebiča by ste si mali vždy prečítať všetky pokyny vo vašej používateľskej príručke a vždy by ste mali dodržiavať základné bezpečnostné opatrenia. Pri používaní rýchlovarnej kanvice navyše odporúčame:

  • kanvicu neprepĺňajte,
  • venujte pozornosť indikátorom maximálneho naplnenia,
  • základňu, kábel, zástrčku ani telo kanvice neponárajte do vody ani iných tekutín,
  • vytiahnite zástrčku zo zásuvky, keď kanvicu nepoužívate, ako aj pred jej čistením,
  • do rýchlovarných kanvíc nepridávajte žiadne iné tekutiny okrem vody, pokiaľ to nepovoľuje váš návod na obsluhu,
  • pri nalievaní buďte opatrní –- uvarenú vodu nalievajte pomaly, aby ste predišli striekaniu vriacej vody.

Je rýchlovarná kanvica rýchlejšia ako sporák?

Rýchlovarná kanvica môže byť rýchlejšia ako ohrev vody na sporáku, najmä ak je naplnená iba potrebným množstvom vody. Je možné, že rýchlovarné kanvice majú tendenciu byť rýchlejšie, pretože dokážu do vody pridať viac tepelnej energie za kratší čas (a bez toho, aby uniklo toľko tepla) ako plameň na varenie vody vo varnej kanvici.

Je v poriadku nechať zvyšnú vodu v kanvici?

Najlepšie výsledky s rýchlovarnou kanvicou dosiahnete, ak uvaríte len také množstvo vody, ktoré potrebujete – takže v kanvici by nemala zostať žiadna voda. Ak voda zostane v rýchlovarnej kanvici príliš dlho, môže to viesť k zvýšenému usadzovaniu vodného kameňa, preto ju po dokončení vyprázdnite a varnú kanvicu pravidelne odvápňujte.

Odporúčame aj: Gigantický šál: Tento hrejivý a štýlový doplnok by si si mala určite zaobstarať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Zuz Kosle 08.05.23 14:49

ZK
karma
-1.00

od akej znacky mate rychlovarnu kanvicu? nam kazda vydrzi tak rok a musime ju menit

  • 0
Odpovedať

Linda Nijkl 11.05.23 10:32

LN
karma
-1.00

my uz mame niekolko rokov kupenu kanvicu od oravy, stale funguje ako nova

  • 0
Odpovedať

Inga Lodr 16.05.23 13:27

IL
karma
-1.00

mam kamaratov ktory v kuchyni ani nemaju rychlovarnu kanvicu ale ja ju mam a pouzivam ju velmi casto

  • 0
Odpovedať

Oliv Medk 22.05.23 13:34

OM
karma
-1.00

na vyber rychlovarnej kanvice som si az tak nepotrpela, u nas sa pouziva malo

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní