Prejavy srdcového zlyhávania: Ktoré príznaky nebrať na ľahkú váhu?

Prejavy srdcového zlyhávania: Ktoré príznaky nebrať na ľahkú váhu?

Srdcové zlyhávanie môžeme chápať ako chronické, teda dlhodobo pretrvávajúce, ochorenie, respektíve stav, ktorý je charakteristický oslabením srdcového svalu a znížením jeho výkonu. O srdcovom zlyhávaní, respektíve srdcovej nedostatočnosti hovoríme vtedy, keď srdce nefunguje tak, ako by malo. Dochádza k nedostatočnému prečerpávaniu krvi, čo ďalej vedie k tomu, že srdce nie je schopné dostatočne zásobovať telo kyslíkom a živinami. Srdcové zlyhávanie často vzniká hlavne v dôsledku nejakého pretrvávajúceho kardiovaskulárneho ochorenia či srdcovo-cievnej poruchy u človeka, no niekedy príčiny vzniku tohto stavu so srdcom úplne nesúvisia. Riziko rozvoja srdcovej nedostatočnosti rastie vekom. Tento stav je pritom charakteristický súborom rôznych príznakov. Ktoré prejavy nebrať na ľahkú váhu?

Dýchavičnosť

Jedným z najčastejších príznakov srdcového zlyhávania je v prvom rade dýchavičnosť. Ide o stav, ktorý sprevádza sťažené a namáhavé dýchanie, k čomu dochádza spravidla v dôsledku nedostatku kyslíka na uspokojenie potrieb tela. Dýchavica sa najskôr objavuje len pri námahe, neskôr aj v ľahu či počas noci. Dýchavičnosť a pocit nedostatku vzduchu neradno ignorovať. Okrem problému so srdcom môže poukazovať aj na ochorenie dýchacieho systému či anémiu.

Pozri aj: Reumatoidná artritída: V ktorom veku sa začína prejavovať a ako?

zrýchlený tep

Zdroj: Shutterstock®

Zrýchlený pulz

Srdcové zlyhávanie ďalej zvyčajne sprevádza aj zrýchlený pulz. Príčinou je práve znížená schopnosť srdca pumpovať krv do celého tela. Srdce sa tento deficit snaží kompenzovať, čím sa tep môže výraznejšie zrýchliť. Človek môže pociťovať nadmerné búšenie srdca aj bolesť či tlak na hrudníku. Taktiež môže dochádzať k nepravidelnému búšeniu srdca či problémom s hladinami tlaku v krvi.

Opuchy

Pri srdcovej nedostatočnosti sa bežne vyskytujú aj rôzne opuchy. Časté sú opuchy dolných končatín, najmä opuchy v okolí členkov, ktoré vznikajú v dôsledku hromadenia tekutín v daných miestach. Postihnutý môže mať problémy s obúvaním topánok. Taktiež môže vznikať opuchy brucha. Pľúcne opuchy rovnako vedú k ťažkostiam s dýchaním, suchému kašľu či dokonca vykašliavaniu ružovkastej peny. Vyskytnúť sa však môže aj problém so studenými končatinami

únava

Zdroj: Shutterstock®

Slabosť

Jedinec, ktorého srdce je daným spôsobom oslabené a nedostatočne pracuje, môže bývať častejšie unavený. Nadmerná únava je spôsobená nedostatočne okysličenou krvou v krvnom obehu. Práve kyslík je však pre svaly a tkanivá zdrojom energie. Pri srdcovom zlyhávaní sa tak môže človek skorej unaviť a vyčerpať aj pri bežnej činnosti, môže pociťovať svalovú slabosť či dokonca závraty. Dochádza k celkovému zhoršeniu fyzického výkonu. Srdcové zlyhávanie tiež môžu sprevádzať mentálne prejavy, napríklad zmätenosť, nepokoj či poruchy pamäte.

