Hodgkinov lymfóm: Aké sú prejavy tohto zhubného ochorenia?

Hodgkinov lymfóm: Aké sú prejavy tohto zhubného ochorenia?

Lymfatická sústava má význam z hľadiska transportu lymfy do krvného obehu a zabezpečenia imunitných reakcií pri vniknutí cudzorodých látok do organizmu. Pre transport sú nevyhnutné lymfatické cievy a pre imunitu zase biele krvinky, ktoré sú prítomné v lymfatických orgánoch. 

V dnešnom článku sa pozrieme na jedno pomerne zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje práve lymfatický systém človeka. Ide o Hodgkinov lymfóm, no používa sa tiež pomenovanie Hodgkinova choroba. Zistite spolu s nami niečo viac o tej chorobe. Aké sú jej prejavy, čo môže byť jej príčinou a aké sú možnosti liečby? Aké sú rizikové faktory ochorenia a ako prebieha diagnostika Hodgkinovho lymfómu?

Malígne lymfómy – Hodgkinov lymfóm a Non-Hodgkinov lymfóm

Pojem lymfóm vo všeobecnosti označuje rakovinu, respektíve zhubné ochorenie lymfatického systému. Malígne lymfómy sú skupinou rakovinových ochorení, ktoré postihujú lymfatický systém, časť imunitného systému, ktorý pomáha chrániť telo pred infekciami a chorobami. 

Rozdelenie malígnych lymfómov

Malígne lymfómy sa zvyčajne delia na dva hlavné typy:

  • Hodgkinov lymfóm (HL) – Hodgkinov lymfóm je charakterizovaný prítomnosťou špecifického typu nádorových buniek známych ako Reed-Sternbergove bunky.
  • Non-Hodgkinové lymfómy (NHL) – predstavujú širšiu skupinu lymfómov, ktoré sa líšia podľa typu bunky, rýchlosti rastu a spôsobu šírenia. Sú oveľa rozmanitejšie ako Hodgkinov lymfóm.

Čo je Hodgkinov lymfóm?

Ochorenie dostalo názov podľa Thomasa Hodgkina, ktorý ho popísal v rok 1832. Hodgkinov lymfóm predstavuje pomerne zriedkavé zhubné nádorové ochorenie lymfatického systému. Vzniká v lymfatických uzlinách, odkiaľ sa šíri ďalej. Vychádzať môže prakticky z akéhokoľvek lymfatického tkaniva.

V mnohých prípadoch Hodgkinov lymfóm postihuje lymfatické uzliny na krku, okrem toho aj v medzihrudí medzi pľúcami či za hrudnou kosťou, taktiež sa vyskytuje v lymfatických uzlinách v podpazuší, panve či slabinách. Hodgkinova choroba predstavuje približne 10 % všetkých lymfómov.

Odporúčame: Kedy vzniká reumatická horúčka? Pozor na rôzne príznaky ochorenia!

prejavy Hodgkinovho lymfómu

Zdroj: Shutterstock®

Príčiny vzniku lymfómov

Presné príčiny vzniku tohto druhu nádorového ochorenia dodnes nie sú úplne známe. Predpokladá sa však vplyv istých rizikových faktorov, medzi ktoré radíme napríklad:

Rolu zohráva aj vek. Hodgkinov lymfóm je najčastejšie diagnostikovaný u jedincov vo veku od 15 do 30 rokov, niekedy u detí starších ako 10 rokov, následne u osôb starších ako 50 až 60 rokov. V o niečo vyššej miere ochorenie postihuje mužov.

Aké má klasický Hodgkinov lymfóm symptómy?

Ako aj pri iných druhoch rakovinových, respektíve nádorových ochorení, i v prípade Hodgkinovho lymfómu sa nádorové bunky nekontrolovateľne množia a rastú. Pri tejto diagnóze sú najčastejšie prítomné bunky zvané Reedovej-Sternbergove bunky. Pôvodne ide o B-lymfocyty, čo je typ bielej krvinky. Chorobne zmenené bunky strácajú prirodzenú funkciu a nie sú schopné tvoriť protilátky. 

Hodgkinov lymfóm sa rozvíja postupne, pričom ochorenie prechádza niekoľkými štádiami. Spravidla sa ako prvý sprievodný príznak choroby objaví nebolestivé zväčšenie lymfatických uzlín. Neraz je takáto uzlina prítomná na krku, v podpazuší či slabinách, stále sa zväčšuje a postupne je jasne viditeľná. 

  • V prípade zväčšenia uzlín v okolí pľúc sa môžu objaviť ťažkosti s dýchaním, kašeľ, tlak na hrudníku a podobne.
  • Okrem toho sa spravidla pridávajú aj veľmi nejasné a všeobecné príznaky, ako sú opakované teploty, niekedy sprevádzané aj zimnicou, nadmerná únava či strata chuti do jedla.
  • Postupne môže u chorého dochádzať k strate telesnej hmotnosti, a to bez zjavnej príčiny.
  • Ďalším častým sprievodným príznakom Hodgkinovho lymfómu je aj nočné potenie.
  • Jedinec tiež môže pociťovať svrbenie po celom tele.
  • Hoci zdurené lymfatické uzliny spravidla nebývajú bolestivé, po požití alkoholu sa bolesť môže objaviť.
  • Chorý je časom celkovo malátny, cíti sa slabý a nie úplne v kondícii.

Keď sa Hodgkinov lymfóm postupne rozvíja, môže nádor tlačiť na okolité orgány, v dôsledku čoho sa vyskytujú u pacienta ďalšie zdravotné ťažkosti.

Pozri aj: Čo pridávať do kúpeľa? Týchto 7 surovín bude tvoje telo milovať!

liečba Hodgkinovho lymfómu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa diagnostikuje Hodgkinov lymfóm?

Vyššie menované príznaky a zdravotné ťažkosti neradno podceňovať a pri ich výskyte je vhodné prekonzultovať stav s lekárom. Ignorovať nie je vhodné najmä zväčšujúce sa uzliny. Pri rôznych druhoch rakoviny a nádorových ochorení vo všeobecnosti veľmi záleží na včasnej diagnostike.

Skoré štádium ochorenia má spravidla lepšiu prognózu, pri neskorých štádiách sú možnosti liečby neraz značne limitované.

Pri podozrení na Hodgkinov lymfóm berie lekár do úvahy prítomnosť daných príznakov u pacienta, no pre potvrdenie diagnózy môžu byť potrebné viaceré vyšetrenia, napríklad vyšetrenie lymfatických uzlín, vyšetrenie krvi, histopatologické vyšetrenie postihnutej uzliny, RTG hrudníka, CT vyšetrenie a ďalšie. 

Liečba Hodgkinových lymfómov

Ak sa rakovina lymfatického systému potvrdí, lekár nastaví vhodnú liečbu. Tá záleží od formy ochorenia, jeho štádia či zdravotného stavu pacienta. Napríklad v úvodných štádiách sa neraz pristupuje k rádioterapii, ak sa však lymfóm značne rozšíril, môže byť potrebná chemoterapia, prípadne sa využíva kombinácia týchto dvoch typov liečby.

V ťažších prípadoch sa tiež v rámci liečby uplatňuje transplantácia kostnej drene. Niekedy dochádza i k opätovnému výskytu choroby, prípadne k rozvoju sekundárnych nádorov v organizme, ktoré je rovnako potrebné liečiť.

Prognózy pri Hodgkinových lymfómoch

Úspešnosť liečby veľmi záleží na tom, kedy bolo ochorenie objavené a ako telo zareagovalo na liečbu. Prognóza v prípade tohto ochorenia býva však vo všeobecnosti veľmi dobrá. Vysoká úspešnosť liečby je napríklad zaznamenaná u mladých pacientov, u ktorých bolo ochorenie diagnostikované v počiatočných štádiách. Presné prognózy stanovuje lekár.

Článok aktualizovaný 12.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 24.08.20 06:57

ĽŠ
karma
100.00

Nepríjemné ochorenie! Poznám človeka, ktorý si ním prešiel...

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 24.08.20 09:18

KK
karma
109.00

je toľko druhov chorôb o ktorých sa dozvedám

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 24.08.20 11:13

MS
karma
118.00

Verím medicíne.Napreduje rýchlo a snád sa podarí ľudstvu aj zvíťaziť nad onkologickými ochoreniami.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 25.08.20 22:22

karma
109.00

Hned ako som si prečítala nadpis,tak ma napadla Aneta Parišková,ktorá si touto chorobou práve prechádza.Želám jej veľa síl a dúfam,že nad chorobou zvíťazí.Veľmi držím palce všetkým pacientom - rakovina (akákoľvek) ,je zlá.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 26.08.20 08:11

MR
karma
104.00

je dobre o tom písať, najmä o príznakoch, ktoré je potrebné si všímať

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní