Ako správne postupovať pri mrazení potravín

Ako správne postupovať pri mrazení potravín

    • Zdieľaj:
  • 27
  • 8

Najobľúbenejším spôsob uskladňovania potravín ako sú ovocie, zerenina, bylinky  je mrazenie (spolu so sušením, ktoré je rovnako veľmi obľúbené a zdravé).

Dôvodom, prečo je mrazenie také populárne, je že rýchle a hlavne zdravé.  

No mnohé gazdinky aj napriek tomu ešte stále  v horúčavach trpia pri hrncoch a varia nálevy na zaváranie. Pritom ovocie a zeleninu stací jednoducho a rýchlo umyť a očistiť, správne zabaliť a šup s nimi do mrazničky.

Odporúčame prečítať: Základy, ktoré možno neviete o zdravej výžive

Skrátka s výnimkou klasických chutných uhoriek a baraních rohov nezavárame absolútne nič. Veď je to škoda, že namiesto čerstvého ovocia by sa mala v zime z pohára vytiahnuť blatová kaša, ktorá bola kedysi chutnou marhulkou či jahôdkou.

ako správne zamraziť potraviny

Zdroj: Shutterstock®

Detailnejšie si spolu posvieťme najskôr na to, čo určite nemrazíme, hoci je to v slovenských domácnostiach úplne bežné:

1. Nemrazíme mäso – mäso je dostupné celoročne a skoro na každom kroku, a to ešte nerátame to fantastické  domáce zabíjačkové. Zato kvalitné domáce ovocia, zelenina a bylinky ziaľ nie. A keďže práve mäso zaberá v našich mrazničkách dosť veľký priestor, o to menej vám ho zostane na to ostatné. No a vychutnať si vôňu a chuť našej záhrady prostredníctvom letného ovocia a zeleniny aj v zime ocení každá z nás. Tak pripravte váš mrazák na inventúru a na túto zimu naskladnite to pravé a čerstvé, čo vám v zime dodá vitamíny smiley

Odporúčame prečítať: Zázrak menom citrón pomáha nášmu zdraviu

ako správne mraziť ovocie

Zdroj: Shutterstock®

2. Nemrazíme tiež varené jedlá - polievky a všetko ostatné čo zostane z obeda či večere. Príprava jedla (varenie aj rawenie) má byť pôžitkom, ktorý vnímame všetkými zmyslami. Najskôr treba suroviny vidieť, očistiť a spracovať. Potom prídu na rad čuchové bunky a vychutnajú si lahodnú vônu, ktorá sa šíri celým domovom. No a na záver si vychutnajú naše chuťové poháriky. Tak takto to má vyzerať a nie -  rozmraziť, ohriať a šup na tanier.

Odporúčame prečítať: Sladkosti - z ktorých najviac priberáme

ako správne mraziť potraviny

Zdroj: Shutterstock®

3. Nemá tiež veľký zmysel mraziť kupovanú zeleninu a ovocie - veď zamrazenú zeleninu si už môžeme kúpiť všade. Zmysel to môže mať len ekonomický, keď kúpite množstvo brokolice či karfiolu, ktoré nedokážete okamžite spracovať. Vtedy je samozrejme múdrejšie dať ju radšej zamraziť.

ako správne mraziť bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Základné pravidlá podľa ktorých postupovať pri mrazení potravín:

1. Opätovné zamrazovanie - mrazené potraviny po rozmrazení už v žiadnom prípane nezmrazujte, treba ich skonzumovať čo najskôr po rozmrazení.


2. Čas zamrazovania a rozmrazovania - mrazte rýchlo a efektívne, a naopak rozmrazujte pomaly (teplotný šok môže potravinám ubrať na ich chuti).

Odporúčame prečítať:  5 overených rád - Ako sa prinútiť cvičiť pravidelne

3. Miesto rozmrazovania - potraviny rozmrazujte najlepšie v chladničke v dostatočnom predstihu pred konzumáciou.


4. Dĺžka trvanlivosti mrazených potravín - mrazené ovocie a zelenina vydržia až do nasledujúcej sezóny, čiže 12 mesiacov. Otázne je len či zásoby budú dostatočné a vydržia vaše nájazdy až tak dlho smiley

ako správne zamraziť potraviny

Zdroj: Shutterstock®

5. V čom skladovať zamrazené potraviny - na výber sú mikroténové vrecká alebo nádobky vhodné na použitie do mrazničky. Pri mrazení s použitím vreciek si zaveďte farebné mikroténové vrecká, aby ste nemuseli písať na všetko popisky. Sú dostať bežne v obchodoch. Pohodlne potom budete mať prehlad a vedieť, že v hnedých sú hríby, v žltých jablká, v zelených hrach atď. Pri voľbe nádobok si nakúpte také, ktoré sú dobre skladné a stohovateľné a hlavne si označte šuplíky – v spodnom bylinky, vo vrchnom ovocie atď.

Odporúčame prečítať: 10 znakov ako rozpoznáte Leva

Tak základy mrazenie už máte v malíčku a to ako čo konkrétne a ako zamrazené by sa malo nachádzať vo vašech mrazničke sa dočítate v nasledujúcom článku. Uvidíte, budete milo prekvapené, čo všetkonové sa dozviete smiley

Zdroj: www.BabickinaZahrada.sk


    • Zdieľaj:
  • 27
  • 8
Návrat hore
Autor článku

8 komentárov

Martina Zahoranová 22.08.14 07:27

MZ
karma
92.00

čo sa týka zeleniny každý rok si dáme zamraziť hrášok pretože toho máme vždy veľa

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 22.08.14 07:27

MZ
karma
92.00

čo sa týka zeleniny každý rok si dáme zamraziť hrášok pretože toho máme vždy veľa

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 22.08.14 07:57

karma
-1.00

tiež radšej mrazím ako zaváram

  • 0
Odpovedať

Lenka Kozempelová 22.08.14 19:10

LK
karma
-1.00

No, ten druhý bod, že nemrazíme varené jedlá veru veľmi nedodržiavam. KEď sa nedoje, tak čo s tým? Vyhadzovať jedlo??? To nedokážem ...

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 22.08.14 23:23

JK
karma
100.00

mrazím zeleninu ked kúpim v akcii a aj svoju domácu ,maliny,čučoriedky,huby,jahody,červené ríbezle,

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 24.08.14 09:40

ľO
karma
-1.00

výhodné je tiež zmrazovanie ovocia,ktoré použijeme na rôzne spôsoby

  • 0
Odpovedať

Dominika Sedliaková 24.08.14 17:46

DS
karma
-1.00

Skvelý článok, ďakujem za skvelé tipy :)

  • 0
Odpovedať

Ivana Goliašová 25.08.14 08:48

IG
karma
-1.00

Perfektný manuál zmrazovania, vďaka :)

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Nápoje

Ako použiť levanduľu v kuchyni? Z týchto receptov budeš nadšená!

  • 56
  • 3
  • 02.07.2020
Polievky

Polievka zo sladkých zemiakov, ktorá zaujme svojou špecifickou chuťou

  • 45
  • 14
  • 25.09.2020
Bezmäsité jedlá

Babičkine tvarohové guľky plnené ovocím: Lahôdka pre každého!

  • 73
  • 10
  • 24.08.2020
TOPlist