Zadržiavanie tekutín a prírastok na váhe

Pri srdcovom zlyhávaní často dochádza aj k nadmernému zadržiavaniu vody a tekutín v tele. Je to v dôsledku oslabenej funkcie srdca. Srdce pumpuje do obličiek menej krvi, tie následne nie sú schopné správne fungovať. Zadržiavanie tekutín v tele potom vedie k ďalším ťažkostiam. Spôsobuje vyššie spomínané opuchy, ale pokojne aj rýchly nárast telesnej hmotnosti (aj viac ako 2 kg za týždeň). Ukladanie vody v tele však môže mať mnohé iné príčiny, preto je vhodné pretrvávajúci problém neignorovať.

Tráviace problémy

Na srdcové zlyhávanie môžu prekvapujúco poukazovať aj rôzne tráviace problémy. Tie sú často spôsobené hlavne zadržiavaním a ukladaním tekutín v brušnej oblasti. Hromadenie tekutín v okolí čriev a orgánov tráviaceho traktu môže negatívne vplývať na trávenie a spôsobovať stratu chuti do jedla, nevoľnosti a napínanie na zvracanie, ale aj pocity plnosti žalúdka. Človeka tiež môže trápiť nafukovanie či zápcha. 

časté močenie

Zdroj: Shutterstock®

Časté močenie

V dôsledku srdcového zlyhávania dochádza k nedostatočnému prekrveniu životne dôležitých orgánov, čo má negatívny vplyv na ich funkciu. Ovplyvnená je nielen činnosť mozgu či svalov, ale aj obličiek. Ako sme spomínali vyššie, znížená funkcia obličiek vedie k zhoršeniu zadržiavania vody v organizme. U chorého sa môžu objaviť aj problémy s častým nočným močením. Stav častej potreby močenia počas noci odborne nazývame noktúria. 

Pozri aj: Tourettov syndróm dokáže poriadne znepríjemniť život. Ako sa prejavuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

11 komentárov

Ľubica Šťastná 19.04.21 07:05

ĽŠ
karma
100.00

Súbor rôznych príznakov, ktoré určite netreba brať na ľahkú váhu.

  • 1
Odpovedať

Juraj Podmanický 19.04.21 11:50

JP
karma
109.00

Múdre riadky. Žiaľ, nie každý si na ne spomenie pri prvých ešte malých problémoch, ale až kaď sa ocitne v ohrození života. Musím však dodať skutočnosť, že zlyhanie prichádza často aj bez príznakov.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 20.04.21 09:52

karma
113.00

Áno, súhlasíme - niekedy totižto príde problém bez akéhokoľvek predčasného varovania. Ale, bohužiaľ, častokrát akékoľvek aj tie najmenšie signály (príznaky) prehliadame, pretože radšej budeme chodiť do práce (keďže účty sa samé nezaplatia) než by sme mali sedieť doma a byť na maródke.

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 19.04.21 13:01

MS
karma
118.00

Veľmi poučný článok. O niektorých z problémov som ani netušila, že môžu byť predzvesťou srdcového zlyhávania.

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 20.04.21 09:54

karma
113.00

Ono je niekedy príliš komplikované odhaliť zdravotný problém, keďže jeden príznak môže byť signálom mnohých ochorení...

  • 0
Odpovedať

Leona Bašistová 19.04.21 13:22

LB
karma
104.00

často prehliadame tieto hlavné signály kvôli tlaku prostredia, práce na náš výkon.... často je už neskoro, keď spozorujeme náhlejšie prejavy...

  • 1
Odpovedať

Katarína Kačuriková 20.04.21 09:56

karma
113.00

Veru, častokrát všetko prehliadame, pretože návšteva lekára znamená kolotoč všakovakých vyšetrení a mesiace strávené v čakárňach u odborníkov :(

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 19.04.21 18:30

MR
karma
104.00

dobre vedieť

  • 1
Odpovedať

Anna Kristova 20.04.21 08:27

AK
karma
100.00

Žiaľ je to vážna choroba a včasná liečba je nevyhnutná najmä u starších ľudí.

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 20.04.21 21:39

ZS
karma
100.00

Netreba to podceňovať

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 21.04.21 20:10

MC
karma
109.00

nič nie je také jednoduché ,ako sa píše .Príznaky môžu byť ,ale ak sú slabé tak ich nevnímame.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní