Recept na jablčný ocot: Bez štipky chémie, konzervantov či É-čok

Recept na jablčný ocot: Bez štipky chémie, konzervantov či É-čok

    • Zdieľaj:
  • 2

Čo je typické pre jesenné obdobie? Okrem toho, že padajú listy a príroda mení svoje šaty, je to tekvica, ktorá je už odjakživa súčasťou jesenného jedálnička. Okrem tekvice sú to aj jablká, ktorých zber začína začiatkom septembra a končí začiatkom novembra. Preto pevne veríme, že ste si svoju úrodu už stihli pozbierať. Ale čo s nimi? Jablkovými kompótmi už máte naplnené police v špajze, dokonca ste už vyskúšali množstvo receptov na zákusky a už ani susedky ich nechcú, pretože nevedia, čo s nimi.

Ak už neviete, čo si z nich vyrobiť, tak skúste jablčný ocot. Ten je zdraviu prospešný a dokonca si jeho účinky užije aj vaša krása. No je veľmi dôležité vedieť, ako užívať jablčný ocot tak, aby prospieval vášmu zdraviu a neuškodil vám.

Jablčný ocot vzniká fermentáciou jabĺk, teda ich kvasením. Keďže jablká samé osebe obsahujú vitamíny B a C, pektín, vápnik, fosfor, draslík, horčík, či železo, tak pri procese kvasenia všetky tieto zdraviu prospešné látky nestrácajú, preto ich obsahuje aj samotný jablčný ocot. Napriek tomu, že jablčný ocot obsahuje kyseliny, tak organizmus nezakysľuje, ale práve naopak – prispieva k odkysleniu organizmu. Dokonca je vhodný aj na bolesť hrdla, na chudnutie, na zníženie cholesterolu, na problémy s pokožkou (akné, ekzém, starecké škvrny,...), na dnu, detoxikáciu organizmu, bielenie zubov a pod.

Odporúčame: Ako vyčistiť dosku na krájanie? Tieto kuchynské triky musíš poznať!

ako si pripraviť jablčný ocot

Zdroj: Shutterstock®

Ako si vyrobiť jablčný ocot z jablkového odpadku

Receptov na domácu prípravu jablkového octu je pomerne veľa. Naším prvým typom je využitie jablkového odpadu, ktorý by zbytočne skončil v koši. Takže, ak sa budete najbližšie chystať piecť jablkový koláč, tak si pripravte jednu nádobu na odpadky z jablka. Na jablčný ocot v tomto prípade budete potrebovať:

  • sklenenú nádobu so širokým hrdlom
  • zvyšky jabĺk
  • gázu alebo plátno či tanierik
  • prevarenú vodu

V prvom rade odpadky z jabĺk (ohryzok a šupky) nechajte chvíľku na vzduchu, aby zhnedli. Následne ich vložte do sklenenej nádoby a zalejte prevarenou, ale vychladenou vodou. Nádobu následne zakryte plátnom (gázou alebo tanierikom) a nechajte odstáť na tmavom, ale teplom mieste. Odporúčame však miestnosť, v ktorej vám nebude prekážať kyslý zápach vznikajúci pri fermentácii. Jablká takto nechajte fermentovať približne 1 mesiac. Po mesiaci ho môžete ochutnať – ak je dostatočne kyslý, môžete ho precediť cez gázu. Ak je na váš vkus málo kyslý, tak ho ešte nechajte kvasiť. Napokon ocot preceďte cez gázu, prelejte do sklenených nádob a využívajte, či už v kuchyni pri varení alebo pre podporu svojho zdravia či krásy.

z čoho sa vyrába jablčný ocot

Zdroj: Shutterstock®

Domáci jablčný ocot z kila jabĺk

Pri príprave jablčného octu týmto spôsobom spotrebujete z jabĺk všetko, okrem ich stopky. Takže budete potrebovať:

  • 1 kg domácich jabĺk
  • 3 litre prevarenej vody
  • sklenenú nádobu

Jablká v prvom rade dôkladne umyte, zbavte ich stopky a následne ich nastrúhajte. Samozrejme, aj so šupkou či jadierkami. Postrúhané jablká preložte do štvorlitrovej nádoby a zalejte litrom vody. Nádoby prekryte gázou alebo tanierikom a nechajte kvasiť po dobu desiatich dní na teplom mieste. Počas kvasenia jablká každý deň premiešajte varechou.

Po desiatich dňoch prilejte zvyšné dva litre vody, premiešajte a ďalej nechajte fermentovať. Pozor, už nemiešajte. Po ďalších dvadsiatich dňoch budete mať jablčný ocot hotový. Stačí ho len precediť a naliať do uzatvárateľných fliaš.

Upozornenie: Keď budete jablká krájať alebo strúhať, tak použite keramický nôž alebo plastové strúhadlo!

Inšpiruj sa: Ako využiť plastový príbor v domácnosti? Nápady, ktoré musíš vyskúšať


    • Zdieľaj:
  • 2
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 29.10.19 06:24

ĽŠ
karma
111.00

Pripravujem a môžem iba odporučiť!

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 02.11.19 16:01

karma
100.00

Jablčný ocot podobne robievam už roky, ale prevarenú vodu dávam všetku hneď na začiatku.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika
Polievky

Frankfurtská polievka s párkom a zemiakmi – nestarnúca klasika

  • 5
  • 04.05.2021
Rýchla zemiakovo-pórová polievka: Vychutnaj si ju plnými dúškami!
Polievky

Rýchla zemiakovo-pórová polievka: Vychutnaj si ju plnými dúškami!

  • 2
  • 23.02.2021
Tvarohové šišky podľa Katky Jakeš: Zaručene im neodoláš!
Bezmäsité jedlá

Tvarohové šišky podľa Katky Jakeš: Zaručene im neodoláš!

  • 8
  • 26.02.2021
TOPlist