Poznáš tieto zdravšie sladidlá? Zisti, čo ponúkajú a aké majú výhody!

Poznáš tieto zdravšie sladidlá? Zisti, čo ponúkajú a aké majú výhody!

V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí snaží žiť akosi zdravšie. Viac si uvedomujeme, že zdravie máme len jedno a musíme si ho chrániť. Súčasťou takéhoto zdravšieho životného štýlu je určite pravidelný pohyb, kvalitný spánok, dostatočný oddych, vyhýbanie sa a lepšie zvládanie stresu a, samozrejme, hlavne zdravá strava. Snažíme sa jesť viac zeleniny a ovocia, odolávame maškrtám či mastným pokrmom, dávame si záležať na dostatočnom pitnom režime. V rámci zdravšej stravy je tiež vhodné napríklad nahradzovať potraviny z bielej múky za celozrnné potraviny, ktoré sú oveľa výživnejšie. I s bielym rafinovaným cukrom by sme si mali v jedálničku nejako poradiť, pretože pre naše telo rozhodne nie je najlepšou voľbou. Dostupných je mnoho zdravších sladidiel, ktoré majú viaceré benefity. Samozrejme, sladidlá sú vždy sladidlá. Vždy by sme sa mali snažiť sladiť čo najmenej a aj tie zdravšie by sme mali konzumovať v rozumnom množstve. Ktoré sladidlá teda patria do kategórie zdravšie a sú v zdravom jedálničku v primeranom množstve vítané?

Med

Medzi zdravšie sladidlá môžeme ako prvý jednoznačne zaradiť med. Predstavuje prírodné sladidlo, ktoré je plné živín, cenných látok a má viaceré priaznivé účinky na ľudské zdravie. Samozrejme, pozor si treba dávať na jeho kvalitu. Kvalitný med je plný antioxidantov, vitamínov, minerálov, enzýmov. Pôsobí protizápalovo a antibakteriálne, má priaznivý vplyv na obranyschopnosť organizmu a pôsobí upokojujúco na nervový systém. V primeranom množstve možno medom sladiť rozličné nápoje, múčniky i pokrmy. 

Odporúčame: Kukuričný olej pomáha telu zvonka i zvnútra. Aké sú jeho účinky?

stévia

Zdroj: Shutterstock®

Stévia

Ako prírodné a skutočne zdravé sladidlo sa používa aj stévia. Reč je o stévii cukrovej, rastline z čeľade astrovité. Táto rastlina je charakteristická vysokým obsahom takzvaných steviozidov, ktoré predstavujú komplex sladivých látok. Táto rastlinka je skrátka sladká. Časti rastliny sa ďalej spracovávajú a vyrábajú sa z nich rozličné sladidlá. Stéviu možno nájsť vo forme práškových aj tekutých sladidiel, tiež vo forme tabliet. Tieto sladidlá je možné používať všade tam, kam by ste pridali klasický biely cukor. Používajú sa však len v malom množstve. Stévia je totiž veľmi sladká, preto sledujte spôsob použitia na obale konkrétneho sladidla. Stévia má viacero výhod. Predstavuje sladidlo bez kalórií, preto je vhodná na sladenie aj počas diét. Toto sladidlo navyše nemá negatívny vplyv na hladinu cukru v krvi. 

Kokosový cukor

Ak chcete vo svojej kuchyni privítať zdravšie sladilo, vyskúšať môžete aj kokosový cukor. Ide o vhodnú alternatívu rafinovaných a umelých sladidiel. Kokosový cukor v podstate predstavuje sušený nektár z kokosových kvetov. Možno ním sladiť kávu, čaj a iné nápoje, palacinky, zákusky, múčniky, krémy a podobne. Má hnedastú farbu a bohatú karamelovú chuť. Je zdrojom viacerých minerálnych látok, napríklad železa či draslíka, okrem toho aj niektorých vitamínov skupiny B. Veľkou výhodou kokosového cukru je, že má pomerne nízky glykemický index, čiže nespôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi. Samozrejme, i toto sladidlo by sa malo konzumovať v primeranom a rozumnom množstve. Podobným sladidlom, len s tekutou konzistenciou, je sirup z kokosových kvetov.

panela

Zdroj: Shutterstock®

Panela

Na zozname zdravších sladidiel, ktorými možno nahradiť rafinovaný cukor, rozhodne nesmie chýbať takzvaná panela. Už ste o nej počuli? Ide v podstate o vysušenú a drvenú šťavu z cukrovej trstiny. Vzhľadom sa toto sladidlo podobá na klasický hnedý trstinový cukor. Panela však nie je rafinovaná, bielená ani inak spracovávaná rôznymi chemickými úpravami. Je bohatá na viaceré živiny, telu doplní napríklad vápnik, fosfor či horčík. Je tiež ľahko dostupným zdrojom energie po pohybovej alebo inej fyzicky náročnejšej aktivite. Tak ako predchádzajúci kokosový cukor má nízky glykemický index. Panelu možno v primeranom množstve používať na sladenie podobne ako biely cukor. 

Ryžový sirup

Na zdravšie osladenie nápojov či rozličných pokrmov možno použiť aj ryžový sirup. Vyrába sa tak, že zrná ryže sa pomaly obrusujú, pričom vzniká lepkavá tekutina, ktorá sa následne ďalej spracováva do finálnej podoby. Tento sirup má svetlejšiu žltkastú alebo zlatistú farbu, redšiu konzistenciu a jemne sladkastú chuť. Jeho chuť a vôňa sú neutrálne, preto neovplyvňuje výslednú chuť nápojov či jedál. Toto sladidlo ukrýva menšie množstvo bielkovín, taktiež obsahuje viaceré vitamíny, minerály a stopové prvky.  

agávový sirup

Zdroj: Shutterstock®

Karobový sirup

Ako posledný ešte môžeme spomenúť karobový sirup, ktorý sa vyrába zo strukov rastliny  rohovníka obyčajného. Struky sú známe aj pod názvom karob a našli široké uplatnenie v potravinárskom priemysle. Karob sa vo forme prášku využíva napríklad ako náhrada kakaa, no rovnako sa z neho vyrába spomínané sladidlo. Karobový sirup je prírodné sladidlo tmavšej  farby so sladkou chuťou a vôňou datlí. Je pomerne bohatý na bielkoviny či vápnik, okrem toho obsahuje aj horčík, železo či fosfor. 

Okrem ryžového a karobového sirupu sú dostupné ešte mnohé ďalšie sirupy a tekuté sladidlá, ktoré je možné v primeranom množstve používať na zdravšie sladenie. Ide napríklad o javorový, datľový, čakankový, pšeničný sirup a ďalšie. 

Odporúčame: TOP recepty na nátierky zo strukovín: Sú chutné a plné bielkovín!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ľubica Šťastná 20.01.21 07:04

ĽŠ
karma
100.00

O panele som ešte nepočula...

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 21.01.21 22:34

karma
109.00

U mňa je na prvom mieste med.Niektoré,tu spomínané sirupy a sladidlá ani nepoznám.

  • 0
Odpovedať

Naty Polcová 22.01.21 19:53

NP
karma
-1.00

Používam stéviu už roky. Deťom sladím ovocím.

  • 0
Odpovedať

Zlata Onušková 09.02.21 09:28

ZO
karma
-1.00

Doporučujem z osobnej skúsenosti kokosový cukor. Manžel schudol 20 kg zmenou stravy a a za jeden z faktorov považujeme zmenu používaného cukru z trstinového na kokosový. Ale podstata je, že najlepší cukor je žiadny ...

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 10.02.21 21:08

SK
karma
113.00

Najčastejšie používam medík. :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní