9 úžasných detí, ktoré zmenili svet: Vedela si o nich?

9 úžasných detí, ktoré zmenili svet: Vedela si o nich?
  • 26.09.2019
  • Michaela Kožáková

Deti sú tým najkrajším, čo nám môže život dať. Sú nevinnými, veľmi vnímavými a úprimnými stvoreniami. Z času na čas nás však dokážu dohnať k nervovému zrúteniu svojimi huncútstvami a nekonečnými otázkami, prípadne keď ráno päť minút pred odchodom do školy nechcú zjesť raňajky.

Na druhej strane nám ich pohladenie, úsmev a milé či skomolené múdrosti zdvihnú náladu a rozjasnia zlý deň v práci. Veľakrát sme uchvátení ich fantáziou a s láskou sa smejeme nad ich veľkými snami zachraňovať svet a byť superhrdinami. Niekedy však naozaj nežartujú.

Pozri aj: Vtipné fotky zo začiatku školského roka: Takto si to rodičia dokážu užiť

Deti

Zdroj: pinterest.com

Prečo?

Čo sa očakáva od detí? Deti sa majú hrať, užívať si svoje detstvo, prázdninovať s kamarátmi, chodiť do školy a dobre sa učiť, aby z nich raz vyrástli slušní a vzdelaní ľudia. Veľa detí však nemá to šťastie vyrastať v dobrej a usporiadanej rodine. Niektoré z nich nemôžu študovať – či už z dôvodu chudoby, nedostatočného vzdelávacieho systému alebo z kultúrnych či náboženských príčin.

Detstvo mnohých z nich je poznačené chorobou blízkych alebo vlastným postihnutím, s ktorým sa snažia vyrovnať. Situácia, v ktorej sa nachádzajú, nie je jednoduchá a núti ich konať. Vnímanie vecí a sveta okolo seba ich burcuje k premýšľaniu a pokúšajú sa o zmenu.

Deti, ktorých zvedavosť a túžba pomôcť bola tak veľká, že ich nenechala len tak sa prizerať, je neuveriteľná. Toľko odvahy a odhodlania sa nenazbiera ani v nás dospelých. Poďte sa s nami pozrieť na niekoľko úžasných detí, ktoré zmenili svet.

1 z 9

Jack Andraka

Tento chlapec sa narodil v roku 1997. Bol obyčajným dieťaťom, až kým jeho blízky rodinný priateľ nezomrel na rakovinu pankreasu. Toto inšpirovalo Jacka, aby hľadal spôsob, ako identifikovať skoré štádiá rakoviny. Vo veku 15 rokov vynašiel nový typ senzora na zistenie prítomnosti rakovinových buniek, ktorý bol lacnejší, oveľa rýchlejší (o 168-krát) a presnejší (25 – 50 %) ako všetky ostatné testy. Napriek tomu, že ho takmer dvesto laboratórií odmietlo, nevzdal sa. Nakoniec Dr. Anirban Maitra v John Hopkins centre jeho vynález podporil.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 26.09.19 07:01

ĽŠ
karma
100.00

Šikovné detičky, o niektorých som naozaj nevedela!

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 26.09.19 08:06

MC
karma
109.00

zázračné deti ...

  • 1
Odpovedať

Mária Slováková 26.09.19 11:32

MS
karma
118.00

Nadané a úžasne šikovné deti.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní