Pečeňová diéta – prejedaniu je koniec! Takto dáš pečeň do poriadku!

Pečeňová diéta – prejedaniu je koniec! Takto dáš pečeň do poriadku!

Našou stravou dávame často zabrať nielen nášmu žalúdku, ale aj pečeni. Najmä v období veľkých sviatkov ako Vianoce, Veľká noc či iné, sa zvykneme prejedať a jedlu skrátka nevieme povedať nie. O to viac by sme mali naše trávenie neskôr odbremeniť od ťažkých a nezdravých jedál a dopriať mu potrebnú očistu v podobe diéty. Prínosnou a účinnou diétou, ktorú je možné udržiavať aj dlhší čas, je takzvaná pečeňová diéta. Niekedy je však táto diéta potrebná najmä pri zdravotných problémoch, akými môže byť napríklad stukovatená pečeň či obávaná cirhóza pečene. Veľa môžu napovedať práve pečeňové testy.

Aké pravidlá by sme mali pri pečeňovej diéte dodržiavať, ktoré potraviny konzumovať a ktoré by sme mali na čas vynechať?

Odporúčame: Tento dôležitý orgán tela si stráž! Povieme ti, pred čím ho chrániť

diéta

Zdroj: Shutterstock®

Pečeň je dokonalým filtračným systémom

Aby sme pochopili, prečo je pečeňová diéta pre naše telo a najmä pečeň potrebná, vysvetlíme si hlavnú funkciu pečene. Ide o životne dôležitý orgán pre naše telo. V podstate je to najväčšia žľaza v našom organizme. Pečeň je lokalizovaná pod pravým rebrom, teda v pravej hornej časti brucha. Časť z nej však zasahuje aj do ľavej časti tela. Zaujímavosťou môže byť fakt, že samotná pečeň váži približne 1,5 kilogramu.

Funkcia pečene je v našom tele nenahraditeľná. Má priam zázračnú schopnosť regenerácie. Pečeň je „filter,“ ktorý prečisťuje našu krv a zneškodňuje jedovaté látky. Okrem toho má na starosti zabezpečovanie premeny potravín na vitamíny a látky, ktoré sú pre náš život nevyhnutné, potláča rôzne imunitné reakcie organizmu, zaisťuje metabolizmus tukov, zodpovedá za metabolizmus cukrov či bielkovín a mnohé iné.

Pozri aj: Toto sú potraviny, ktoré škodia pečeni. Aj ty ich máš rada?

zdravá pečeň

Zdroj: Shutterstock®

Ako na pečeňovú diétu?

Ak ste sa rozhodli držať tento typ diéty dobrovoľne alebo vám ju pre pretrvávajúce ťažkosti nariadil lekár, mali by ste dodržiavať zopár pravidiel. Jej základom by mali byť potraviny so zníženým množstvom tuku a vhodná úprava jedla. Mali by ste zabudnúť na tuky, ktoré sú prepálené, a preto by ste mali na čas vynechať nezdravé jedlá, ktoré sú ťažko stráviteľné, nafukujú alebo majú vysoký obsah cholesterolu. Rovnako zabudnite aj na alkoholické nápoje či potraviny s rôznymi chemickými prísadami, medzi ktoré patria aj neslávne známe polotovary. Aby bola pečeňová diéta účinná, mala by sa dodržiavať prísne a v závislosti od vášho problému.

Inšpiruj sa: Vieš, čo je steatóza pečene? Zisti viac o tomto vážnom ochorení!

pečeňová diéta

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vhodne pripraviť jedlo pri pečeňovej diéte

Možno rozmýšľate nad tým, ako potraviny pripravovať. Tieto základné pravidlá by ste mali dodržiavať:

  • Ideálnym spôsobom je príprava jedla varením, dusením či na pare. Povolené sú aj ľahké grilované jedlá.
  • Ak pripravujete polievku, zápražku vynechajte (polievky zahusťujeme iba múkou opraženou nasucho či zátrepkou).
  • Ak používate maslo, je vhodné ho pridávať do hotových jedál.
  • Pripravované mäso ideálne podlievajte trochou vody (vhodnou možnosťou je aj nemastný vývar). Pri inej príprave voľte opekanie nasucho, prípravu na pare, dusenie či varenie.
  • Jedlo je vhodné vždy pripravovať čerstvé.
  • Strava musí byť pestrá a vyvážená.

Neprehliadni: Detoxikácia pečene prostredníctvom jednej suroviny: Ktorá má tú moc?

zdravá strava

Zdroj: Shutterstock®

Potraviny vhodné pri pečeňovej diéte

  • Prečisťujúca zelenina a ovocie ako jablká, višne, čerešne, banány, pomaranče, mandarínky, grep, citrón, marhule a broskyne. Ovocie by sme mali podávať bez šupiek a zrniečok. Zo zeleniny je vhodná koreňová zelenina ako petržlen, mrkva, kaleráb, cesnak, zeler, karfiol, brokolica, cvikla, špenát, tekvica, hlávkový šalát či rajčiny bez šupiek a zrniečok. Zeleninu a ovocie podávame najlepšie čerstvé, vhodný je však aj mrazený či sterilizovaný variant.
  • Polievky – bez zápražky. Do polievky možno pridať cestovinu, ryžu, krupicu, halušky z cesta či krupice, zemiaky, bielok. Vhodné sú polievky ako zeleninová, karfiolová, brokolicová, zelerová, mrkvová, špenátová, zemiaková, paradajková, kuracia, hovädzia a iné.
  • Prívarky a omáčky – zeleninový, špenátový, zemiakový, tekvicový, mrkvový a iné. Z omáčok sú vhodné jemné omáčky ako kôprová, rajčinová, zeleninová, mäsová a iné. Prívarky a omáčky by však nemali byť pravidelnou súčasťou jedálnička.
  • Mäso – vhodné sú chudé druhy mäsa ako bravčové stehno, králik, kurča, morčacie prsia, hovädzie zadné a iné. Pripraviť si môžete aj nemastnú rybu ako pstruh, filé či kapra. Ak by ste dostali chuť na údeniny, voľte iba diétne druhy, ktoré nie sú mastné a pikantné ako napríklad hydinová šunka, hydinové párky, morčacia šunka a iné.
  • Iné potraviny a pokrmy – chlieb a pečivo je vhodné konzumovať staršie (aspoň deň), z bezmäsitých pokrmov sú vhodné rôzne nákypy, pudingy, kaše, zapekaná zelenina, rizotá a iné diétnejšie verzie jedál. Povolené sú aj nízkotučné mliečne výrobky, ktoré majú pod 4 % tuku, napríklad tvarohy, mlieko, jogurty, cottage syry a tvrdé syry s obsahom mliečneho tuku pod 30 %. 

Pozri aj: Doprajte svojej pečeni očistu a vaše vzťahy sa upravia

jedálniček

Zdroj: Shutterstock®

Vzorový denný jedálny lístok

Raňajky

  • Varené ovsené vločky s mliekom a ovocím alebo celozrnný toast s nízkotučným rastlinným maslom a zeleninou

Desiata

  • Obľúbené ovocie či zelenina, napríklad pomaranč, grep alebo nízkotučný cottage syr

Obed

  • Zeleninová polievka s krupicovými haluškami
  • Varené chudé kuracie mäso s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom

Olovrant

  • Nízkotučný jogurt s ovocím alebo obľúbené ovocné smoothie

Večera

  • Zeleninové rizoto alebo ryba na pare so zeleninou

Zaujme ťa tiež: Pestrec mariánsky: Lekár s atestáciou takmer zo všetkých oblastí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 09.08.21 07:01

ĽŠ
karma
100.00

Pravidlá, ktoré stoja za dodržiavanie.

  • 1
Odpovedať

beata kolkova 09.08.21 08:13

BK
karma
-1.00

Hm nevedela som ze sa supky a zrniecka jest nemaju... Nikdy som to nevyhadzovala,praveze som myslela ze zrniecka pomahaju..

  • 1
Odpovedať

Margaret Zimova 09.08.21 17:36

karma
106.00

Skvelou pomocou pri odtukovatení pečene je čerstvá mrkvová vňať v surovom stave... žiadna bylina tak nevyčistí pečeň.

  • 2
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 10.08.21 22:07

ZS
karma
100.00

V nemocnici som mala žlčnikovu diétu,vôbec nebola vyvážena. Na raňajky suchare a čaj, obed a vecera varené zemiaky celý týždeň. Super.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 10.08.21 22:26

karma
109.00

Poučný článok. Rada som si ho prečítala.Pečeň si treba chrániť.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní